Edward Riedl (M)

3 av 4 svenskar stöder insatsen i Afghanistan

På aftonbladets hemsida ställs frågan om man stöder de svenska soldaterna i Afghanistan. 3 av 4 svarar att de stöder insatsen. Det känns bra att stödet för insatsen har så brett stöd som aftonbladets fråga visar. Det är viktigt dels för de soldater vi har på plats och derasanhöriga men också för att vi skall bli långsiktiga i vårt arbete på plats. Det handlar om att bygga både fysisk och social infrastruktur för att Afghanistan långsiktigt skall bli ett tryggare land att leva i. Därför måste det byggas vägar, skolor och sjukhus. Men också få ett fungerande rättssamhälle med polis, domstolar och fängelser. För att lyckas med detta krävs ett fortsatt internationellt militärt engagemnag.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Nihonga

    Ska du Edward Riedl sitta och tala om vad och vilket sätt man ska bygga upp Afghanistan?
    Naturligtvis har du din fulla rätt till detta.
    Yttrandefriheten behöver inte innebära några förpliktelser mot historien. Dess frågor och svar är tolkningar likväl som önskningar. Vart gränsen går en gråzon. Där gryning så lätt förväxlas med skymning.
    Alla dessa samhällsbyggare och rättrådiga världspolitiker som dyker upp i tid och otid. Att lösa människoöknens grundläggande problem på bekvämt avstånd är en besvärjelse.
    Hur löser man problemen i Rosengård? Vad är dess ursprung?

    Vad lämnade de stora kolonialmakterna bakom sig när undersåtarna släpptes ”fria” – alltsomoftast i klansamhälle i demokratisk löst hängande överrock med moderna vapen i hölstret?
    Vilka maktstrukturer cementerades? Se fallet Israel. Se så mycket annat. Se glömskan.
    Alla godtyckligt dragna gränslinjer genom Orienten, Afrika och Asien. Överallt ända till Odlingsgränsen.
    Enhetskultur och nationalstatsideologi sjösattes och implementerades.
    Envåldskungens makt var av Gud given.
    Sedan satte kungen Gud på andraplats. Och växlade efter eget skön. Så det passade. Precis som idag. Heliga krig är inget nytt. Det är snarast en europeisk skapelse.
    Turkiet speglade sig i enhetstanken. Atatürks värld var och är inte trygghetens värld.
    Vem och vilka har bäddat för det kaos som idag råder i Afghanistan? Inte är det Afghanerna i vart fall. Offer för stormakter som de varit i alla tider. Där man underblåst klanernas maktmedel för att få dess nödvändiga stöd. USA utbildade de som man trodde skulle stödja dem. I skugga av Iran-Irak. I skuggan av Sovjets invasion av Afghanistan.
    Så ska stormakterna städa upp och skapa västerländsk ordning. Finns inget som säger att Sverige ens existerar om 30 år. Varför skulle det göra det? Idag en idé, en dröm, imorgon rentav ett minne precis som unionen Sverige-Norge.

    Allting har en ände. Även nationalstater. De kommer upplösas. Tidsfråga. Inget annat. Som väl var. Drömmen om väst som idealt grundtillstånd är bedrägligt. Det finns inget i västerlandet som är upphöjt. Fortfarande brann diktaturens facklor i Europa på 1970-talet. Minns du detta idealtillstånd? Trots de vackra grundlagarna diktaturerna i Europa hade. Det demokratiska efterkrigseuropa var och är ett skämt. Men det goda skördarna medgav frihet. Sekularisering. Befrielsen från Gud men inte oket.
    Men dagens generationer ser inte trådarna som hänger och dinglar i marionetteatern Fästung Europa.
    Fallet Aldo Moro och Röda Brigaderna var belysande för spiksoppan. Samarbetet mellan kristdemokrater och kommunister tåldes inte. Man lät Aldo Moro dö. Ett offer för USA:s politik. Alla presidentens män. Kissinger. Minns du vad hans ord var? Eller ska vi säga order.

    Men visst Edward Riedl, reformera ett ålderdomligt klansamhälle till en svensk postkolonial (tror du vår tid, detta landområdes betvingare, är postkolonial när det kommer till kritan?) modell, konungarike Sverige. Det gick ju bra med den samiska kulturen. Man stal ett land. Centralmaktens kolonisation är densamma. Kronan och konungen detta områdes förbannelse.
    Konungariket Sverige har ingen rätt till något.
    Sveakonungarna är lika ointressanta som de alltid varit. I sin despoti.
    Men i samernas fall gjorde man aldrig motstånd. Man begravdes i kristenhetens fromma underkastelse och reste aldrig vapen mot övermakten och kolonisatören. Sapmi borde varit självständigt. Det borde varit ett befrielsekrig. Förstår du det Edward Riedl?

    Makten att betvinga är makten att underordna.
    Konflikterna finns men förtigs och sopas under mattan till dess glömskan segrar och indoktrineringen ”jag är nationalstatsmedborgare” segrat.
    Alla dessa underkastelseövningar. Under staten och Gud. Så rättstaten och demokrati. I lagens mening. Men ordet rättvisa känner ingen. Efter 1921 är var och en sin lyckas smed. Ägandets gränslinjer drog någon annat åt underhuggarna långt dessförrinnan. Det ska vi inte heller minnas.
    Underhuggare. Alla dessa underhuggare som troget bekänner sin tillhörighet.
    Bara för att jag är svenske medborgare, bekänner jag mig inte som svensk. Bara för att jag talar svenska, kommer jag aldrig se som som svensk. Min nation är en annan.
    Jag stödjer inte en ”svensk” insats i denna ”imperiernas grav”. Att i skuggan av USAs ”terroristbekämpning”, dvs olagligt krig i Afganistan (läs statsterrorism), leka fredsbevarande är rent löjeväckande. När förarlösa ”drönare” likviderar oskyldiga och ”misstänkta”. Att operera militärt med USA är att samarbeta med krigsförbrytare. Att acceptera krigsförbrytare.
    Glöm aldrig, Irakkriget är och förblir ett olagligt krig. Vem ropar efter en tribunal mot USA eller dess krigsmakt? Det är sannerligen rättssamhälle och global trygghet. Förljugenhet, förnekelse och kvacksalveri är min beskrivning.
    Att 3/4 av ”svenskarna” stödjer en insats vittnar bara om graden av massmediell indoktrinering. Inte bara en lurad generation utan en lurad nation.
    Vems är vår sak? Vem bortom våra gränser bör komma och ställa rättvisans ordning på plats?
    Bara Sovjetunion.
    Därför känner bara Sovjets vingslag när du Edward Riedl skriver ner dina ord.
    Min tolkning. Ingen universell sanning.
    Rättstaten och demokratin är en religion.
    Fungerar den maskeraden kan rättvisan ställas i garderoben medans nästa illusion tillverkas i någon liberal tankesmedja.

  2. Edward Riedl

    Svar till Nihonga (2009-08-01 13:39)
    Du låter som en äkta vänsterintellektuell. Många argument och lite empati. Du skriver om historia och länder på ett sådant sätt att jag undrar om du förstår att det finns människor av kött och blod på dessa ställen. Människor med drömmar om ett bättre liv.

    Inget av det som du skrev förklarar varför du anser att kvinnor och flickor i Afghanistan skall ha ett liv de flesta av oss inte skulle acceptera. Varför har inte dessa människor något värde i din analys?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.