Edward Riedl (M)

Fler bankkrascher i den globala krisens spår…

Flera stora finansiella giganter har under den globala ekonomiska krisen gått i graven. Nu spår fem ekonomiproffesorer i en rapport till finansinspektionen att det kommer att bli fler bankkrascher internationellt innan krisen är över. Storleken och omfattningen av stora internationella företagskonkurser visar allvaret i nuvarande kris.

Samtidigt har svenska banker och storföretag klarat sig relativt väl så här långt. Dessutom har vi fortsatt goda statsfinanser eftersom alliansregeringen hitintills gjort ett gott arbete. Det gör att vi har goda förutsättningar när världsekonomin vänder uppåt igen.

Edward Riedl (M).

Etiketter:

4 kommentarer

  1. lf

    Ta inte för stora i din mun.Hur är det Swedbank i Baltikum,egentligen?.Vet du hur mycket det har kostat vanliga skattebetalare att rädda bankerna?
    Det bara att läsa på ekonomisidorna så ser vi att miljardbonusyran fortsätter.
    Ett enormt misslyckande för det politiska systemet.
    Gång på gång har ledande politiker sagt att det måste bli ett slut på denna girighet.
    De kiknar nog av skratt.Bankcheferna.

  2. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-11-11 16:06)
    Riksbanken har tjänat åtskilliga miljarder svenska kronor på sin utlåning till de svenska storbankerna. Vi skattebetalare står däremot för indirekt finansiering av bankerna genom låg styrränta som tillåter högre räntenetto för bankerna. Detta är enligt mig ytterst tveksamt i ljuset av deras nya vinster och bonusar. Finansministern hotar dem nu med lagstiftning om ändring inte sker.

    Men på det stora hela har den svenska ekonomiska modellen och de svenska storföretagen klarat sig relativt väl. Se bara hur den globala krisen drabbat vår omvärld.

  3. lf

    Är du säker på att skattebetalarna har tjänat på denna bankkris?
    Nu skall du inte slingra dig.
    Har inte de svenska skattebetalare förlorat på denna kris?

  4. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-11-14 20:45)
    Totalt sett har givetvis skattebetalarna förlorat på krisen. Riksbanken har däremot tjänat pengar på storbankerna åt oss skattebetalare. Men genom möjligheten till ett högre räntenetto hos storbankerna är det låntagarna (framförallt till bostadslån) som betalat en stor del av kalaset. Men skattekollektivet står fortfarande med en stor risk genom de svenska storbankernas utlångingskalas i öst. Faller en eller flera banker blir notan för oss skattebetalare mycket stor. Däremot verkar det tack och lov inte bli på det sättet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.