Edward Riedl (M)

Socialdemokratisk politik ledde till ökade klyftor mellan rika och fattiga

LO:s rapport visar att klyftan mellan rika och fattiga ökat sedan 2001 i Sverige. Lennart Holmlund (S) mfl försöker nu fortsätta sina onyanserade angrepp på regeringen. Faktum är att klyftorna ökade även under den socialdemokratiska regeringen.

Men det viktigaste av allt är inte att de rikaste 10% av befolkningen fått en ökad disponibel inkomst med 88% mellan åren 1991-2007. Det viktigaste är att de fattigaste 10% av befolkningen faktiskt ökat sin disponibla inkomst med 15% under samma period. De rika blir rikare men även de fattiga blir rikare.

Läs mer på aftonbladet om hur klyftorna även ökade under den socialdemokratiska regeringen.

Edward Riedl (M).

Etiketter:

26 kommentarer

  1. Mikael

    Hej! Det är dags att sluta kasta skit mellan höger och vänster och istället börja bedriva en helt annan linje i politiken. Vi måste hålla ihop i dessa tider av ekonomisk kris och arbetslöshetskris och en alltmer ökande fattigdomskris i just Sverige. Själv har jag aldrig mött ett så stort hat och så inskränkta människor som i Sverige. Överallt där man som akademiker söker jobb så sorteras man uppenbart bort fort som tusan. I Sverige är man inget värd och jag känner av det här dag in och dag ut, månad in och månad ut. Det hat som jag möter överallt när jag söker jobb är oacceptabelt.

  2. lf

    En sådan idiotisk blogg.De redan rika skall öka sin inkomst med 88 % och de fattiga med 15%. Och det skall man vara nöjda med.Väljare i Umeå rösta bort denna man i nästa val.Han bör hamna på politikens soptipp.

  3. Per-Ola Moström

    LO:s rapport tar bara med personer i arbete 20-64 år. Tar man med pensionärerna så har klyftorna ökat än mer. Särskilt under den här regeringsperioden. Men även lite före.

    Åren 1989-2008 steg prisnivån med ca 56 procent. Löntagarna fick därigenom en reallöneökning med 38 procent, medelpensionären en realinkomstminskning med 2 procent och garantipensionären en real-inkomstökning med 9 procent.

    Klyftan har ökat betydligt mellan löntagarinkomsterna och pensionärsinkomsterna.

    SLUTSATSEN BLIR DÄRFÖR: Den här regeringen klyver Sverige i rika och fattiga. Särskilt pensionärerna är förlorarna!

  4. Isak

    Kan Herr Riedl förklara om det är bra eller dåligt om
    klyftorna mellan rika och fattiga ökar, oavsett vilken
    regering som har orsakat dom.

  5. Pensionär

    P-O Moström har helt rätt i sin kommentar. Som Riedl uttrycker sig kan bara en självupptagen och i avsaknad av förståelse och känsla för de fattiga göra. Nu är dessbättre gemene man inte så korkad i matematik som Riedl tror. Men vi skall ta tillvara Riedls budskap i denna blogg och med glädje sprida det vidare. För de fattiga är denna blogg den bästa tändvätska som vi kan få inför höstens val.

  6. Edward Riedl

    Svar till Mikael (2009-12-08 19:07)
    Det krävs en bra jobbpolitik för att inte arbetslösheten skall bita sig kvar vid höga nivåer till följd av den globala finanskrisen. Från alliansen vill vi göra det mer lönsamt att arbeta, billigare att anställa och lättare att starta och driva företag. De röd-gröna vill göra det dyrare att arbeta och anställa för att istället göra det mer lönsamt att stå utanför arbetsmarknaden. Det är vad politiken handlar om.

    Sedan förstår jag hur jobbigt det måste vara att inte få jobb efter flera års studier. Men konjunkturen är på väg att vända även om arbetslösheten släpar något. Lycka till.

