Edward Riedl (M)

Mer sjukvård – Mindre byråkrati

Den liberala tankesmedjan Timbro visar i en ny studie att mycket av de statliga tillskotten till sjukvården hamnar fel i landstingen och istället blir till byråkrater och inte fler händer i vården. Nu behövs det byråkrater (tjänstemän) för att styra och leda sjukvården. men kritiken från Timbro måste tas på allvar. Antingen skall den motbevisas, förklaras eller leda till förändring. Detta måste SKL (Sveriges kommuner och landsting) som är vår (läs landsting och kommuners) intresseorganisation utreda.

Läs mer från aftonbladet.

Satsningarna på sjukvården skall leda till fler händer i vården och inte fler byråkrater i administrationen.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

17 kommentarer

 1. Arbetare

  Och din kommentar till följande(svt24/12)?;

  ”Skatteverket misstänker ett omfattande skattefusk inom tidigare kommunal verksamhet som sålts eller lagts ut på privata företag.

  Det är i den ordinarie skattekontrollen som Skatteverket funnit flera fall av misstänkt skattefusk, just hos företag som arbetar i branscher som tidigare varit kommunala eller landstingsdrivna.
  Det handlar om friskolor, privata behandlingshem och äldreomsorg.”

  Något för Timbro att kolla upp också?

 2. Edward Riedl

  Svar till Arbetare (2009-12-28 15:27)
  Två vitt skillda företeelser.

  Skattefusk är brottsligt och skall hanteras därefter oaktat vem som står bakom det.

  Det jag bloggade om handlar om hur statsbidragen till kommuner och landsting används i praktiken. Går statens pengar till sjukvården eller byråkrater. Detta handlar om hur vi på bästa sätt använder våra skattepengar.

 3. Pelle

  Thomas Idergard har aldrig varit någon ”sannings sägare” men i denna fråga kan han ha rätt.

  Jag har tidigare till dig Edward föreslagit att man i VB landsting skulle skära ned på politiker och tjänstemän men ditt svar då var att ni behövs för att styra och leda landstinget!

  Kanske du nu lyssnar på kritiken mot er när den kommer från högerns egna led?

  Heltidpolitiker i landstingen behövs inte!

  Massor av de högre tjänstemännen ”bränner bara lyset”!

  Våra skattepengar skall gå till att producera vård inte till administration!

 4. Arbetare

  Skattepengar som fuskas bort av privata företag i skola, vård, omsorg ( omfattande fusk), borde användas just i vården, inte hamna i privata fickor. Eller hur?

  Du skrev i tidigare inlägg att hur fel Holmlund hade, som sa att fattigdomen ökar nu.Enl TV4;
  ”Samtidigt visar siffror som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram för TV4Nyheterna att de grupper i samhället som hade de högst inkomsterna valåret 2006 är vinnare på den förda politiken. Men de som har svårt att klara sig blir allt fler.Det blir allt fler fattiga i Sverige. Nu överväger Röda Korset att omprioritera sin verksamhet

 5. Arbetare

  ”hade de högst inkomsterna valåret 2006 är vinnare på den förda politiken. Men de som har svårt att klara sig blir allt fler”
  Är det statistiken det är fel på, eller kan det finnas något samband med den avsiktligt förda politiken. Du behöver inte svara, vi bildar oss alla själva en egen uppfattning,tack

 6. Edward Riedl

  Svar till Pelle (2009-12-28 15:56)
  Om du läser vad jag skriver innan du kommenterar blir det färre missförstånd.

  Jag skriver att tjänstemän behövs för att leda och styra. Jag har svarat dig tidigare att jag anser att det behövs politiker även i landstinget. Skattefinasierad välfärd utan folkvalda är som jag ser det omöjligt att förena.

  Men det är givetvis ett ständigt pågående samspel vilket jag i bloggen försökte beskriva.

 7. Edward Riedl

  Svar till Arbetare (2009-12-28 16:31)
  I kölvattnet av den globala finanskrisen har många förlorat sina jobb (både i Sverige och resten av världen) samtidigt som unga har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Socialbidragen ökar när ekoniska kriser och lågkonjunktur drar fram – Därav detta skyddsnät. Röda korsets verksamhet kan komma att omprioriteras pga sådant och inte pga den borgerliga regeringen som vissa vill göra gällande. Men jag förstår vissa sossars lockelse att överdriva lite extra. Men det stämmer helt enkelt inte med verkligheten.

