Edward Riedl (M)

Slopade politikerarvoden är fel väg att gå

Norsjö kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag om att slopa arvodet för ledamöterna i kommunens fullmäktige under resten av mandatperioden är helt fel väg att gå. Självklart skall den politiska ledningen vara med och ta ansvar i spartider. Men att slopa arvoden för fritidspolitiker hotar demokratin och sänder en signal att politiken inte är så viktig. Inget kunde vara mer fel. Det har stor betydelse vilka politiker som styr den offentliga verksamheten.

Mer än hälften av alla pengar du/jag tjänar under vår livstid hanteras av förtroendevalda politiker på olika nivåer. För mig är det  självklart att dessa skall inneha kompetens för uppdraget men också arvode för det arbetet precis som alla andra i vårt samhälle. Vill vi fortsatt (vilket jag förespråkar) ha en gemensam skattefinansierad välfärd krävs duktiga, engagerade och kompetenta politiker som leder det arbetet. I det ljuset är det fel väg att gå med slopade arvoden för fritidspolitiker.

Politiskt ledarskap är billigt i jämförelse med det privata näringslivet och dessutom kan väljarna byta ut personerna vart fjärde år i allmänna val. Det är en bra modell för vår gemensamma välfärd och grunden i vår demokrati.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter:

3 kommentarer

  1. leif

    Helt rätt säger jag, varför ska ni slippa undan när resten av befolkningen får spara på allt. Tror det är blåskjortan som talar för dig.

  2. Edward Riedl

    Svar till leif (2009-09-03 11:31)
    Vad jag vet finns det ingen i den övriga befolkningen som förväntas arbeta utan ersättning. Dessutom får även den som är sjuk och arbetslös i Sverige skälig ekonomisk grund för sitt uppehälle. Men givetvis finns det många som ser politiker som en onödig del av samhället. Problemet är att de ofta samanfaller med dem som behöver det politiska systemet som mest.

  3. Tänk igen

    Leif, det handlar inte om låga höjningar. Du förespråkar att busschaufförer, lärare, bönder och arbetare som har ansvaret för att leda kommunernas och landstingets verksamhet som fritidspolitiker inte alls ska ha betalt för att sätta sig in i frågorna, arbeta med dem och ta beslut.
    Saken gäller inte Edward, han är heltidspolitiker.

    Jag kan förstå att en inlandskommun med hyfsat bemedlade politiker i ett krisläge kortsiktigt kan tänka så här. Långsiktigt blir det katastrof om det politiska arbetet inte värderas och fler ”bärare” faller bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.