  7. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-12-08 19:25)
    Det är så demokrati fungerar. Man röstar fram de politiker man vill ha.

    Min poäng var att även de fattigaste har fått det bättre i Sverige. Det måste väl ses som en bra utveckling i kontrast till länder där de fattigare faktiskt blivit fattigare.

    Sedan måste det kännas jobbigt för dig att klyftorna ökade även under s-styret? Det stämmer ju inte riktigt med din retorik.

  8. Edward Riedl

    Svar till Per-Ola Moström (2009-12-08 19:35)
    LO:s rapport täcker inte in allt vilket sällan någon rapport gör.

    Men skall vi prata pensioner och vad som ligger till grund för deras uppräkning så räcker inte den blocköverskridande överenskommelsen långt eftersom spärren gör att de långsiktigt kommer att kraftigt urholkas om vi inte får fler i arbete.

    Men på kort sikt har nuvarande regering tillfälligt ökat gapet mellan lön och pension genom jobbskatteavdraget. Men berätta hur du vill se en längre lösning som är realistisk?

  9. LEIF

    Hur många år skall ni behöva styra innan du slutar skylla allt på alla andra. När är brytpunkten så att du börjar säga, det här gjorde vi dåligt, eller det här kunde vi gjort bättre istället för att skylla på den förra regeringen?

    Eget ansvar lärde jag mig när jag började skolan vid 7 års ålder.

  10. Sven

    Riedl du är väl helt osannolik – hur f..n kan du säga att det är bra att klyftorna mellan rika och fattiga bara ökar i alliansens Sverige?

    Pensionärer försöker ni högerpartister få att gå ”ättestupan” med er orättvisa politik – det skapar mer utrymme för skattesänkningar till era kärnväljare – egoisterna.

    SD söker folk till kommunlistan i Umeå det är väl en lämplig uppgift för dig – din syn på politik ligger långt, långt ut på högerkanten – att sedan dina m-kollegor valde dig till första namn på riksdagslistan säger också en del om de övriga V-bottens M folks mentala kapacitet.

  11. Tyko

    Nu ”bluddrar” hr Reidl igen, citat från en artikel om utredningen han hänvisar till från Expressen:

    ”De ökade inkomstskillnaderna är resultatet av ett politiskt val, konstaterar de och skriver att allt pekar på att skillnaderna har ökat ännu mer sedan 2007”.

    Hur var det nu hr Riedl med sanningen?

    Dina ”apkonster” biter inte längre på oss väljare.

  12. lf

    Jaså, din poäng är att de fattigaste har blivit lite mindre fattiga och de rika har blivit rikare.Hur man kan skörda poänger.

  13. lf

    Över tid har alla fått det bättre.Men är skillnaderna acceptabla?
    Ridel kan näppeligen skörda en endaste pluspoäng med denna blogg.

  14. Jacob

    Alliansregeringen gick till val på att öka klyftan mellan de som jobbar och de som inte jobbar. Därmed fortsatte man ett arbete som s-regeringen inledde redan på 2000-talet. Nu visar det sig att människor i utanförskap faktiskt också har fått det bättre, något som får ses som en bonus.

    Man måste komma ihåg att den absolut vanligaste orsaken till ”fattigdom” är att man inte har något jobb. Att långsiktigt få in fler på arbetsmarknaden är det bästa man kan göra för att minska klyftorna.

    Klyftorna har ökat i de flesta i-länder de senaste decennierna, sannolikt pga konkurrensen från Asien.

  15. Edward Riedl

    Svar till Isak (2009-12-08 21:41)
    Det är enligt mig bra att det skiljer mellan den som arbetar och anstränger sig mot den som inte gör detsamma. De kommunistiska systemen försökte göra så att alla skulle ha det lika bra vilket istället resulterade i att alla (utom partitoppen) fick det lika dåligt.

