Edward Riedl (M)

Politik på hög nivå

Umeå´s kommunalråd Lennart Holmlund (S) fortsätter på blogg efter blogg med mantrat att de rika blir rikare och de fattigare blir fattigare under alliansregeringen.

Till att börja med så blev de rika rikare redan under den förra s-regeringen. Men det viktigaste är att även de fattiga blir rikare – Inte fattigare som olika s-företrädare försöker göra gällande.

Jobbskatteavdraget innebär att vanliga människor med vanliga jobb med helt vanliga löner fått det mycket bättre. Värnskatten som endast de rika betalar ser likadan ut som under den förra s-regeringen. Så det som sossar verkar ha svårt för är att vanligt hårt arbetande folk får behålla några kronor extra av sin lön.

Jobbskatteavdraget har inneburit att busschaufförer, undersköterskor, lärare och metallare med normala inkomster har 15000-20000 kronor mer i plånboken per år när skatten är betald. För en vanlig familj innebär det 30000-40000 kronor mer per år. Sanningen är att det är dessa som kommer att få betala sossarnas höjda skatter. Det är något att tänka på inför valdagen.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

42 kommentarer

 1. mikael

  Hej! Jag kan hålla med dig om att vissa har vunnit på jobbskatteavdraget. Men, något som man glömmer bort i politiken är ”de som söker jobb aktivt men som alltid sorteras bort överallt där de söker jobb”. Dessa finns verkligen. Jag känner hur många som helst som har drabbats av just det här. Vad har dessa gemensamt? Jo, alla har de investerat i en akademisk utbildning av hög kvalitet (enl. Högskoleverket) inom någon av de samhällsvetenskapliga disciplinerna. Jag tycker att vi skall kunna diskutera sådant här utan att göra ideologi av det hela och lägga prestigen åt sidan. Så enkelt är det!

 2. Sven

  Hur skulle det vara om hr Reidl höll sig till sanningen på sin blogg – eller tror du högerman att det förhåller sig som du skriver?

  Är det så att du tror att det är så måste du börja om i skolan för att lära dig + och – !

  Visst har det sänkts skatt för en del i mellanregistret men det mesta har ”ätits” upp av höjda avgifter!

  De som fått de flesta kronorna – de man handlar för – är de som redan var välbeställda.

  Det är ett faktum som inte ens du borde kunna neka till!

  De som fått ”betala” är de unga arbetslösa – övriga arbetslösa – sjuka – pensionärer = klassisk högerpolitik.

 3. lf

  Det har bara gått några dagar efter jul så börjar denna ärkemoderat att hacka på socialdemokraterna. Det parti som lyft landet ur fattigdom och översitteri.Några gånger har moderaterna fått chansen att styra landet och kört ekonomin i botten.Han kör med att ”de fattiga har blivit rikare”! Vilket hån då klyftorna bara ökar.Denna man ska vi inte rösta på.Vad sossarna har svårt för det är att tro på Edvard Ridel

 4. Nisse

  Sven så är det!

  Citat från Holmlunds blogg:

  Arbetare säger:
  Osanning= ”skatterna för låg- och mellaninkomsttagare sänkts procentuellt mest i landet ”
  Skatten enl ovan har sänkts med ca 1000 kr, sk avgifter har höjts med ca 750 kr( akassa,trafikförsäkr, energiavg, fastighetsskatt)
  Med % menar du att Fattigare Är Fler, som får ett par hundra mer. Rika tar emot tusentals kr mer per capita.
  Svårt?
  Det blir svårt här att mörka, ljuga el tala om osanning, när sanningen redan är bevisad. Socialbidragen har i år ökat med 30% i landet. Det är en skam i ett civiliserat land!
  Den som försvarar denna politik hycklar eller följer högerns avsiktliga agenda.

  Saturday 26 December 2009 klockan 22:38

 5. Edward Riedl

  Svar till mikael (2009-12-27 15:39)
  I kölvattnet av den globala finanskrisen har många förlorat sina jobb och andra har svårt att komma in/tillbaka på arbetsmarknaden. Ingen regering kan skapa jobb utan endast skpa ett bra klimat för jobben att växa fram.

