Edward Riedl (M)

Omregleringen av apoteksmarknaden kommer att gynna oss medborgare….

När man hör vissa uttala sig om apoteksmonopolets förträfflighet blir man alldeles mörkrädd. Tron på att allt staten sköter genom monopol skulle gynna medborgarna är rent nonsens.

Kom ihåg att det inte är mer än 20 år sedan (S)-kvinnoförbund förespråkade förbud av privat innehav av parabolantenner. Den kommunistiska diktaturen i Nordkorea har det systemet – Lustigt nog är de snart också ensamma om ett apoteksliknande monopol.

Fakta 1. Omregleringen av apoteksmarkanden har i andra läner (tex Norge, Island mfl) har resulterat i fler apotek inte färre som belackarna påstår.

Fakta 2. Högkostnadsskyddet finns kvar vilket garanterar att reformen på inget sätt kan bli dyrare för oss medborgare. Statens ambition är att det skall kosta mindre skattepengar med ökad konkurrens.

Fakta 3. En del av reformen handlar om att ge oss medborgare möjlighet att köpa receptfria läkemedel som tex nikotinplåster i samma affär som säljer cigaretter.

Fakta 4. När det gäller receptförskrivna läkemedel kommer både prisreglering och kompetenskrav att finnas.

För den som vill backa in i framtiden och drömmer om att statens makt skall genomsyra alla delar av samhället är självklart negativ till regeringens reform.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.