    Men skillnaderna ska utjämnas på ett rimligt sätt som vi gör i Sverige genom skattefinansierad sjukvård, skola, äldreomsorg mm. Men det innebär inte att den som inte har ett arbete skall ha det lika bra som den som inte har ett arbete.

  16. Edward Riedl

    Svar till Pensionär (2009-12-08 22:03)
    Eftersom alliansen vann förra valet och i flera undersökningar ser ut att få ytterligare fyra år vid makten måste det innebära att alliansen inte är ensamma om grunduppfattningen att arbete skall löna sig.

    Om ett samhälle som gör de rika rikare också gör de fattiga rikare är det enligt mig bättre än de samhällsmodeller som gör de rika fattigare och de fattiga fattigare.

  17. Edward Riedl

    Svar till LEIF (2009-12-08 22:39)
    Du har en poäng i det som du skriver. Vi är nog precis lika dåliga som andra partier kring detta.

    Jag försökte i artikeln visa att klyftorna ökade både under den förra men även under den nuvarande regeringen. Detta utifrån alla s-företrädare som genast skyndade sig att förklara att det är nu under alliansregeringen klyftorna ökar. Detta är som sagt fel.

    Men du har rätt i att det ibland kan bli för mycket av att skylla på andra. Men vi moderater är nog varken bättre eller sämre än andra.

  18. Edward Riedl

    Svar till Sven (2009-12-08 23:10)
    Alliansen gick till val på att arbete skall löna sig mer än bidrag och ersättningar. En majoritet av svenska folket tyckte att det var en bra politik. Med tanke på hur pensionssystemet är riggat så är det av största vikt att få så många som möjligt i arbete eftersom det i sin tur helt och hållet avgör hur stora pensionerna blir.

    Sedan får du sansa dig lite när det gäller SD och liknande. Du med flera hjälper dem bara att bli rumsrena genom era komentarer. Om det inte är erat syfte föreslår jag att ni tar er en funderare.

  19. Edward Riedl

    Svar till Tyko (2009-12-08 23:31)
    Alliansen gick till val på att arbete skulle löna sig mer än bidrag och ersättningar från trygghetssystemen. Den politiken ville mer än hälften av sveriges befolkning ha och således vann vi valet 2006.

    Socialdemokraterna förfasar sig över att klyftorna ökar även om även de fattiga blir rikare. Jag konstaterar då bara, apkonster som du påstår eller ej, att klyftorna ökade även under den förra s-regeringen. Skillnaden är att det berodde på ett ökat utanförskap där även unga människor sjukpensionerades.

  20. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-12-09 10:59)
    Jag har inget problem med att de rika blir rikare om även de fattigare blir rikare. Det är bättre än de samhällsmodeller som gör de rika fattigare men också de fattiga fattigare.

    Men trots detta måste vi ha en utjämning så skillnaderna inte blir för stora i samhället. Genom en aktiv jobbpolitik görs detta bäst. För den stora skillnaden är mellan dem som arbetar och dem som inte arbetar.

    Därför anser jag (och alliansen) att det ä en dålig politik att som (S) vilja höja skatten på arbete.

  21. Edward Riedl

    Svar till lf (2009-12-09 15:27)
    Det viktigaste är att alla över tid får det bättre. Sedan måste vi ständigt ha en debatt om hur stora skillnader som är acceptabla i vårt samhälle.

    Det är viktigt att komma ihåg att de stora skillnaderna är mellan dem som kommit in på arbetsmarknaden och de som inte gjort det. Därför är jobbpolitiken och lagom beskattning av vanliga inkomster mycket viktigt.

    Sedan bör pensioner över tid inte nämnvärt halka efter löneinkomster i ett fungerande pensionssystem. Men med ökad medellivslängd kan det innebära flera arbetade år osv.

  22. Edward Riedl

    Svar till Jacob (2009-12-09 16:37)
    Bästa sättet att minska klyftorna utan att göra alla fattigare är att få fler i arbete och bli internationellt konkurenskraftiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.