Edward Riedl (M)

Drogliberalerna vinner mark i Europa

Nu senast är det Tjeckien som vid årskiftet gör det lagligt att inneha mindre mänder kokain, heroin och LSD. Myndigheterna i Tjeckien menar att lagändringen skall ses som ett steg i brottsbekämpningen.

Oavsett om det handlar om avkriminalisering av innehav, sprututbytesprogram eller liknande drogliberala förslag så leder de i fel riktning. Drogmissbriuk skall motarbetas och behandlas – Inte underlättas.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. LP

  Förklara för mig hur du kan hjälpa någon med ett drogberoende genom att göra hans beroende straffbart? Om det är så enkelt, som att göra någon kriminell för att motverka ett självdestruktivt beteende, borde problemet snabbt försvinna. Men nu verkar det inte hjälpa att kriminalisera bruket, varför ska vi då envisas med att göra det? Räcker det inte med straffet som själva drogberoendet innebär, varför måste vi trycka ner dessa människor ännu mer genom att kriminalisera dem?

  Det är ofta i fängelset som drogberoendet befästs.

 2. Edward Riedl

  Svar till LP (2009-12-31 14:27)
  Det ligger mycket i vad du skriver samtidigt som steg i drogliberal riktning påverkar nyrekryteringen av nya missbrukare. Samhället sänder signaler genom lagstiftning som påverkar hur vi ser på olika företeelser.

  Min bestämda uppfattning är att vi skall erbjuda vård och behandling (där bör vi bli betydligt bättre) för att hjälpa människor att bli kvitt sitt missbruk. Vi bör ha en restriktiv narkotika politik som försvårar bruket och tillgången på narkotika och inte underlätta missbruk och nyrekrytering av människor som fastnar i drogberoende.

 3. Edward Riedl

  Svar till LP (2009-12-31 14:27)
  Del 2. Sedan är det för mig självklart att våra fängelser skall bli helt fria från droger. Vi kan aldrig accepetera att det finns tillgång på droger på våra anstalter.

 4. Abc

  Finns det någon statistik som visar på att förbud mot droger varit positivt för samhället?
  Vad jag vet finns inget som tyder på det

  Däremot så de som avkriminaliserat har fått mycket goda resultat.

  Ett mer flexibelt samhälle öppet för alla är MYCKET bättre än ett trångt samhälle där man straffar de som inte passar in

 5. Edward Riedl

  Svar till Abc (2010-01-01 15:13)
  Avkriminaliseringen har fungerat väl skriver du – Var är min fråga? De länder som tillåter missbruk i olika former får ett ökat missbruk. Men berätta gärna var en tillåtande lagstiftning fungerat väl (där missbruket minskat).

  Det handlar inte om att straffa missbrukaren utan försvåra missbruket. Det skall vara svårt att fortsätta missbruka och lätt att sluta.

 6. Per A.

  Är det lättare eller svårare att behandla drogmissbrukare som också blivit smittade av något elände då de använt en oren spruta?

  Bör inte landstinget som hälsovårdande myndighet göra vad det kan för att hindra att sjukdomar sprids i samhället, och använda de metoder som har påvisbar effekt för att göra detta?

  Är det inte billigare för landstinget med ett sprutbytesprogram, jämfört med att behandla de sjukdomar som sprids med orena sprutor?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.