  Jobbskatteavdraget är en del i en sammanhållen politik för att få fler i arbete och skatteintäkter till att satsa på välfärden med skola, sjukvård och omsorgen.

  Att vara utan arbete är tufft och för den som dessutom investerat tid, kraft och pengar på en lång utbildning är det än värre.

 6. Edward Riedl

  Svar till Sven (2009-12-27 16:04)
  De med låga och medelstora inkomster är de som fått den procentuellt största skattesänkningen. Detta är fakta. Att skattesänkningarna sedan ätits upp av avgifter faller på sin egen orimlighet eftersom skattesänkningarna för dessa grupper vida överstiger några intäktsökningar. Men i enskilda fall går det säkert att räkna fram att avgifterna höjts. För andra kan du räkna fram att de sänkts.

  Jag kan både plus och minus.

 7. Edward Riedl

  Svar till lf (2009-12-27 16:32)
  Med en sådan världsbild är det svårt att ha ett givande samtal. Det är inte socialdemokratin som lyft Sverige ur fattigdom – Denna resa hade börjat långt innan vi hade någon socialdemokratisk regering. Däremot har de som parti gjort mycket bra för Sverige genom åren. Detta arbete fortsätter nu det nya arbetarpartiet moderaterna vilket känns jobbigt för en del gamla socialdemokrater.

 8. Edward Riedl

  Svar till lf (2009-12-27 18:34)
  Politik på hög nivå är inget (så vitt jag känner till) vedertaget begrepp. Min mening är att Lennart Holmlund (S) mfl. använder sig av halvsanningar i grupp och hoppas att de tillsammans blir en hel sanning. Därav rubriken som kunde varit bättre och förklarad i bloggen.

 9. Edward Riedl

  Svar till Nisse (2009-12-28 09:14)
  Ditt exempel stämmer inte med verkligheten. Men eftersom du skriver så finns det säkert några som tror att det stämmer. Jag kommer därför att skriva en längre artikel om detta till papperstidningen eftersom ämnet är viktigt och intressant.

  Ttotalt sett har skatterna för gruppen låg och medelinkomsttagare sänkts mycket mer än några avgiftshöjningar. Däremot kan det finnas enskilda fall där exemplet stämmer och andra där det istället är precis det motsatta.

  Att socialbidragen ökat under den värsta globala ekonomiska kris på 100 år är inte bra men inte heller förvånande.

 10. Sven

  Bäste hr Reidl man handlar inte för % utan man handlar med Svenska kronor!

  ”procenten Helge” det är en kommentar från sällskapsresan med Melander – vill du ta över den rollen?

  Kom ner på jorden inse att högerpolitiken ger mer till dom som redan har det bra och ”pöbeln” skall hållas kort – vad du än säger är det klassik högerpolitik den som nuvarande alliansregering för!!

  Mer av detta vill vi inte ha – vi har fått nog av er högerradikaler!

 11. Edward Riedl

  Svar till Sven (2009-12-28 17:25)
  Det är med kronor allt betalas och inte med procenten – Om detta kan vi enas.

  En busschaufför som tjänar 20000 kronor i månaden före skatt har med alliansregeringens jobbskatteavdrag cirka 17000 kronor mer kvar i plånboken per år när skatten är betald.

  En deltidsarbetande undersköterska som tjänar 17000 kronor i månaden före skatt har med alliansregeringens jobbskatteavdrag cirka 14500 kronor mer kvar i plånboken per år när skatten är betald.

  Det är den verkligheten som är svår för sossar eftersom det är dessa som skall betala de höjda skatterna om (S) vinner valet igen.

 12. lf

  Ja jag förstår att du är som ett frågetecken.
  Men jag skall förtydliga.
  När anser du att Sverige blev ett välfärdsland.
  Det är inte en resa i moderata landskapet.eller hur!

 13. Sven

  Vita lögnens mästare – det kan man nog utnämna dig till!

  Du utlämnar med avsikt de höjningar av avgifter som regeringen drivit igenom – a-kassa – bilförsäkring – energiskatter med mera..

  Räkna med detta så blir det inte mycket över för de grupper du pratar om – för pensionärer, arbetslösa, sjuka så blir det minus.

  Det är inte i de grupperna de röd/gröna kommer att ta utökat skatteunderlag utan av lönearbetare i de högre lönegrupperna som ex. din lönegrupp och högre samt kanske ur förmögenheter – dock inte normala villor.

