Edward Riedl (M)

Bromsen i ATP-systemet slår till 2010

Den blocköverskridande överenskommelsen om pensionsystemet gör att bromsen i ATP-systemet slår till vid nyårsnatten. Vissa belackare menar nu att det är alliansen som sänker pensionerna vilket är helt fel. I takt med en allt äldre befolkning och allt färre som arbetar kommer pensionerna att fortsätta sjunka till mycket lägre nivåer om inget görs.

Alla partier var överens om att pensionssystemet skulle ha en rimlig bärighet vilket enkelt uttryckt innebär att det blir (med viss eftersläpning) direkt avgörande för pensionernas storlek hur många som arbetar och betalar in skatt. Så alliansregeringens jobbpolitik är den säkraste garanten för att pensionerna långsiktigt inte skall urholkas. För jag har inte hört Mona Sahlin (S) säga att hon vill göra om pensionssystemet. Jag har inte hört henne berätta hur hon tänker sänka skatten för pensionärerna.

Det troligaste scenariot med en eventuell s-regering är att de som arbetar för kraftigt höjda skatter vilket direkt uppfyller s-löftet om lika skatt mellan pension och lön utan att pensionärerna får det bättre. Problemet med en jobbfientlig politik är att pensionerna då fortsätter urholkas eftersom nivåerna i utbetalningarna är direkt kopplade till hur många som arbetar och betalar in till systemet.

Allt gott åt alla alltjämt. När det låter för bra för att vara sant så är det troligen alldeles för bra för att vara sant. Tänkvärt innan rösten förslösas på de röd-gröna i valet 2010.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Alejandro Caviedes

    Du säger att alliansens jobbpolitik är den enda garanten för pensionssystemets bärighet eftersom pensionsutbetalningarna är kopplade till hur många som arbetar. Men hur många jobb har alliansens jobbpolitik skapat? Era skattesänkningar har inte skapat ett enda nytt jobb. Istället har den skapat svårigheter att finansiera den offentliga sektorn (som bl.a. pensionärerna har stor nytta av)

  2. Edward Riedl

    Svar till Alejandro Caviedes (2009-12-31 01:52)
    Antingen har du på allvar missat den globala finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen eller så försöker du medvetet missleda. Oaktat är det inget hederligt sätt att debattera. Flera hundra miljoner människor världen över har förlorat sina jobb till följd av denna kris. I Sverige är utanförskapet endast lite större än under den förra s-regeringen som styrde Sverige i en global högkonjunktur. Så nog fungerar alliansregeringens jobbpolitik.

    2010 står det nya arbetarpartiet mot det gamla. Jobblinjen står mot bidragslinjen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.