Edward Riedl (M)

Sprutbyte till narkomaner – Nej tack!

Jag ser att min alliansvän SO Edvinsson återigen förespråkar fria sprutor till narkomaner. Han menar dessutom att politiker inte skall lägga sig i vilka behandlingsmetoder läkare vill använda sig av. I grunden håller jag med honom om det sistnämnda. Men fria sprutor är inte endast en behandlingsmetod utan också ett politiskt ställningstagande i drogliberal riktning. Eftersom fler än den aktuella patienten kan drabbas av "biverkningarna" av sådana behandlingsmetoder är det för mig självklart att politiker skall hantera frågan.

Det finns många kloka personer och organisationer som i omgångar uttalat sig både för och emot i denna fråga. Frågan är komplex och innehåller flera bottnar. Jag vet att de som förespråkar fria sprutor vill väl både för den enskilde patienten såväl som för samhällsutvecklingen i stort. Men jag har svårt att se varför vi skall underlätta missbruket istället för att hjälpa människor att bli kvitt detsamma. Vi måste istället öka resurserna för vård och behandling.

Jag har inte ändrat uppfattning i frågan. Jag kommer inte att bidra till att Västerbotten inför sprutbyte i Västerbotten.

Läs SO Edvinssons blogg här: blogg.vk.se/sven-olov-edvinsson-lakare-och-c-politiker/2009/11/04/sprutbyte-viktig-folkhalsofraga-holmlund-agren-riedel-maste-tanka-om-144014

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Pelle

    Tänka sig Edward hur det kan bli – vi har tydligen samma åsikt i en fråga!

    Detta är min kommentar till din ”vän” i alliansen SO:

    Nu får du allt skärpa dig S-O!

    ”Jag trodde du var läkare och inte en drogliberalist – snart vill du väl även legalisera hasch!

    Fortsätt propagera för sprutbyten du så hoppas jag att alla som tänkt rösta C tänker om – Holmlund – Ågren – Reidl med flera politiker har rätt – sprutbyten är inte vård för missbrukare utan underlättar bara missbruk!”

  2. Pelle

    Edward vad har du för ”vänner”?

    Så här svarar SO på min kommentar:

    ”Sven-Olov Edvinsson säger:
    Peller gör som bla. Riedel: duckar helt och hållet för risken för smittspridninga v allvarliga sjukdomar. Du stämplar mig som drogliberal. Helt fel!! Säkert lika fel som om jag skulle stämpla dig som smittliberal.

    Som läkare ser jag smittspridningen som ett allvarligt samhällsproblem som alltför ofta drabbar oskyldiga. DN-artikeln redovisar just slutsatsen att sprutbyten inte underlättar missbruk men minskar smittsprining!!”

    Vad tycker du om SO svar?

  3. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2009-11-04 19:45)
    En läkare skall alltid se till patientens bästa och inget annat. En politiker skall se till hela samhällets bästa. Ibland blir det krockar och då gäller det för mig som politiker att välja det bästa för så många som möjligt. Jag har full respekt för SO Edvinsson och andra som förespråkar sprutbyte – Men jag håller inte med dem. Men jag tvivlar inte på hans omtanke om människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.