Edward Riedl (M)

Vi moderater måste ta till oss av väljarnas kritik

EU-valet blev ingen succé för oss moderater. Vi gick marginellt framåt på riksnivå och något bättre på lokalplanet. Men vi borde presterat bättre. Det är fortfarande alldeles för tidigt för att göra några tvärsäkra analyser av valresultatet. Men några iaktagelser är på sin plats.

Fredrik Reinfeldt sa innan valet att vi inte skulle kriminalisera och jaga en hel ungdomsgeneration. Trots det beslutade vi annat – Den kritiken väljarna nu visat måste vi ta till oss. Vi måste hitta en rimlig kompromiss mellan skyddet av upphovsrätten och friheten på internet. All lagstiftning måste baseras på ett folkligt stöd.

Vänsterpartiet och Junilistan som hela valrörelsen bjudit under varandra när det gäller lönerna i Bryssel har backat rejält. Det känns skönt att väljarna genomskådade detta simpla skådespel och istället fokuserat på vad politikerna vill åstadkomma om de blir valda.

Sverigedemokraterna lyckas inte mobilisera för att ta ett mandat. Det bådar gott inför riksdagsvalet om ett år. Sverige fortsätter att vara ett av de minst främlingsfientliga länderna i Europa.

Med dessa korta reflektioner laddar vi om inför valet 2010. Det behövs mer moderat politik både i EU och Sverige. Nu fortsätter arbetet för fler job, bättre välfärd och en ansvarsfull miljöpolitik.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.