  Reidl nu försöker vi hålla en seriös debatt om skatter!

 14. Edward Riedl

  Svar till lf (2009-12-28 18:39)
  Det finns nog inget exakt årtal. Men den ekonomiska tillväxt som tog fart andra halvan av 1800-talet var en grundförutsättning för fördelningen av välståndet till det som vi kallar välfärdslandet Sverige. Andra västländer gjorde samma resa utan socialister vid makten.

  Det gamla arbetarpartiet gjorde mycket för utvecklingen av Sverige precis som det nya arbetarpartiet nu gör för att vidareutveckla välfärden och trygga den ekonomiska tillväxten som utgör grunden för vår gemensamma välfärd.

 15. Edward Riedl

  Svar till Sven (2009-12-29 10:31)
  Detta är struntprat vilket du säkert själv vet. Jag kan göra ett exempel där personen fått sänkt avgift till a-kassan, miljöbilstillägg på 10 000 kronor och så vidare. Men inget av dessa två ytterlighetsexempel ger en rättvis bild för hur det ser ut.

  De som arbetar har fått det bättre vilket var själva poängen med jobbskatteavdraget.

  Sedan är det rent struntprat att tro att inte de med låga inkomster skall betala (S) politik om de vinner valet. Den som kan grundläggande matematik kan ganska snabbt räkna ut vem som får betala. Se hur den förra s-regeringen gjorde.

 16. Edward Riedl

  Svar till Sven (2009-12-29 10:31)
  Del 2. Visst skall vi ha en seriös debatt om skatterna. Vore det då inte klädsamt om s, v och mp faktiskt berättade hur deras politik skall finansieras?

  Att de rika skall betala är bara tom s-retorik eftersom vi vet att det alltid är de med vanliga inkomster som beskattas hårdast av den enkla anledningen att de är så många att det endast blir pengar genom skattehöjningar för dem. Förklara annars varför en busschaufför med 20 000 kronor i månaden betalade 17 000 kronor mer i skatt per år med s-regeringen Persson?

 17. Wotan

  Du slingrar dig hela tiden från vissa faktum. Okej, de arbetande med lägre lön har behålla en högre procentandel av lönen än de högavlönade. Men räknat i rena pengar (vilket faktiskt är vad vi använder oss av när vi handlar på ICA eller någon annanstans) har en som tjänar 100 000/månad betydligt mer än en som tjänar 19 000.
  Alltså, de rika tjänar mer på jobbavdragen. Så ökar inte detta klyftorna?
  Och du kan ännu inte dra slutsatsen att en busschaufför med 20 000 i lön ska betala 17 000 mer i ett rödgrönt styre, det är en ren gissning. En som så klart passar för dina syften.

 18. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2009-12-30 10:08)
  De (vilka är rätt få) som tjänar 100 000 kronor i månaden kommer alltid att ha det bättre ekonomiskt än de som tjänar 19 000 kronor oavsett hur vi formar politiken. Politiken måste utformas för vanliga människor med vanliga inkomster vilket alliansen gjort.

  Så länge sossarna inte berättar hur deras bidragspolitik skall betalas så utgår jag från att det gör som de alltid gjort. Eklast är att titta hur de gjorde förra gången de satt i regeringen och då betalade en busschaufför som tjänar 19 000 kronor i månaden före skatt hela 17 000 kronor mer per år i skatt. Så det är en kvalificerad gissni

 19. Wotan

  Se där, ännu en slingring. Självklart kommer de välbeställda alltid ha det bättre än de fattiga (det följer med uttrycken), men det är ett obestridligt faktum är att EN PERSON SOM TJÄNAR BRA FÅR MER PENGAR GENOM JOBBSKATTEAVDRAGET än vad en lågavlönad får. Räknat i rena pengar. Vilket ökar klyftorna, och är vad som oppositionen vänder sig mot. Inte att en busschaufför får behålla lite mer varje månad.
  Kan du vara snäll och erkänna detta istället för att komma med exempel på hur mycket mer än lågavlönad får behålla varje år. ELLER visa samma räkneexempel på en som tjänar 100k/mån

 20. Darin

  ”Politiken måste utformas för vanliga människor med vanliga inkomster vilket alliansen gjort.”
  Hahaha, så det är bara en slump då att höginkomsttagare råkar få det ännu bättre i samma veva då?

