Edward Riedl (M)

SAAB går ur tiden

Det är en sorgens dag på många vis att SAAB nu verkar gå ett sorgligt slut till mötes. Maud Olofsson (C) tillsammans med övriga regeringen får nu kritik för att de gjort för lite och för sent. Detta är trams. Ingen ansvarsfull regering kan agera annorlunda med våra skattepengar. I slutändan måste ett företag sälja sina produkter – Annars finns det ingen framtid för företaget.

Men det är ingen rolig julklapp för de anställda vid SAAB och deras familjer. Förhoppningsvis kan den unika kompetens kring fordonstillverkning ändock användas och tas tillvara.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

12 kommentarer

  1. Isak

    Vi har en regering som säljer ut statliga företag som drar
    in hundratals miljarder i vinst till sina ägare. Detta hade inte regeringen mandat till att göra. Regeringen har
    för avsikt att fortsätta plundringen. Nästa år kommer vi
    att ha en arbetslöshet på över 10%. Regeringen har varken
    haft kunskap eller vilja att försöka hjälpa vår fordons-
    industri. Att lägga ner SAAB kommer att kosta minst hundra
    miljarder, tyvärr så kommer staten att få stå för merparten
    Volvo ligger härnäst i kris. Svackan är så djup, så man ko-
    mmer inte att vara ikapp till nästa kris. Hjälp, gör något.

  2. Mikael Sundling

    Håller med dig Edward. Tråkigt att det skulle gå så här.

    Vi har stora investmentbolag i Sverige. Skulle någon av dessa tro på detta bilmärke skulle frågan varit löst för längesedan, att nu en del skyller på regeringen är endast i populistiskt syfte. Det vet vi och de vet dom.

  3. Petter

    Så är det Hr Riedl, regeringen har gjort för lite och försent – det är inget trams utan rakt upp och ner sanningen!

    En ansvarsfull regering hade agerat mycket snabbare i samband med att de första köparna anmälde sig.

    Ser att en annan ”moderutt” håller med dig – ni sluter leden när det kärvar med politiken, snart är ni borta från regeringsmakten – tack och lov.

    På tal om julklappar så delar ni ut många fler bland annat till alla de som blir utförsäkrade i januari – har du förträngt det redan?

    Dessa sura karrameller kan du suga på under julledigheten -hoppas det smakar illa.

  4. Edward Riedl

    Svar till Isak (2009-12-18 23:51)
    Lika sakliga inlägg som vanligt. Som de flesta noterat har den globala finanskrisen satt sina spår på olika sätt. Hög arbetslöshet runt om i världen, så också i Sverige, är ett av dessa. Problemet är att SAAB dessutom gick dåligt när det var högkonjunktur ute i världen. Och ett företag som inte ens säljer bra i goda tider för det än besvärligare i dåliga. Det finns det ingen regering som kan ändra på.

  5. Edward Riedl

    Svar till Mikael Sundling (2009-12-19 01:29)
    Det känns mycket trist att det gick så här långt. Självklart skulle någon intressent vara beredd att betala för SAAB om de trodde att det fanns en realistisk möjlighet att lyckas. Men guldgrövare som vill att skattebetalarna står för hela köpeskillingen genom lån som säkras mot företaget SAAB som utan lånet inte har något värde… Ja det vore mer än oansvarigt av regeringen.

  6. Edward Riedl

    Svar till Petter (2009-12-19 10:13)
    Människor utförsäkras inte utan de som bedöms ha arbetsförmåga omförsäkras och får stöd och hjälp för att ta sig tillbaka till arbetsmarkanden.

    Berätta gärna för mig och andra på vilket sätt regeringen borde gjort mer… Menar du på fullt allvar att regeringen borde lånat ut skattebetalarnas pengar till lycksökare som i princip ville låna nästan hela köpeskillingen med företaget SAAB som enda säkerhet?

    Problemet är att ett företag måste sälja sina produkter till tillräckligt många kunder för att kunna fortsätta. Där var problemet för SAAB. Därav avsaknaden av privata pengar…

  7. Mikael

    Hej!

    Jag håller med dig om att det behövs lite saklighet. Visst. SAAB har gått med förlust väldigt länge, såg någon siffra på 20 år. Då är det svårt och inte ansvarsfullt att använda skattebetalarnas pengar till att hålla bolaget flytande.

    Nu är frågan vad som kommer att hända med varje enskild anställd som märker att de inte kommer att få någon hjälp och inget stöd från något håll. Alla tvingas väl mot sin vilja att gå till Socialtjänsten då det inte finns några jobb i regionen som helhet. AF så igår att det bara finns 1 jobb att söka. Var är empatin när människor behöver den?

  8. Pelle

    Edward och andra läs Aftonbladets artikel : http://www.aftonbladet.se/bil/collin/article6317320.ab

    där sågas alliansregerings hantering av SAAB affären.

    Du Edward försöker med en ”dåres envishet” försvara alliansregerings tillrättakommande i denna misslyckade affär. Mantrat ”skattebetalarnas pengar skall inte…” ekar tomt – vem tror du nu får stå för notan?

    Skattebetalarna får betala stora nedläggningskostnader – omställningskostnader – utan att få något – ”supersmart” av alliansregeringen!

  9. Nicke

    Den svenska modellen skapar dessa nedläggningar. Det kommer bli mer dramatiska nedläggningar och flytter så småningom hos de koncerner som är ”för” svenska. Kristider eller inte vi hänger inte med den internationella företagsutvecklingen på lång sikt.

  10. Edward Riedl

    Svar till Mikael (2009-12-19 13:23)
    Nu ser det återigen ut att komma positiva nyheter kring SAAB. Låt oss hoppas att det löser sig på bästa sätt för både de anställda och företaget.

    Men om det värsta inträffar kommer våra trygghetssystem att finnas där under tiden för omställning. Om det dessutom sker i så pass stor skala som här skulle bli fallet kommer det säkert också att satsas extra resurser.

    Empati är viktigt men de som förlorar jobben behöver jobb och inte tårar. En bra jobbpolitik är bästa sättet att ta sig igenom sviterna av den globala finanskrisen och åter skapa framtidshopp.

  11. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2009-12-20 11:10)
    Jag läste den artikeln också. Men ser att vi drar olika slutsatser av den kritiken.

    Däremot vore det intressant om du berättade vad du tycker regeringen borde gjort? Kritisera är alltid enkelt men berätta vad du själv tycker borde gjorts…

    För att låna ut skattebetalarnas pengar utan säkerhet innebär inte enligt mig någon rimlig lösning. Om regeringen lånar en eventuell köpare pengar för i princip hela köpet med företaget som enda säkerhet finns det nog många spekulanter.

  12. Edward Riedl

    Svar till Nicke (2009-12-21 07:28)
    Bästa sättet för att både behålla jobben i Sverige och skapa nya är att vi kan konkurera på den globala marknaden. Det handlar om allt från utbildning till rimliga villkor för företag och företagare.

    Om produktionen går att göra billigare eller bättre på andra ställen så flyttar produktionen. Vi måste skapa bra villkor för att behålla utveckling och tillväxt i Sverige. Det finns inga genvägar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.