 8. Edward Riedl

  Svar till Arbetare (2009-12-28 16:31)
  Del 2. Skattefusk är brottsligt och skall behandlas därefter. Oavsett vilken branch fusket sker i drabbar det slutligen förmågan att finansiera vår gemensamma välfärssektor.

 9. Edward Riedl

  Svar till Arbetare (2009-12-28 16:36)
  Om du inte vill ha svar får du skriva på andra ställen än min blogg. Vinnare på alliansregeringens förda politik är de som har ett jobb. Det var också det som vi som allians gick till val på. Om du och andra sedan vill kalla alla med ett jobb för rika är en helt annan debatt. Jag tror inte vanliga människor med vanliga jobb och löner känner sig särskilt rika. De kommer däremot att känna sig och bli fattigare om de röd-gröna vinner valet.

 10. Edward Riedl

  Svar till Putte (2009-12-28 16:44)
  Som förtroendevald bör huvudregeln alltid vara att ta debatter så långt det är möjligt.

  Om artikeln är sann eller inte vet troligen bara de enskilda ministrarna det handlar om. Men det låter onekligen som många missade debatter. Är det systematisakt är det helt klart fel. Öppenhet och debatt är själva grundfundamentet i en demokrati.

  Jag har svårt att se varför Fredrik Reinfeldt skulle undvika debatter med Mona Sahlin om jag skall vara uppriktig.

 11. Arbetare

  Det märkliga är att de privata avknoppningarna BÅDE plockar ut miljonvinster OCH praktiserar omfattande skattefusk. Om du nu förespråkar privatisering, så borde du arbeta hårt för få bort alla avarter, istf att inbilla dig o andra att allt är sossarnas skeva bild. Det går inte att bara ta avstånd, ty det är utbrett, du vill bara inte kännas vid avarterna Men man har varnat för detta.
  Så visa att du kan stå upp emot försnillande av alla våra skattepengar i flera led! Då kan ngn tro på ett seriöst ideal, inte annars.

 12. f d sosse

  Märklig kommentar, med skatterna. Hur har det varit i länet? trots skattehöjningar har inte vården blivit effektivare eller ens hållit budget, är det vad vi vill ha för våra skattepengar? Fler bröder och systrar som får arbetsuppgifter det är dit bl a pngarna har gått. Men det kanske arbetarna känner till sen förut.Tala om avart, men att tro att det blir sämre privat, när det handlar om samma folk som jobbat inom landstinget ibland, det är otänkt, arbetare!

 13. Minska politikerkostnaderna

  Som jag tidigare skrivit i någon kommentar, så är det dags att halvera politikerkostnaden för Västerbottens landsting. Det är slöseri med skattepengar att ha en samling med heltidsanställda politiker och dessutom politiska sekreterare. Det är vården som behöver dessa pengar. M som är så kritisk till offentliga sektorn och skatter, se då till att minimera den politiska kostnaden i landstinget. Du Edward brukar ju vara lyhörd för neddragningar i offentlig sektor. Så därför, föregå nu med gott exempel och lägg ett förslag på neddragning i Västerbottens läns landsting.

 14. Edward Riedl

  Svar till Arbetare (2009-12-28 20:37)
  Om privat verksamhet bedrivs bra och effektivt (nöjda kunder och medarbetare som gör ett gott arbete) så att vinst uppstår har jag inget problem med detta – Tvärtom är det grunden för vårt välstånd.

  Om privat verksamhet skattefuskar skall de hanteras utifrån de lagar vi har för detta. Mer komplicerat är det inte.

 15. Edward Riedl

  Svar till Minska politikerkostnaderna (2009-12-29 11:34)
  Alliansregeringen har satsat mer skattepengar än någon tidigare regering gjort på den skattefinansierade sjukvården. Genpm att upprätta arbetslinjen och stävja fusket i våra trygghetssystem har vi kunnat satsa på den gemensamma välfärden.

  Dessutom har jag vid upprepade tillfällen försvarat de politiska kostnaderna både till politikerarvoden och stödet till partiorganisationerna. Vid detta står jag fast. Skall vi ha skattefinansierad välfärd måste vi ha folkvalda som förvaltar våra skattepengar. För enkel populism betackar jag mig. Sedan skall det vara rimliga nivåer vilket är något annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.