 21. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2009-12-31 12:57)
  Med alliansregeringens jobbskatteavdrag får busschauffören som tjänar 20 000 kronor i månaden behålla 17 000 kronor mer per år jämfört med när (S) styrde Sverige.

  En VD eller liknande som tjänar 100 000 kronor i månaden får med alliansregeringens jobbskatteavdrag behålla 21 000 kronor mer per år jämfört med när (S) styrde Sverige. Dessutom får han ytterligare skattelättnader när det gäller statlig skatt mm vilket blir ytterliga ca 17 000 kronor.

  Summa sumarum. Den som tjänar fem gånger så mycket som busschauffören får endast dubbelt så stor skattesänkning – Inte fem gånger så mycket.

 22. Edward Riedl

  Svar till Darin (2009-12-31 13:01)
  Läs svaret till wotan nedan.

  Den som tjänar 100 000 kronor i månaden får dubbelt så stor skattesänkning i kronor som den som tjänar 20 000 kronor i månaden – Inte fem gånger så mycket i skattesänkning.

  Denna profil på skattesänkningarna som vi från alliansen genomfört har varit för att vanliga människor med vanliga inkomster skall vara dem som vinner på jobbskatteavdraget.

  När sossarna nu vill vrida tillbaka dessa skattesänkningar, om de vinner valet, kommer det att drabba framförallt människor med låga och medelstora inkomster eftersom deras pengar på marginalen märks mest.

 23. Wotan

  Och du fortsätter att slänga dig med procent. Faktum kvarstår att gapet i rena pengar har ökat. Busschaffisen får 17 000 extra per år, VDn får 38 000 enligt ditt exempel.
  Klyftan ökar därför med 21 000 kronor per år i just det här exemplet.

 24. Wotan

  Och så vill jag tillägga: jag är inte sosse, så för mig betyder dina jämförelser med vad sossarna skulle göra noll. Det jag ogillar är att du och andra moderater låtsas genomföra förändringar för låg- och medelinkomstagarna, medan det ändå är höginkomsttagarna som tjänar mest på dem. Stå för er politik istället!

 25. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2009-12-31 16:01)
  Det finns i Sverige två rimliga regeringsalternativ. Alliansen eller de röd-gröna kommer att styra, därav mina jämförelser.

  Sedan ogillar jag när du och andra försöker anspela på fördomar om den gamla högern istället för att se den konkreta politiken och de konkreta förslagen.

  Jobbskattepolitiken är konstruerad för att gynna de med låga och medelstora inkomster. Alliansregeringen får i omgångar kritik för att de med höga inkomster får alltför liten del av skattesänkningarna.

 26. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2010-01-01 03:18)
  I relation till sina inkomster får busschauffören behålla mer av sin lön än vd´n vilket ytterligare förstärks med den profil på skattesänkningar som alliansregeringen genomfört.

  I kronor och ören får busschaffören hälften så mycket i reda pengar i skattesänkning som vd´n trots att han bara tjänar en femtedel så mycket i kronor räknat.

  Vi har progressiv beskattning i Sverige vilket innebär att du betlar mer i skatt på högre inkomstnivåer än på lägre genom bla statlig skatt och värnskatt som inte betalas av dem med låga inkomster.

 27. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2010-01-01 03:18)
  Genom profilen på jobbskatteavdraget som sänker skatten mest för den med lägre inkomster (procentuellt) gör det att den progressiva beskattningen i Sverige stärks. Enkelt uttryckt. Den som tjänar mycket betalar mer skatt i både kronor och procent än den som tjänar mindre.

 28. Isak

  Bäste Herr Riedl,i procent av min pension eller uppskjutna
  lön. Så betalar jag fem gånger mer för varje mjölkliter
  än vad du betalar. I absoluta tal, så har vi haft en för-
  mögenhetsomfördelning av inkomster till dom redan rika,
  utan motstycke i historien, sedan Alliansregeringen till-
  trädde för tre år sedan. Att den sen t.o.m. har lånat
  miljarder av våra barn till detta, borde vara kriminellt.
  Hoppas att det svenska folket straffar Alliansen den 19
  september, och förpassar dom till politikens bakgård.
  Nu får det vara slut med dom blå dunsterna som dom för-
  söker lura på vårt folk.

