Edward Riedl (M)

Historisk fakta om landstingets högriskobligation…

Jag har många gånger skrivit om hela historien. Trots det kommer olika anonyma kommentarer på min blogg som påstår motsatsen. Men självklart är det viktigt med fakta vilket gör att jag skriver ytterligare en kort historiebeskrivning.

Obligationen inköptes som en ren tjänsteåtgärd 2005 för 257 miljoner kronor. Den var trippel A (mycket säker) klassad och var helt i linje med den av landstingsfullmäktige fastställda förvaltningspolicyn. Obligationen var en del av räntedelen landstingets totala kapitalförvaltning. Dvs risken skulle vara vara nästintill obefintlig vilken klassificeringen också borgade för.

Sedan kom den globala finanskrisen under hösten 2008 och förändrade den ekonomiska kartbilden i grunden. Sådant som tidigare ansågs som säkert blev helt plötsligt förknippat med stora risker. Det var nog få för att inte säga ingen som för 4 år sedan trodde att Lehman Brothers skulle falla, att GM skulle närma sig en konkurs och att vi skulle få vara med om en global finanskris med efterföljande lågkonjunktur. Men under hösten 2008 blev det alltmer uppenbart att det var på väg att hända och sedan stod vi mitt upp i det hela.

När den tidigare väldigt säkra obligationen helt plötsligt blev väldigt osäker krävde vi moderater tillsammans med folkpartiet att obligationen skulle försäljas. Då var värdet 145 miljoner kronor. Att som Levi Bergström (S) då hoppas att värdet skall bli bättre är ren spekulation med skattemedel. Idag är värdet kanske som bäst 70-80 miljoner kronor vid en försäljning. Samtidigt är risken stor att den blir helt värdelös om fler företag som ingår i obligationen går i konkurs. GM och försäkringsjätten AIG är bara två av företagen som hålls under armarna av den amerikanska staten. Om/när Obama inte längre skjuter till skattemedel kommer dessa företag att gå i konkurs – Då blir obligationen helt värdelös och länets skattebetalare en kvarts miljard fattigare.

Det var en kort tillbakablick med fakta kring högriskobligationen från dess den köptes in fram tills dags dato. Oavsett hur det går med obligationen (självklart hoppas jag att den inte blir värdelös) är det fel att landstinget äger sådana komplicerade instrument som kan bli helt värdelösa. Den politiska frågan är om det är rimligt att ha samma hållning till ekonomisk risk 2008/2009 med global finanskris och lågkonjunktur som för 4 år sedan – Eller om en förändrad verklighet också kräver förändrade strategier. Från (M) och (FP) tycker vi det är självklart att en förändrad verklighet kräver förändrade förhållningssätt.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.