Edward Riedl (M)

Arbetslinjen är grunden för vår välfärd

Vår gemensamma välfärd med skattefinansierad skola, sjukvård och äldreomsorg betalas genom de skatter vi tillsammans betalar när vi har ett arbete. Desto fler som arbetar desto fler betalar in skatter till vår gemensamma välfärd. Svårare än så är det inte. Full sysselsättning som politisk vision handlar både om att öka den enskildes makt över sin ekonomiska vardag men också om möjligheterna att behålla och utveckla den gemensamma välfärdssektorn.

I alliansen bygger vi vår politik och våra praktiska förslag med den utgångspunkten. Det skall löna sig för den enskilde att arbeta – Det lönar sig även för den utan arbete att ha det så. För vem skall annars betala?

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

 

Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. Per-Ola Moström

  Det är iofs rätt att det behövs mer pengar för att klara den sociala välfärden i framtiden. Men borgerlighetens linje håller inte i längden.

  Bakgrunden är att andelen pensionärer kommer att FÖRDUBBLAS fram till 2030. Men ALLA partier blundar idag inför fakta och har faktiskt ingen lösning på den framtida finansieringen!

  När den borgarna tillträdde 2007 var skattekvoten 48%. 2009 beräknas den vara 46,3 procent. I jämförelse var den 52% 1998. Hade skattekvoten vore lika med 1998 (då hade vi en förhållande god social omsorg)skulle 180 miljarder ytterligare funnits i den offentliga sektorn!

 2. Edward Riedl

  Svar till Per-Ola Moström (2009-10-21 10:40)
  Att, som du, stirra dig blind på skattekvoten ger bara den ena sida av myntet. 50% av 100 är mindre än 40% av 200. Att försöka lösa den framtida finansieringen av vår välfärd genom att se statsikt på hur stor kaka som finns att fördela kommer aldrig att fungera.

  Vi behöver mer skattepengar för att långsiktigt säkra den gemensamma välfärden. Vissa (s, v och mp) vill försöka lösa detta genom höjda skatter för de som arbetar. Det leder dessvärre till att färre arbetar och betalar in skatt. Vi (alliansen) vill få fler i arbete så vi blir fler som betalar skatt. Det är skillnaden.

 3. Krille

  Måste fråga hur du tänker.Slutar folk att jobba om skatter höjs?Om skatterna höjdes lite kanske inte landstinget skulle drabbas lika hårt t ex och det skulle innebära att dom som får behålla jobbet betalar mer skatt än om dom är arbetslösa..Men ni tror på allvar att dom som är arbetslösa är det för att dom vill va det…Känns som att ni är ute på djupt vatten…För som ni nu har reglerna angående stämpling så måste jag när det väl kommer ett erbjudande veta att jag är garanterad 3 månaders heltidsjobb annars måste jag tacka nej för då blir jag utstämplad direkt jag blir av med jobbet..

 4. Edward Riedl

  Svar till leif (2009-10-21 15:23)
  Jag har nu läst hennes blogg. Självklart lider jag både med henne och alla andra i hennes situation. Hon låter som hon har alla avsikter i världen att kämpa sig tillbaka till arbetslivet. Förhoppningvis fungerar stödet så bra att det också kommer att lyckas. Jag håller tummarna.

  Men på vilket sätt menar du att föregående regerings politik hade hanterat hennes eller andra i hennes situation bättre? Det viktiga är att stödet och rehabkedjan fungerar på ett så bra sät att människor ges en chans att komma tillbaka. Inte att vi lämnar människor i utanförskap.

 5. Edward Riedl

  Svar till Krille (2009-10-23 08:12)
  Drivkrafterna att jobba minskar när skatterna blir för höga vilket leder till att färre arbetar i förlängningen. Sedan finns det, vilket du nämner, regler som troligen måste förändras för att inte skapa negativa drivkrafter till att pröva ett jobb. Jag tror, utifrån vad du skriver, att du vill arbeta. Men felaktiga regler skapar ett tillfälligt motstånd. Det är sådana negativa drivkrafter som måste bort för att arbetslinjen skall fungera fullt ut. Utveckla gärna ditt resonemang så lovar jag att föra vidare dessa synpunkter till berörd minister – Troligen socialförsäkringsministern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.