Edward Riedl (M)

GM i fritt fall – Landstingets högriskobligation lever allt farligare

Värdet på GM-aktien har inte varit så lågt sedan 1933 under den stora depressionen. I måndags föll GM 10% och igår stängde GM ner 20% och noterar nu en historiskt låg nivå. Spekulationerna kring en konkursansökan har återigen tagit fart. Dessutom har gamla GM-chefer börjat paniksälja sina aktier i GM vilket talar för att oron är befogad.

Landstingets högriskobligation är ett komplext ekonomiskt instrument där det räcker med att några av de ursprungliga 115 företagen går i konkurs för att hela obligationen skall bli värdelös. Om GM faller riskerar snart hela obligationen att bli värdelös.

Vi moderater tillsammans med folkpartiet krävde redan i höstas att högriskobligationen skulle försäljas. Då hade landstinget kunnat rädda hem åtminstone 145 miljoner kronor av de ursprungliga 257 miljoner kronorna.

Oavsett hur det går med högriskobligationen är det principiellt fel att spekulera med skattepengar.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

2 kommentarer

  1. The observer.

    Du säger 257 miljoner som inköpspris och 145 miljoner som ditt förslag till försäljningspris.

    Förlusten blir då 112 milj.kr. Vilket ansvar har då du till denna förlust som du nu gör ett huvudnummer av? Alla som bevisligen inte reserverat sig när obligationen inköptes bär ansvaret. Bl.a. du Edward. Att försöka avleda debatten till att handla om NÄR istället för VARFÖR är ett billigt trixande.

  2. Edward Riedl (M).

    Hela landstingsstyrelsen har samma ansvar för inköpet även om det inte godkändes politiskt utan utfördes som tjänsteåtgärd. Frågan handlar inte om huruvida landstinget skall ha en kapitalförvaltning eller inte. Om detta är vi eniga.

    Det som blivit en politisk fråga handlar om hur landstinget skall hantera förvaltningen när verkligheten förändras. Där är vår (m och fp) hållning att det är verkligheten som gäller. När obligationen blev en högriskobligation borde landstinget ha försålt den omedelbart – Detta eftersom landstinget varken enligt kommunallagen eller av landstingsfullmäktige fastlagd policy medger spekulation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.