Edward Riedl (M)

Den globala ekonomiska krisen

Vid halvårsskiftet 2009 bedömde ILO (internationella arbetsorganisationen) att cirka 200 miljoner arbetstillfällen försvunnit i spåren av den globala finanskrisen och efterföljande lågkonjunkturen. Många människors liv och drömmar slås åtminstone tillfälligt i bitar. I Sverige har vi starka sociala skyddsnät där människor trots arbetslöshet ändå har det relativt bra. Men självklart får många det sämre än de hade det när jobben var fler – Konstigt vore det annars.

Det finns nu politiker som lockas och försöker locka med högre skatter på arbete som ett sätt att ta sig igenom krisen. Problemet är bara att en sådan politik gör att arbetslösheten då kommer att bita sig fast vid höga nivåer. Sverige behöver en fortsatt politik för att skapa förutsättningar för fler jobb. Genom att göra det mer lönsamt att arbeta, billigare att anställa och enklare att driva företag kommer vi att lyckas med det.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter:

11 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Moderaternas politik har ju inte lyckats hittills. Varför skulle det vända?

    Inte har Reinfeldt eller Edward Riedl personligen skapat ett enda jobb med de pengar som Ni fyllt börsen med den sänkta skatten för ER.

    Jag skulle nog vilja säga att jag personligen ”gett mer jobb” än Ni gjort.

    För jag tog pension i förtid som gjorde att en yngre människa fick jobb istället!

  2. Pelle

    Inte har alliansens ”jobbpolitik” givit något bra resultat som du brukar hävda Edward?

    Det kan man då inte se av siffrorna från SCB nedan – det behövs en ny politik för jobb från en ny regering!

    Stor andel långtidsarbetslösa
    Under tredje kvartalet var nästan var tredje arbetslös, cirka 125 000 personer, långtidsarbetslösa, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

    Totalt uppgick antalet arbetslösa till 399 000 under kvartalet, en ökning med 119 000 jämfört med motsvarande period 2008.

    Drygt hälften av befolkningen i åldern 15-74 år, 3 630 000 personer, var ej i arbete. Det är en ökning med 84 000, enligt SCB.
    Källa: TT

  3. lf

    Skyll inte allt på den globala krisen.Skyddsnäten maskor blir bara större och större.Tycker du att de människor som utförsäkras (de blir bara fler och fler)har det relativt bra?
    De är ju dessa som samhället skall hjälpa mest!
    Men detta gäller nog inte moderaternas värld.

  4. Edward Riedl

    Svar till Per-Ola Moström (2009-11-05 09:50)
    Tvärtom menar jag att alliansregeringen lyckats riktigt bra utifrån de givna förutsättningarna. Vi genomlever just nu den värsta globala ekonomiska krisen på 100 år och har hitintills klarat oss rätt bra. Vid halvårsskiftet i år hade åtminstone cirka 200 miljoner människor förlorat sina jobb runt om i världen till följd av krisen.

  5. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2009-11-05 10:30)
    Att jämföra siffror mellan brinnande högkonjunktur och den globalt sett värsta ekonomiska krisen på 100 år. Ja det är lite som att jämföra utetemperaturen utan att ta hänsyn till om det är sommar eller vinter. Rätt meningslöst faktiskt. De flesta svenskar genomskådar sådana försök till att dribbla med siffror.

  6. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-11-05 16:28)
    Jag menar att även de som utförsäkras har det relativt (jämfört med människor i de flesta andra länder) bra. Barnen kan fortsätta gå i den skattefinansierade skolan. Sjukvården omfattar rik som fattig i vårt land. Bostad, mat och viss del nöjen finns även för alla. Sedan är det givetvis så att den som arbetar får/har det bättre än den som inte gör det.

    Men jag ser det som viktigare att föra en politik för att få tillbaka fler arbetstillfällen för de arbetslösa. Istället för att som (S) återgå till en politik som vi vet kommer att leda till att arbetslösheten återigen biter sig fast igen.

  7. Pelle

    Nu får du väl ge dig Edward – citat från din blogg:

    ”De flesta svenskar genomskådar sådana försök till att dribbla med siffror.”

    Tror du verkligen att SCB dribblar med siffror – undrar hur SCB ser på det?

    Inte var det brinnande högkonjuktur 2008 (för 1 år sedan)!

    Det låter som en relik från det gamla öst – siffror skall bara alliansen leverera – allt annat är fel eller ”dribbel”!

    Håller med Micke som kommenterat din blogg ovan denna – ta dig upp ur sandlådan – du borde ha kommit ur den åldern!

  8. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2009-11-07 11:06)
    Hösten 2008 slog den globala finanskrisen till. Innan dess rådde högtryck i världsekonomin. Arbetslösheten släpar efter några månader med varsel initialt och sedan friställningar. Så de siffror du försöker jämföra är brinnande högkonjunktur och skälvande lågkonjunktur. Detta faktum kan du inte dribbla bort. Statistiken från SCB beskriver verkligheten – Din tolkning förvrider verkligheten och förutsätter att gemene man missat den globala ekonomiska krisen.

  9. lf

    Nån gång i ditt liv kommer du att se människor falla igenom.Bryr du då om att det är fel politik som bedrivs eller får de skylla sig själva.

  10. lf

    Nån gång i ditt liv kommer du att se människor falla igenom.Bryr du då om att det är fel politik som bedrivs eller får de skylla sig själva.

  11. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-11-07 21:11)
    Den självgoda attityden att det bara är vi sossar som verkligen bryr oss om människor i nöd får mig att bli spysjuk. I ett rikt land som Sverige skall ingen behöva falla igenom. Om det ändock sker är det vår förbannade uppgift att täppa till den luckan som är orsaken till detta. Jag har mött lidande hos människor. Aldrig har det lidandet varit förknippat med olika ersättningsnivåer vid sjukdom eller arbetslöshet (även om det kan vara nog så tufft). Sverige är ett bra och tryggt land att leva och bo i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.