Edward Riedl (M)

EU-valet: Det nya arbetarpartiet står mot det gamla

EU-valet är inte annorlunda än politiken hemma i Sverige – Det nya arbetarpartiet står emot det gamla. I fråga efter fråga syns samma skiljelinjen i europapolitiken som den här hemma i Sverige.

Vi vill öppna det fria vårdvalet i hela Europa. Kan man inte få sin vård hemma i Sverige av någon anledning så skall det i framtiden bli fullt möjligt för patienterna att välja sin vård i andra länder – Omvänt gäller för EU-medborgare från andra länder att de kan välja att få sin vård i Sverige. För patienterna innebär det att samma patientavgift (sjukvården skall givetvis fortsatt vara skattefinansierat) som hemma. Med tanke på hur hög kvalite svensk sjukvård håller är jag övertygad om att fritt vårdval i Europa innebär stora möjligheter för oss att få nya patienter/kunder.

(S) är emot fritt val i Europa på precis samma sätt som de var emot fritt val hemma i Sverige. Frihet står emot inlåsning. Nytt står emot gammalt. (M) står emot (S). Din röst i Europavalet har betydelse för vilken politik som kommer att gälla i framtiden.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

5 kommentarer

  1. Micke

    Hej Edward.

    Du är föredömlig på att hitta på ”tokigheter”.

    Att nu göra Vårdvalet till EU-politik är väl ändå att gå lite väl långt. Om fortfarande vårdvalet avser närsjukvård, d.v.s den lokala vårdcentralen eller sjukstugan, kan du väl inte mena allvar med det du skriver.

    Om du i stället avsåg vårdgarantin men ”skrev fel” så skulle det kanske innebära att vården väljer att ta de patienter som betalar bäst och inte den som har största behovet.

    Ska Tyskar,Danskar och Finländare börja nyttja den närsjukvård som bl.a Västerbotten erbjuder sina medborgare/invånare?

    Att du som företrädare för ett politiskt parti vill ge mer att säga till om till medborgare i andra länder förefaller vara en odemokratisk ordning som du företräder. Med den utveckling som EU haft så här långt har ju Sverige blivit det mest ”EU-lydiga”. Om utvecklingen fortsätter behöver vi kanske inte alls gå till valurnorna. Då sitter EU’s president och talar om för svenska folket vad vi ska göra.

    Snacka om demokrati.

    På vilket sätt menar du att EU är ett demokratiskt projekt som gynnar självbestämmande stater?

  2. Edward Riedl (M).

    Vårdvalsreformen avser primärvården, dvs vårdcentralerna motsvarande precis som du skriver. Vårdgarantin gäller sjukhusvården, dvs att patienter som inte för sin vård inom rimlig tid har rätten att utan extra kostnad få sin vård i annat landsting. Det fria vårdvalet avser rätten att välja sin sjukhusvård i annat landsting oavsett vilket skälet är. Den enskilde har alltså makten att välja och välja bort.

    Så det jag skrev om var det fria vårdvalet i Europa avser alltså sjukhusvården. Men det är lätt att missförstå alla olika begrepp.

    Däremot anar jag en viss skepsis mot att människor skall få välja var de vill ha sin vård! Självklart fortsatt skattefinansierad.

    Hur den uppfattningen kan ses som odemokratisk är jag däremot helt oförstående till. Ju fler länder som öppnar upp för det fria valet desto bättre. Hur kan det vara odemokratiskt att ta makt från politiker och ge den till enskilda?

  3. Micke

    Hej Edward.

    Självklart skulle jag vilja ha min vård på någon trevlig semesterort för få en så gemytlig rehabilitering som möjligt.

    Min uppfattning är dock att jag vill ha den vård jag behöver så nära mig som möjligt. Att jag ska kunna välja att åka till t.ex. Spanien för att få vård kan möjligen kittla om jag inte är i något akut behov av åtgärden.

    Om nu Sveriges vård är så bra som du beskriver samtidigt som du skriver att vi ska få patienter från andra länder bara för att vi är så bra.

    Har vi i Sverige överkapacitet på vård trots köer?

    Ska vi skicka alla som står i kö för vård till något annat land som är sämre för att få sin vård bara för att få hit andra patienter som betalar mer?

    Att Sverige delar med sig av sina kunskaper har jag inget emot men lämna inte över en sån viktig fråga för befolkningen att hanteras av EU.

    Även om vi uppenbart inte har samma uppfattning om diverse frågor menar jag att vi ska se till att förvalta våra egna skattebetalares pengar och ge den vård som efterfrågas på hemmaplan innan vi försöker fixa sjukvården för resten av EU.

    Sjukvården får inte bli en handelsvara.

  4. Edward Riedl (M)

    Jag tror inte vi kommer att bli eniga i nyttan med att låta människor/patienter får mer makt. Jag ser det som en positiv utveckling för samtliga parter. Valfrihet är något i grunden positivt.

  5. Micke

    Jag är övertygad om att sjuka människor vill ha hjälp med sitt tillstånd och inte makt. Varken du eller jag tror jag har någon större kunskap att välja vilken läkare eller vilket sjukhus som är bättre eller sämre än det andra.

    Du har alldeles rätt i att vi har olika syn på den här frågan. Hade jag haft samma uppfattning som du hade jag nog skrivit det redan i första läget. Vad jag inledningsvis ville var att du skulle förtydliga vad du egentligen menade med vårdvalet.

    Nyttan blir troligen som i andra fall där det nya arbetarpartiet sett till att klyftorna blir större. Det finns redan i dag människor som inte har råd att söka vård och det blir säker inte färre även om man får välja att gå till någon annan.

    Hoppas att ni inte liksom majoriteten väljer att höja avgifter framför en gemensam solidariskt finansierad vård via skattsedeln. Det var väl det du menade med ”skattefinansierat”?

    Var och en efter förmåga brukar det kallas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.