Edward Riedl (M)

Avundsjukans land – (S) fortsätter underblåsa detta skadliga beteende

Vissa (men inte alla) socialdemokrater förfasas över att privata företag som arbetar åt det offentliga gör vinster. Nu senast Thomas Hartman på bloggen. Det kan vara skolor eller vårdcentraler som med god verksamhet och väl skött ekonomi har råd att ge de som arbetar lite extra i lönekuvertet eller till sina ägare. Självklart skall vi i Sverige genast känna avundsjuka gentemot dem som lyckas väl med sin verksamhet. Men jag förstår inte varför socialdemokratin tycker det är fult att tjäna pengar på att bedriva bra skola eller sjukvård. Den som bygger skolan, skottar landstingets parkeringar eller säljer sjukvårdsmaterial tjänar också många gånger pengar – I annat fall går dessa företag i konkurs. Men varför är det så fult att tjäna pengar på att göra bra verksamhet med väl skött ekonomi på de för oss viktigaste områdena – Vår gemensamma välfärdssektor?

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

25 kommentarer

 1. Alejandro Caviedes

  Svaret är enkelt: för att det handlar om allmänna medel. I verksamhet som bedrivs i offentlig gäller självkostnadsprincipen. Om det uppstår vinst, så betyder det att man tar in för mkt skatt, och då sänker man skatterna. Ni moderater som alltid är så ivriga att förespråka skattesänkningar är märkliga: ni tycker det är helt ok att skattefinansierad offentlig verksamhet bedrivs enligt självkostnadsprincipen, men inte offentligt finansierad verksamhet som bedrivs av privata aktörer. Då är det ok med för höga skatter som går direkt till privata fickor istället för att finansiera verksamhe

 2. Edward Riedl

  Svar till Alejandro Caviedes (2009-12-26 12:01)
  Jag som i min enfald trodde att det var allmänna medel som användes för att bygga skolor, underhålla vårdcentraler och köpa in sjukvårdsmaterial. Men förklara gärna för mig vilka pengar som används till det?

  Varför är det ok (enligt dig och dina sossevänner) att manligt dominerade yrken kan få göra vinst medan kvinnligt dominerade yrken inte får det? För det är samma pengar som används till både och – Nämligen våra skattepengar.

 3. Isak

  Bäste Riedl, kan du räkna ut för mig, varför det blir
  billigare för mig att leja någon som kommer och skottar
  min gård, än om jag gör det själv. Snöskyffeln kostar
  199 kr i inköp och beräknas hålla i fem år. Räkna på både
  självkostnadsprincipen och på vinstmaximeringsprincipen.
  Tack, på förhand.

 4. Alejandro Caviedes

  Svar på ditt svar: Roligt att du försöker göra detta till en jämställdhetsfråga när den erfarenhet av privatentreprenader vi har inom vård och omsorg i kommunen visar att privata är mer benägna att anställa folk på deltid och sämre anställningsvillkor (men just ja, jag glömde att det väl är kvinnliga entreprenörer ni värnar om och inte kvinnliga arbetare).
  Skillnaden handlar inte om kvinnor och män utan om att de ena producerar tjänster i direkt kontakt med människor och de andra producerar materiella ting. Det är lika fel att lägga ut (den manligt dominerade) brandkåren på entreprenad t.ex..

 5. Pelle

  Det nya året har inte ens börjat men du fortsätter med ditt ”mantra” privat är bra – bättre – bäst!

  Förklara för de gamla – handikappade – sjuka som inte kom sig hem efter julfirande på julafton vad det som är bra med det PRIVATA företag som sköter färdtjänsten åt Umeå Kommun?

 6. Edward Riedl

  Svar till Isak (2009-12-26 13:26)
  Exemplet har väldigt lite med den verklighet jag beskrev att göra. Men du är inte ensam om att tänka som du gör. Men de politiska experiment som praktiserat dessa tankegångar har inte skapat välstånd och välfärd till sina befolkningar. Tvärtom.

 7. Edward Riedl

  Svar till Alejandro Caviedes (2009-12-26 13:37)
  Det är en jämställdhetsfråga. Men förklara gärna varför du tycker det är ok att privata vinster skapas när manliga byggjobbare bygger vårdcentralen men inte att privata vinster skapas när kvinnliga sköterskor sedan jobbar där. När du är klar med det fundera gärna kring varför de offentliganställda (företrädesvis kvinnor) tjänar sämre trots utbildning och ansvarsfyllda arbeten än de inom privat sektor.

 8. Edward Riedl

  Svar till Pelle (2009-12-26 15:47)
  Privat är inte alltid bättre och inte alltid sämre. Det viktigaste är att vi skattebetalare får bästa tänkbara kvalitet på våra välfärdstjänster för våra skattepengar.

  Färdtjänsten är inte längre något område jag har ansvar för politiskt. Så vad som hänt och inte hänt under julen vet jag inget om. Däremot är det bara att beklaga om något inte fungerat bra för den som nyttjat färdtjänsten.