 29. Wotan

  Men herregud, heeere we go med procentsatserna igen. Vi hade ju ett konkret exempel med en busschaufför och en VD och pengar i SEK. Differensen mellan deras årsinkomster efter skatt har ju ökat, eller hur? Det är den klyftan det handlar om, eftersom det är med reda pengar och inte procentsatser man betalar hyran.

 30. Edward Riedl

  Svar till Isak (2010-01-01 15:33)
  Min gissning är att vi i kronor betalar lika mycket för mjölken men att våra inkomster skiljer sig åt. Inkomstutjämningen har ökat med alliansregeringens jobbskatteavdrag mellan höga och låga inkomster för de som arbetar. Sedan har pensionerna halkat efter både i absoluta och relativa tal. detta är ett bekymmer som inte löses så enkelt som genom höjda skatter för dem som arbetar utan genom att få fler i arbete.

 31. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2010-01-01 16:44)
  Jag har på flera sätt nu försökt förklara att klyftan faktiskt krymper mellan den som har låg respektive hög inkomst när den med låg inkomst får mer i skattesänkning än den som har hög inkomst. Det går inte att förklara på fler sätt än jag tidigare gjort.

  Själva faktum att VD´n tjänar mer än busschauffören kvarstår givetvis men genom jobbskatteavdragets utformning minskar gapet mellan deras faktiska (efter skatt) inkomster.

 32. Wotan

  Jaha. Vi har väl kommit fram till att busschaffisen nu får 17 000 mer varje år än innan alliansregeringen, och att VDn får 38 000 mer varje år. Jämfört med utgångsläget är ju differensen mellan deras faktiska (efter skatt) inkomster större. 21 000 kr/år större. Så jag förstår fortfarande inte hur du får det till att gapet minskar?

 33. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2010-01-02 01:14)
  Då kommer vi nog inte längre.

  Med ditt resonemang minskar alltså klyftan mellan busschauffören (20 000 kr/mån) och VD´n (100 000 kr/mån) om (S) höjer skatten för busschauffören med 2000 kr/mån och VD´n med 2001 kr/mån. Klyftan har då minskat i absoluta tal. Men den progressiva beskattningen har minskat till den högavlönades fördel.

  Som jag skrivit tidigare har ambitionen med jobbskatteavdraget hela tiden varit att de med låga och medelstora inkomster skall få procentuellt större skattesänkningar än de med höga inkomster. Så har det också blivit.

 34. Wotan

  När man talar om klyftorna mellan mellan lågavlönade och högavlönade handlar det antingen om löneläget (20 000 vs 100 000) eller vad de har att leva på efter skatten är betalt. Båda dessa klyftor fortsätter att öka med er politik. Enda sättet att minska klyftorna är att höja lönerna för de lägst avlönade eller dra en skarpare kurva för jobbavdraget där de som tjänar över en viss gräns får 0.00% i jobbavdrag. Tjänar man 100k/mån behöver man inga skattelättnader för att klara vardagen. Jag förstår er politik, men det är enbart billig populism att påstå att den är utformad för låginkomsttagare.

 35. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2010-01-02 13:48)
  Många låglönegrupper har haft sina största lönelyft (ex kommunal) under den borgerliga regeringstiden (Sveriges kommuner och landsting).

  Men jag önskar dig och alla andra röd-gröna lycka till i arbetet med att övertyga vanliga arbetare (busschaufförer, sjuksköterskor och metallare) med helt vanliga löner att de får det bättre genom skattehöjningar på 15 000 – 20 000 kronor om året.

 36. Wotan

  Än en gång, det där är bara spekulationer än. Och dessutom en helt annan fråga. Det jag ville komma fram till var att ni påstår populistiskt att er politik minskar klyftorna och är utformad främst för låginkomsttagare när det inte är sant. Vi står dock och stampar på samma ställe i diskussionen. Nu ska jag lämna dig ifred! Massor av creds ska du ha för att du orkar svara på alla kommentarer, trots att vi tycker helt olika. God fortsättning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.