Edward Riedl (M)

Oskyldigt dömd av media?

Sverige tillhör ett i raden av demokratiska länder med en rättstradition där den åtalade är oskyldig tills dess motsatsen är bevisad. Den som är misstänkt för brott behöver inte heller bevisa sin oskuld för att frias. Skuldfrågan behandlas innan dom avkunnas och straffet verkställs.

När det gäller offentliga personer (oavsett om det är politiker, idrottsstjärnor eller andra kända personer) så förändras gången. Media tar sig rätten, i folkets intresse, att behandla både skuldfrågan och till viss del också verkställa straffet genom offentlig skampåle. Allt detta oaktat huruvida personen i fråga är skyldig eller inte. Skyldig genom blotta misstanken. Ingen rök utan eld och så vidare.

Nu senast i Västerbotten var det en folkpartipolitiker som misstänkts för brottslighet. Misstänks utan att vara dömd. Detta räckte för att både VF och VK skulle ta sig rätten att fästa honom med bild och namn vid skampålen. Är han skyldig? Rimligen bör det vara upp till rätten att avgöra det. Om han finns vara oskyldig är redan straffet mot hans person till stor del verkställd via medias försorg. Både han och hans familj kommer att lida stor skada oavsett om han är skyldig eller ej.

På vilket sätt övervägde allmänintresset i det här fallet? Hur bör kompensationen se ut om han finns vara oskyldig? Är det rimligt att media behandlar människor, offentliga eller ej, på sådant sätt? Är det inte bättre att hänga ut människor vid skampålen efter de bevisats vara skyldiga till brottet?

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Annika J

    Ja, jag anser att lokala media agerade rätt. Att som herr Riedl bara ställa en massa retoriska frågor klarar de flesta av. Men berätta istället vad du anser? Ska politiker, inklusive dig själv, tåla offentlighetens ljus om man står åtalad för ett grovt brott, som det här ändå rubriceras som? Eller ska locket läggas på? För mig är det självklart att politiker, som fått ett mandat av sina väljare, också får räkna med att tåla offentlighetens ljus då de är misstänka för allvarliga brott. Det är en del av priset, bäste Edward Riedl.

  2. Mats

    Edward – självklart gjorde VF och VK rätt som satte ut bild och namn på den politiker som med stor sannorlikhet begått ett brott.

    Politiker som du skall bevakas varje vaket ögonblick och skärskådas för sina åsikter.

    Att du för fram dina åsikter på bloggen är helt OK – men problemet med VK:s blogg är att du (med flera) politiker inte svarar på kommentarer eller bara delar av kommentarerna – då blir bloggen bara en monolog – vilket inte har något värde för demokratin!

    Att sedan bloggarens skrifter inte censureras till skillnad från kommentarerna är också fel.

    Jag förstår att du som moderat – långt ute till höger på det politiska fältet – skulle vilja ha det som Berlosconi (kanske felstavat) har det – att själv få styra av vad som media raporterar om!

  3. Edward Riedl

    Svar till Annika J (2009-10-11 12:56)
    Jag anser att jag var rätt tydlig med att det är domstolen som skall avgöra skuldfrågan och ingen annan. Självklart skall människor som valt offentlighet också tåla medial granskning. Visst passeras gränsen vid något tillfälle för när allmänintresset väger tyngre än den enskildes rätt till anonymitet under pågående process. Men samtalet om var den gränsen bör gå måste alltid föras.

  4. Edward Riedl

    Svar till Mats (2009-10-11 16:11)
    Jag försöker svara på de flesta kommentarer som görs på min blogg. Men ibland väljer jag att låta vissa inlägg stå obesvarade av olika anledningar. Rena otrevligheter lägger jag ingen energi på oavsett i vilket forum det förs fram. När någon jämför mig med Berlusconi (så du stavade nästan rätt) är det ingen fråga eller åsikt som behöver besvaras. Det är ett osakligt påhopp utan koppling till någon för lokaldemokratin viktig debatt. Men det står givetvis alla fritt att skriva sådana inlägg. Men man bör då inte förvänta sig några svar från min sida. Sakliga debatter, oaktat åsikt, för jag mycket gärna.

    Kanske gjorde VK och VF rätt i det här enskilda fallet med namn och bildpublicering. Problemet är bara att om han av en domstol finns oskyldig till brott så är han redan i mångas ögan dömd. Det är åtminstone för mig något som inte känns bra då han och hans familj säkerligen kommer att lida en hel del skada på vägen. Trots det kan det ändock vara rätt att publicera – Men vi bör ha ett samtal om vad det innebär. Både för enskilda och demokratin i ett större perspektiv.

  5. Mats

    Tack för svaret Edward – att jämförelsen med Berlusconi är gjort är för att tydliggöra hur jag ser på din politiska profilering som du gör på din blogg – och det är väsentligt för den lokala politiska debatten.

    Under ditt blogginlägg om vänstervriden media så har du 4 kommentarer som du inte besvarat ( 1 av mig) – är dessa också osakliga eller bara besvärande för dig som högerpolitiker långt ute på högerkanten?

  6. Edward Riedl

    Svar till Mats (2009-10-12 12:41)
    De kommentarer du syftar till kändes skrivna på ett sådant sätt att ytterligare kommentarer från min sida inte skulle höja värdet på den lokala debatten.

    I det aktuella inlägget som du syftar till för jag ett resonemang med mig själv om hur journalisters egen politiska hemvist troligen påverkar både val och vinkling av ämne både medvetet och omedvetet. Min slutsats blir att den bästa garanten för nyanserad mediarapportering är en mångfald av mediautbud och ägare. Många olika tidningar, radiostationer och tv-kanaler med skilda redaktioner tillsammans med öppenhet.

    Om kommentarerna som din vid det tillfället då behandlar att jag ser spöken på ljusan dagen, vill slippa granskning (av något som du ser som en orättfärdig och orättvis politik) mm. Då har du varken läst eller förstått vad jag skrivit. Eller mest troligt vill du bara häva ur dig ilska som du bär på. Det är givetvis tillåtet för dig att göra. Precis på samma sätt som det är tillåtet för mig att inte besvara sådana kommentarer.

    I övrigt hänvisar jag till separat blogginlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.