Edward Riedl (M)

Bristande ekonomistyrning i land(s)tinget

Under eftermiddagen har vi (landstingsstyrelsens arbetsutskott) träffat revisionen och fört samtal kring en av revisionens rapporter kring bristerna i landstingets ekonomistyrning. De konstaterar att det på pappret ser ut som vi har fungerande rutiner men i verkligheten brister det.

Från alliansen har vi länge kritiserat socialdemokraternas (de som sitter i majoritet) oförmåga att klara landstingsekonomin. Nu kommer kritik även från revisionen. Socialdemokraterna har endast klarat att hålla budgeten i landstinget två år av de femton sista åren.

Det var ett bra samtal som förhoppningsvis kan mynna ut i en bredare politisk överenskommelse kring hur vi skall få bättre struktur på ekonomistyrningen. Ytterst handlar det om att ändra kulturen som idag finns i landstingets verksamheter. Idag finns det chefer som inte klarat att hålla budgeten de senaste femton åren utan konsekvenser. Denna kultur måste förändras och det krävs ett tydligt politiskt ledarskap för att åstadkomma detta.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Revisorn

    Edvard bör redovisa det egna kapitalets försämring i årsredovisningarna. Som jag uppfattat det hela har Edvard m.fl. alltid yrkat på ansvarsfrihet för landstingsstyrelsen. Att så här inför valet börja gnöla över det man själv varit med och sanktionerat under mandatperioden, är rätt enfaldigt.

  2. Edward Riedl

    Svar till Revisorn (2009-12-01 20:15)
    Eftersom jag sitter i landstingsstyrelsen (dock i den politiska minoriteten) så kan jag inte yrka. Däremot är det vanskligt att jämföra en politisk organisation med ett företag. Inom politiken framför vi den övergripande kritiken till den riktiga bolagsstämman vart fjärde år (ordinarie landstingsval).

    Revisionen granskar landstingsstyrelsen och inte landstingsfullmäktige. Detta trots att landstingsfullmäktige grundlägger den politik som vi kritiserar från alliansen. Revisionen arbetar på uppdrag åt fullmäktige och granskar således endast om fullmäktiges mål uppnås – Inte bristerna i fullmäk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.