  Men att kommunen skulle ta över färdtjänsten i kommunal regi vore oförsvarligt dyrt och inget jag skulle rekommendera. Slutligen skulle det leda till att egenavgifterna skulle höjas utan bättre kvalitet

 9. Isak

  Bäste Riedl, jag förstod att du inte skulle våga räkna
  och konkurrera med självkostnadsprincipen. Måste medge
  att det behövs lite kunskap och lite idealism, för att
  uppnå maximal vinst vid denna. Men den är vida överlägsen alla andra system där man tillåter, slaveri, utsugning,
  och åsidosättande av mänskliga och fackliga rättigheter.

 10. LP

  Frågan är när man tjänar på att köpa tjänsten snöskottning istället för att göra det själv.

  Har du oändligt med fritid som du inte har något emot att använda till snöskottning blir det billigare att göra det själv.

  Måste du göra avkall på arbetstid för att skotta kan det bli ekonomiskt billigare att leja någon. Kan en entreprenör som specialiserat sig på snöskottning göra det till en lägre kostnad än vad du kan tjäna in extra på att jobba den tiden du egentligen skulle använda till snöskottning gör du en vinst på att köpa tjänsten. Värderar du fritiden högt kan du komma till samma slutsats.

 11. Pelle

  Förvånande äe det du skriver att du inte läser om det du inte har politiskt ansvar för – jag trodde att en politiker hade ett allmänt samhällsintresse?

  Trots att du inte har ansvar eller vet något om färdtjänsten – så vet du att ordna det i kommunal regi skulle bli dyrare!

  Edward det du vet (tror) är att det som står i högerns skrifter alltid är rätt – vilket är helt fel.

  Återigen ditt ”mantra” – privat är bra – bättre – BÄST.

  Så resonerar en politiker med ”skygglappar” för de problem som finns i samhället – en hägerextrem politiker.

 12. Edward Riedl

  Svar till Isak (2009-12-26 17:34)
  Troligen diskuterar vi helt olika saker baserat på ditt sista inlägg. Men förklara gärna för alla 10 000 anställda i landstinget om hur självkostnadsprincipen långsiktigt påverkar deras löner. För det är det som är skillnaden – Din modells förträfflighet gör att de som väl arbetar där inte får marknadsmässiga (läs högre) löner eftersom marknaden är satt ur spel.

 13. Isak

  Herr Riedl, lär sitta som politiker i Landstinget, och man
  blir något konfunderad hur det är möjligt att hålla ord-
  ning i dagordningen när han oftast pratar och svarar på
  något helt annat.

 14. Edward Riedl

  Svar till LP (2009-12-27 01:18)
  Det enkla tepretiska exemplet för en enskild person försvåras genom stora skattekilar. En enskild person måste tjäna rätt bra innan det ekonomiskt lönar sig att köpa in tjänsten. Dörfär står höginkomsttagare i Sverige och målar sina egna hus trots att det vore samhällsekonomiskt bättre om de var några timmar extra på sitt arbete och lät någon annan tjäna pengar på ommålningen av huset.

  Men detta exempel går inte att omsätta för ett landsting eftersom det handlar om arbetskraft som kan välja och välja bort arbetsgivare. I prakitiken leder det istället till lägre löner i offentlig verksamhet.

 15. Edward Riedl

  Svar till Pelle (2009-12-27 10:48)
  Är det förvånande att jag är ledig några dagar ibland och då endast följer sådant som är mitt ansvar? I vanliga fall håller jag mig rätt uppdaterad. Nog om detta.

  Sedan kan jag rätt mycket om färdtjänst och det har varit ett av mina ansvarsområden i Umeå kommun. Så ansvaret har jag inte längre. Kunskap har jag däremot – Men inte alltid dagsaktuell om vad som hände enskilda dagar. Men detta tror jag du förstod även om jag för säkerhets skull skriver det extra tydligt.

  Ett taxibolag kan göra färdtjänsten mycket billigare än någon kommun eftersom de har mer verksamhet från början.

 16. Edward Riedl

  Svar till Pelle (2009-12-27 10:48)
  Del 2. De har redan en stor bilpark för att köra taxiverksamheten och kan därför med samma pengar köra mer miljövänligt och till högre kvalitet än om kommunen startade ett eget bolag för endast färdtjänst (och ev. sjukresor). Skattepengarna används bättre och egenavgiften till brukaren kan hållas lägre.

  Men privat är inte alltid bättre. Lennart Holmlund (S) ville även lägga ut beställningscentralen i privat drift. Detta var jag med och stoppade eftersom samma bolag som kör bilarna teoretiskt också kunde vinna den upphandlingen. Låt vara i två olika bolag men med samma ägare.

