Edward Riedl (M)

Självklart måste det gå att vara både polis och politiker…

Jag läser i VK nu på morgonen att de 3 poliser i Västerbotten som också är socialnämndspolitiker måste upphöra med sina politiska uppdrag. Enligt polisens jurist föreligger en intressekonflikt i rapporteringsskyldigheten som polisman och de lagar som reglerar socialtjänsten.

Med samma resonemang bör poliser i princip inte inneha förtroendeuppdrag, vare sig politiska eller andra, eftersom samma intressekonflikt rimligen kan uppstå i andra nämnder och styrelser.

Dessutom innebär en sådan tillämpning av intressekonflikt med rapporteringsskyldigheten att även andra yrkesgrupper berörs. Polisen är nämligen inte den enda yrkesgrupp som har anmälningsplikt i vårt samhälle. Sjuksköterskor, förskollärare och många andra har liknande skyldigheter.

Styrkan i den svenska demokratin hotas om vi får en så pass snäv tolkning av vad som anses vara förtroendeskadlig bisyssla. Att poliser, förskolelärare, sjuksköterskor och många fler yrkesgrupper helt eller delvis utestängs från politiken är för mig helt oacceptabelt.

Just nu berörs två socialdemokrater och en moderat i Västerbotten. Min uppmaning är att de skall överklaga beslutet till arbetsdomstolen. Om de mot förmodan går på samma linje kommer jag att lägga en motion till vår partistämma för att ytterligare utreda detta. Att börja utestänga olika yrkesgrupper från demokratiskt arbete är fel väg att gå.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

6 kommentarer

  1. Edward Riedl (M).

    Givetvis går den mesta politiska kraften i mitt parti åt att lösa jobbfrågan. Det är en tuff utmaning med global finanskris och lågkonjunktur. Trots att Sverige är ett litet och exportberoende land har vi något lägre arbetslöshet än EU-snittet.

    Men detta innebär inte att demokratifrågor måste stå tillbaka. Jag har svårt att se hur detta kan vara populistiskt? Styrkan i den svenska demokratin är att politiker med förtroendeuppdrag kommer från hela samhällsspektrat. Om vi skulle börja utestänga olika yrkesgrupper från politiskt arbete vore det ingen bra utveckling för demokratin.

  2. BMS

    Poliser har alltid skyldighet att anmäla brott.
    Men vad gäller exvis brottslig handling mot barn så ska socialnämnden överväga om det är lämpligt med en polisanmälan med utgångspunkt i vad som är bäst för barnet.
    Hur ska polisen i socialnämnden bete sig då Edvard Riedl?

  3. Dr Max

    Anmälningsplikten som gäller vårdpersonal är av helt annan typ än vad som gäller för en polis. Som vårdpersonal gäller att anmälningsplikten rör barn som misstänks fara illa och då skall anmälan göras just till socialnämnden. Det kan inte uppstå en intressekonflikt mellan olika lagar men naturligtvis skulle det vara olämpligt (jäv) att delta i beredningen/besluten i socialnämnden.

  4. Maggan

    verka inom politiska uppdrag som berör den egna verksamheten. Det finns bättre sätt att vara sin egen arbetsgivare.

  5. Micke

    Det finns inga som helst hinder för att vara polis och politiker. Däremot finns det ett problem med att ha 2 myndighetsroller. En polis kan mycket väl vara politiker i en nämnd som inte ägnar sig åt myndighetsutövning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.