Edward Riedl (M)

Svininfluensan och fakta kring den

Det finns 253 000 bekräftade fall av nämnda influensa hitintills i hela världen. Av dessa har cirka en procent avlidit. I Europa har 0,2 procent av de bekräftade fallen av influensan lett till dödsfall. I Sverige har vi hitintills 672 bekräftade fall varav ingen lett till dödsfall. Dock har 14 fall inneburit sjukhusvård. Dessa fakta levererades till landstingsstyrelsen av vår smittskyddsläkare under förmiddagen igår. De kommer dessutom löpande att via pressträffar föra ny kunskap vidare via media.

På samma sätt som flytväst på sjön, bilbälte i bilen och cykelhjälm när du cyklar reducerar riskerna kan du också minska riskerna för att drabbas av influensan eller smitta andra om du väl fått den. God handhygien, hosta i armvecket och stanna hemma från jobbet om du är sjuk. Dessutom erbjuder landstingen nu avgiftsfri vaccination till alla medborgare och personer som varaktigt vistas i Sverige. Det innebär i Västerbotten att även papperslösa flyktingar kan erhålla vaccination utan kostnad. 

Riskerna med influensan skall inte överdrivas och hindra ett normalt liv med arbete, skola och nöjen. Men på samma sätt som vi tar på oss bilbältet, flytvästen och cykelhjälmen skall vi självklart följa rekomendationerna från sjukvården. Till dess någon myndighet officiellt säger något annat kan vi alla känna oss lugna och trygga både med den rådande situationen och förberedelserna inför det värsta tänkbara scenariot.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.