Edward Riedl (M)

Riksbanken sänkte räntan ytterligare…

Riksbanken sänkte räntan med 0,25%-enheter till 0,25%. Dessutom erbjuder riksbanken de svenska bankerna lån med fast ränta med en löptid på 12 månader. Tanken är att detta skall bidra till att hushåll och företag för del av de lägre räntesatserna.

Risken är dessvärre att de svenska bankerna med stor utlåning i Baltikum istället fortsätter att öka sina räntenetton. Ett sådant agerande skulle inte ge avsedd effekt för de svenska hushållen och företagen utan endast lasta över notan för de svenska bankerna på den övriga ekonomin.

Det finns många skäl till att se över de finansiella systemen och strama upp regelverk så att det inte i framtiden blir svenska skattebetalare som skall stå för notan för bankernas äventyr.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

2 kommentarer

  1. Nordeakund

    Moderat slutsats bord då bli – Dax att ta över bankerna!

    Men de rika måste väl få tjäna mer…

  2. Edward Riedl (M).

    Jag tror inte det är bra med endast statligt ägda banker. Inget vasar att statligt ägande i bankerna på något sätt innebär en garant mot dåliga beslut. Nordea som har staten som storägare har så vitt jag kan se agerat bättre i Baltikum än SEB eller Swedbank. Däremot har Handelsbanken återigen varit den bank som agerat bäst. Detta utan något statligt ägande.

    Men banksektorn måste, oavsett ägarstrukturer, vara en kraftigt reglerad marknad eftersom deras beslut inte endast berör aktieägarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.