Edward Riedl (M)

Är media vänstervriden?

Två partikollegor till mig har skrivit en motion till riksdagen där de vill tillsätta en utredning som granskar SVT:s sändningar. De menar att inslagen varken är opolitiska eller oberoende. Socialdemokraterna hamnar i bättre dager än alliansen i sändningarna är deras uppfattning. Deras frågeställning är inte orimlig i ljuset av fri media som en viktig pusselbit i en fungarande demokrati.

S-pressen var länge en stark medieaktör likväl som de frisinnades stora inflytande över medielandskapet. Bodéns ledare i VF är starkt vinklad men också öppen i sitt ställningstagande. Men nyheterna i tidningen skall inte färgas av någon politisk ståndpunkt från journalisterna. Åtminstone bör så inte vara fallet. 

Med långvarigt socialdemokratiskt regeringsinnehav riskerar givetvis statlig media att bli partisk. Troligen är den bästa garanten för en nyanserad nyhetsrapportering att det finns en mångfald av ägare inom media som säkerställer både oberoende och granskning av granskaren.

Sedan tror jag svaret till stor del handlar om enskilda journalister som säkerligen kan gynna både det ena och det andra blocket i både valet av ämnen likväl som sättet att förmedla nyheten. Men ingen människa är helt fri från egna övertygelser vilket givetvis både medvetet och omedvetet färgar arbetet. Öppenhet är ofta lösningen.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Mats

    Edward du och dina partikamrater ser ”spöken på ljusa dan” de flesta av landets dagstidningar ägs av privata företag likväl som den större delen av TV kanalerna.

    Vänstern har en mycket liten del av media – något som du säkert kan ta reda på om du vill och inte vet!

    Berloskoni (eller hur det stavas) din partikamrat i Italien har i stort sätt hela den Italienska mediavärlden under sina vingar – jag förmodar att det är så som ni också vill ha det – så ni också slipper en kritisk granskning er ”Robin Hood” politik.

    Med sådana här motioner till riksdagen verkar det som ni börjar ”skita i byxan” inför valet – är det så – tvivlar även ni på alliansens politik?

  2. Isak

    Undrar om det var dina partikollegor som stog för extremt
    många anmälningar för opartiskhet till Radionämnden vid
    förra valrörelsen. Tyvärr utan beaktande. Jag tror att
    Herr Riedl och moderaterna börjar att se spöken på ljusan
    dag. För att lungna er så kan jag berätta att det görs o-
    beroende mätningar. Och dom säger, att är det några polit-
    iska partier som gynnas, så har det varit dom borgerliga.

  3. Hilding Persson

    Vinkling i media har alltid varit för den egna sidan, inte motståndaren. Sunt bondförnuft!

    Om du anser att din moståndare skriver vinklat mot dig och aliansen….so what!! sunt Bondförnuft.Vem anser att du inte är mot s, v och mp när du bloggar?

    Vad är riktig fri media?? Kan jag som medborgare anse den journalistik som finns idag vara objektiv?

    Pengar!! Är det en moderator inom journalistik?

    Inflytande har den som säger saker som bär streck…gör du det och din allians, eller dina motståndare??

  4. Hilding Persson

    Glömde en sak i första komentaren, man ska aldrig prata skit om motståndaren, aldrig gnälla. Mitt tidigare jobb som säljare innebar hela tiden att framhålla sina egna värden, aldrig nämna konkurenter. politiker verkar inte förstå den mest grundläggande tesen unom sälj. Politikers trovärdighet är för mig noll. Din retorik Edvard saknar säljspår, tips: framhåll din politik, skit i andras….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.