Edward Riedl (M)

Sjukförsäkringen skall användas rätt

Igår hade vi besök av Gunnar Axén (M) som är ordförande i socialförsäkringsutskottet här i Umeå. Vi gjorde gemensamma studiebesök och jag och Anders Ågren hade också möjlighet till ett mer privat samtal kring den senaste tidens debatt kring sjukförsäkringen. Den enkla slutsatsen är att sjukförsäkringen skall användas rätt. För detta krävs en politik som hjälper människor utanför arbetsmarknaden med sjukvård, rehabilitering och stöd. Hjälp för att komma tilllbaka när det är möjligt. Dessutom kunde vi gemensamt konstatera att den offentlig debatten blivit många gånger felaktig och emellanåt också vulgär.

Utgångsläget var en situation, det den förra s-regeringen efterlämnade sig, där 140 personer per dag lämnade arbetsmarknaden för sjukpension varav 10 av dessa var under 25 år. Trots en av världens friskaste och mest välmående befolkningar, enligt FN mfl, så till hörde vi europas mest sjukskrivna. Vi hade en ohållbar situation som var statsfinansiellt förkastlig samtidigt som människor hamnade i utanförskap utan en vettig chans att komma tillbaka till arbetslivet.

Genom de stora satsningar alliansregeringen redan gjort på sjukvården, rehabiliteringen och annat stöd för att ta sig tillbaka till arbetslivet lämnar idag 50 personer per dag sjukförsäkringen. Alliansregeringen har dessutom på olika sätt aviserat ytterligare ekonomiska förstärkningar för att fortsätta arbetet med att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet. Det är en bra politik som säter den enskilde människan i fokus och koncentrerar sig på möjligheter och inte begränsningar.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

9 kommentarer

  1. Isak

    Det var då ett väldans rännande på socialförsäkringsut-
    skottet, tror att det är tredje gången det sista halvåret
    som dom har varit i Umeå. T.o m. självaste ministern har
    funnit anledning till ett besök. Jag börjar nu undra om
    det är Umeåmoderaterna som ligger bakom, dom hafsigt till-
    komna sjukförsäkringsreglerna. Av dom moderatbloggar som
    ofta kommer till uttryck, så speglar dom väl den människo-
    syn som finns i dom nya sjukförsäkringsreglerna.

  2. Jobb eller inte.

    Till Isak vill jag säga: Läs statistiken för tusan. Två tredjedelar färre sjukpensionerade per dag är ett steg åt rätt håll. Ditt sanslösa tidigare system kostade skjortan, som du vet.

  3. Pelle

    Så har då ”moderutterna” träffat en av sina ”överstepräster”!

    Den enkla slutsatsen är att dessa ”moderutter” (Ågren – Reidl) har svårt att känna empati.

    Enbart ”skitkastning” på det som gjorts tidigare är det man kan prestera – nu skall alla människor ses som ”fuskare” och kastas ut i fattingdom så att ”övermänniskorna” kan sänka skatterna för SITT folk!

    Alliansregeringen är så mycket HÖGER man kan komma utan att kanske slinka ”ut över kanten”?

    Hanteringen av sjukförsäkringen – är ett sätt att ”kväsa” de ”slöa” medborgarna i Sverige.

    ”Skämmes ta mé f…n”!

  4. Edward Riedl

    Svar till Isak (2009-12-19 12:21)
    Första gången jag ser någon som ser det som negativt att vi lokala moderater har goda relationer med den centrala nivån. När det gäller läkarutbildning, polisutbildning och mycket mycket annat så är det som jag ser det en fördel att vi moderater tillsammans med våra allianskamrater har goda relationer med den centrala nivån.

    Du skriver i svepande ordalag om sjukförsäkringen. Berätta konkret vad du ogillar med det nya förslaget!

  5. Edward Riedl

    Svar till Jobb eller inte. (2009-12-19 22:09)
    Statistiken är ännu värre för den förra s-regeringen. Då lämnade 140 personer per dag (netto) arbetsmarknaden. Nu kommer 50 personer tillbaka (netto) varje dag.

    Detta möjliggörs genom stora satsningar på sjukvården, rehabiliteringen och annat stöd för människor. När vulgärdebatten (från vänsterhåll) minskar kommer vi att se alla de människor som faktiskt får hjälp tillbaka. Men för dem som inte kan komma tillbaka finns fortfarande sjukförsäkringen.

  6. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2009-12-20 10:17)
    Ibland undrar jag om du ens själv tror på det som du skriver… Fakta talar ett helt annat språk än det du och andra försöker beskriva. Prata med de som arbetar på försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Prata gärna också med alla dem som nu får både sjukvård, rehabilitering och stöd.

    Sedan finns det säkert fall (vilket det alltid gjort) där konsekvenserna blir orimliga. Låt oss då göra allt vi kan för att minska sådant.

    Men det kan inte vara rimligt att ett av världens friskaste folk är bland de mest sjukskrivna. Det går inte ihop.

  7. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2009-12-20 11:21)
    Opinionsmätningar är alltid intressanta för de visar hur vindarna blåser. Just nu mitt i den debatt som pågår är jag inte förvånad över att det ser ut som det gör. Däremot tror jag vindarna kommer att vända när det blir tydligt vad de röd-gröna vill med Sverige.

  8. mikael

    Hej!

    Låt oss för en gång skull sluta upp med pajkastningen. Att människor , däribland många unga fick förtidspensionering eller sjukpensionering under socialdemokraterna berodde på att dessa personer sökte jobb men fick inga jobb, och då ansåg socialdemokraterna att dessa har rätt till välfärdens skydd, dvs staten hjälper dem. Detta därför att det är inte Kommunerna som har ansvaret för arbetslösheten. KomL 2:1 ”ankommer på annan”. Det betyder att socialtjänsten får inte ta beslut inom sådant som ankommer på annan, tex staten. Därför enl KomLag F-Kassan och inte Soc.tjänsten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.