Edward Riedl (M)

Banksektorn bör regleras mer

Trots att det stora flertalet svenska storbanker gör miljardförluster planerar de att dela ut frikostiga bonusar på flera miljarder till ett fåtal anställda. Jag har länge tillhört dem som velat se en rätt fri men ändå reglerad banksektor. Om bankerna bara riskerade sina ägares pengar skulle det fortsatt vara min ståndpunkt. Dessvärre kan bankerna inte hantera sina egna förluster utan tvingas be oss skattebetalare om hjälp när vinster blir till förluster. Då kan banksektorn inte fritt förfoga över sina vinster när deras förluster ständigt skjuts över på skattekollektivet.

Trots att de flesta bankerna överlever (undviker konkurs) tack vare statligt stöd tänker de dela ut 5,4 miljarder kronor i bonus bara i år – Detta trots att förlusterna skenar. Så kan vi inte längre ha det. Jag kommer att verka för att banksektorn kraftigt regleras i framtiden.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. Per-Ola Moström

  Bankerna är ju inte många företag i landet…

  Alla börsföretag – kommer du även att medverka till att de också kläms åt? Nu när man avskedar på löpande band? Är det värt bonus?

  Eller är bonus fritt fram där?

 2. Edward Riedl

  Svar till Per-Ola Moström (2009-09-30 10:28)
  Jag har inte en socialistisk utgångspunkt i den här frågan vilket innebär att det endast handlar om företag som inte kan bära egna förluster eller i övrigt negativ påverkan av sin verksamhet. Banker som inte kan bära sina egna förluster hamnar under det som bättre bör regleras på samma sätt som privata företag inom t.ex. kärnkraftsindustrin.

  När det gäller företag som bör både sina egna vinster och förluster är det en sak för ägarna att hantera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.