 17. Edward Riedl

  Svar till Pelle (2009-12-27 10:48)
  Del 3. Teoretiskt hade då risken funnits att ett privat bolag gjort beställningstjänsten billig för att ta igen detta på färdtjänst/sjukresor. Så vi moderater stoppade ett privatiseringsförslag från sossarna. Marknaden är en bra tjänare och en dålig herre och skall användas utifrån detta.

  Jag försöker ta dig och dina frågor på allvar trots att vi inte delar samma åsikter särskilt ofta. Men fortsätter du att skriva högerextrem tolkar jag det som att du mer är ute efter att smutsa ner det offentliga samtalet. Du verkar så pass begåvad att du vet vad det betyder.

 18. Edward Riedl

  Svar till Isak (2009-12-27 14:33)
  Är det något du tycker att du inte fått ett svar på? Försök igen och med en trevlig ton så kommer jag säkert att besvara dig Isak. Det är min målsättning att försöka besvara det mesta som skrivs på bloggen inom rimliga gränser. Sedan är jag också människa och ledsnar på otrevliga kommentarer. Men jag försöker överse med dessa ständiga påhopp på min person i era kommentarer och faktiskt besvara de frågeställningar eller åsikter som oftast finns där.

 19. Kim

  Nu har jag suttit och läst den här bloggen från start till slut (tog några timmar för övrigt!) och jag måste säga att jag verkligen blir less på att du i majoriteten av dina inlägg och svar på andras kommentarer hela tiden ska skylla ifrån dig på sossarna! Gör ni i alliansen ingenting eller? Står ni utan skuld i samhället? Har ni aldrig gjort en fluga förnär?

  Jag tycker ALL politisk smutskastning är ren och skär skitsnack som ska bort ur politiken vare sig det är sossar, moderater, folkpartister eller sverigedemokrater som bedriver idiotin!

 20. Edward Riedl

  Svar till Kim (2009-12-28 14:17)
  En fungerande demokrati är en tävling att med goda idéer förbättra och förverkliga det goda samhället för människor. Jag tror, precis som du, att det människor verkligen vill veta är vad politiker vill göra om de får väljarnas mandat att styra under en begränsad period oaktat om det är kommun, landsting eller stat.

  Sammtidigt innebär detta utbyte av idéer konflikter (positiva utan vilka demokratin inte skulle fungera).

  På min blogg skriver jag om vad jag tycker och vilka idéer som vägleder mig. Jag målar också upp dessa konfliktytor mot (S) vilket jag kommer att fortsätta göra.

 21. Edward Riedl

  Svar till Kim (2009-12-28 14:17)
  Del 2. Gissningsvis tar det 20-30 timmar effektiv lästid att läsa igenom det jag skrivit på bloggen det senaste året med kommentarer och allt. Jag måste trots din kritik skrivit intressant för att du skall lägga ner all denna tid oaktat om du håller med mig eller inte. För du hade ju inte behövt läsa bloggen från början till slut. Men jag är glad att du gjort det och välkomnar dig som läsare på min blogg även framöver även om vi kanske inte alltid delar samma åsikter i olika frågor.

 22. Edward Riedl

  Svar till Kim (2009-12-28 14:17)
  Del 3. Sedan är det givetvis så att vi (alliansen) också gör fel. Av förklarliga skäl skriver jag mindre om dem (vilket förvisso alla politiker oaktat parti gör).

  När det gäller kommentarerna så har de flesta motsatt uppfattning (har kikat runt och noterat samma sak oavsett för vilket parti politikern bloggar) mot det som skrivits. Då bemöter jag detta vilket är själva kärnan i demokratin – Brytandet av idéer.

 23. Edward Riedl

  Svar till Kim (2009-12-28 14:17)
  Del 4. På samma sätt som du använder mig och min blogg som ett exempel på något du inte vill ha (smutskastning osv) använder jag ofta (S). Det är lättare att förklara genom att relatera vilket du själv genom detta inlägg gjorde. Intressant och kanske också en förklaring till varför debatten ser ut precis som den gör.

 24. Kim

  Att relatera eller som jag väljer att säga ”att ställa i kontrast till” kräver att man bevisar en del som någonting positivt alternativt bättre vilket du sällan gör.

  Varför inte ställa din egen politik i rampljuset och göra en debatt om hur kommunen/landstinget/regeringen/oppositionen kan göra bättre istället för att smutskasta?

  Ta detta på rätt sätt nu, men jag tycker du verkar ha lite problem att svara direkt på frågor. Med det vill jag säga att om någon ställer en ja nej fråga så kommer du ofta in med ett tredje alternativ som besvarar frågan till en sjättedel.

 25. Edward Riedl

  Svar till Kim (2009-12-28 15:33)
  Till skillnad från många andra politiker på bloggen tar jag mig tid att svara de flesta inläggen. Nu går inte allt inte att besvara med ja eller nej vilket du säkert förstår. Så jag tar inte ditt inlägg som kritik – Tvärtom.

  Däremot anser jag inte att kritik av motståndarnas politik är smutskastning så länge den är saklig, även om skillnaden kan vara hårfin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.