Edward Riedl (M)

Valåret 2010 har börjat

Många har idag haft sovmorgon då gårdagen blev sen när det nya året vakades in. 2010 är valår till Sveriges riksdag och nu börjar kampen om vilka idéer som skall vägleda Sverige åren 2010-2014. Vi moderater står tillsammans med allians för Sverige mot det röd-gröna experimentet. Fredrik Reinfeldt (M) mot Mona Sahlin (S). Det nya arbetarpartiet mot det gamla. Arbetslinjen mot bidragslinjen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har idag en debattartikel i SVD om hur vi skall jobba Sverige ur krisen. Han målar upp de tre viktigaste frågorna för den politik som skall bära Sverige: jobben, ekonomin och välfärden. Vi är inte nöjda innan alla som kan och vill arbeta har ett jobb att gå till, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Edward Riedl (M).

Etiketter:

21 kommentarer

  1. Sturla

    ”Vi är inte nöjda innan alla som kan och vill arbeta har ett jobb att gå till”, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt.”
    Om man jämför med alliansens handlande är Fredriks ’uttalande’ ytterst motsägelsefullt.
    Först har alliansen satt en ny lag (090101) som tillåter godtycklig uppsägning av alla kompetenta och friska människor så fort de har levat i 67 år.
    Sedan gör man ovanstående ’uttalande’ i klar motsägelse.
    Många 67 åringar har redan klagat över sina uppsägelser (bl a till DO) men blivit hänvisade till den nya lagen.

  2. mikael

    Hej Edward!

    Jag tror att arbetslinjen kan fungera men bara under vissa ”villkor”. Tex så måste låglönetramset städas bort permanent. Sverige måste börja ta tillvara de som utexamineras från våra universitet och högskolor oavsätt vilket utbildningsprogram de gått.

    Dvs, akademikerjobb är vad som måste prioriteras istället för låglöneskit och telemarketing och säljjobb.

    Tittar man i Platsbanken vilken dag som så finns inga riktiga jobb utan bara låglönetrams och telemarketingtrams och säljtrams.

    Det är uppenbart att investering i utbildning bestraffas hårt av regeringen.

  3. Jonas E

    Innan man kan prata ”Arbetslinjen mot bidragslinjen”, så borde man först komma till ”Utförsäkringslinjen mot Trygghetsförsäkringslinjen”.
    Det är ju där debatten har legat på sistone, och kommer med stor sannorlikhet att liggga kvar där också, folk utförsäkras ju, och kommer i kläm med jämna mellanrum under valåret.
    För ingen vill väl förhoppningsvis se ett trygghetssystem i Amerikansk modell – nästan allt privatiserat…..Såg michael Moore dokumentären Sicko häromdagen – skrämmande exempel, men Obama försöker ju få det bättre nu..

  4. Edward Riedl

    Svar till mikael (2010-01-02 16:14)
    När det gäller högre utbildning så ligger ansvaret för en anställningsbar utbildning både hos den enskilde likväl som hos statsmakten. Sedan måste ett samhälle ha olika arbeten som kräver olika kompetens både för att klara vad som efterfrågas men också för att vi som människor är olika.

    Sedan är det synd att du ser ner på vissa typer av arbeten eftersom de också behövs.

  5. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-04 05:06)
    De röd-gröna lovar allt gott åt alla vilket alla vet är en omöjlighet. Alliansen vill göra det mer lönsamt att arbeta och enklare att anställa. Fler i arbete ger mer skatteintäkter att utveckla välfärden med. De röd-gröna vill höja bidragen för dem som inte arbetar, skatterna för att anställa och höja skatterna för industrin vilket leder till färre i arbete och mindre pengar att utveckla välfärden med.

    Inget svenskt parti vill ha den amerikanska modellen. Trots alliansregeringens stora skattesänkningar är vi världens hårdast beskattade folk med dubbelt skatteuttag kontra USA.

  6. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-04 05:06)
    Del 2. Människor utförsäkras inte utan omförsäkras i de fall där en som varit sjuk återfår arbetsförmågan. Det har varit en vulgärdebatt som varit valdigt missvisande. Ingen tidigare regering har satsat så mycket skattepengar på sjukvården som nuvarande och satsningen på rehabiliteringen är unik. Människor som är sjuka skall få sjukvård och rehabilitering för att om det är möjligt återvända till arbetslivet igen. Om inte finns sjukförsäkringen där som skydd.

  7. Jonas E

    USA är väl närmast ett bevis på att hög skatt ger bättre försäkringsskydd per krona/dollar än privata försäkringar.

    Danmark har högre skatt än Sverige enligt Wikipedia..

    Kan knappast kalla debatten för missvisande, när regering på grund av debatten genomför ett massa panikändringar av sjukförsäkringen.

    Man ska bota utanförskapet, med att skapa ett annat nytt/värre utanförkap, sen så påstår man att ingen hamnar i utanförskapet man skapat.

    Man utförsäkrar men kallar det omförsäkring, men omförsäkringen visar sig konstigt nog innebära en utförsäkring.

    Fortsättning kommer.

  8. Jonas E

    Forsättningen

    Men nu är jag tydligen orättvis, för att inte vara utförsäkrad men väl omförsäkrad som kan innebära att man får 1/3 av sin tidigare ersättning från FK.
    Är tydligen inget att oroa sig för, för de som redan har det bättre än dom flesta har ju fått sin ersättning rejält höjd med sänkt skatt, och behöver inte oroa sig för att utförsäkras, eller heter det omförsäkras??.

    Så dom rika/friska får höjd ersättning med sänkt skatt och dom fattiga/sjuka omförsäkras för att spara skattemedel eller var det utförsäkrad det kallades!.

    En human människa kan ej rösta på ”M” i detta läge.

  9. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-05 01:26)
    Sverige har lägre sjukvårdskostnader per capita och mer jämt fördelad över hela befolkningen. Så den amerikanska modellen med privata försäkringar är inget att eftersträva som jag ser det.

    Danmark hade under förra året högre skatteuttag än Sverige. Men de skattesänkningar som Danmark beslutade om förra året och genomför i år gör så vitt jag kan förstå att Sverige återigen har högst skatter.

    Den som är sjuk kommer att finnas kvar i sjukförsäkringen och den som kan arbeta kommer att omförsäkras, få stöd och hjälp till ett arbete.

  10. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-05 01:30)
    När ett av världens mest friska befolkningar (enligt FN mfl) är bland de mest sjukskrivna bör det väcka till eftertanke. Vår gemensamma skattefinansierade välfärd bygger på att vi som kan faktiskt arbetar och betalar skatt. Då går det inte ihop att människor som kan komma tillbaka (många gånger med sjukvårdsinsatser, rehabilitering och stöd) hamnar i utanförskap.

    Alliansregeringen har satsat mer pengar på sjukvård och rehabilitering än någon tidigare regering för att människor skall komma tillbaka till arbetslivet. Det är en human politik med människan i centrum.

  11. Jonas E

    Nordisk statistisk årsbok 2006: där ligger Sverige bäst/lägst till i hela norden när det gäller pensioneringar och förtidspensioneringar, det är ju dom som jagas nu.
    Om man är sjuk eller inte beror mer på vilka regler Alliasen har satt upp, än om man verkligen är sjuk, detta har ju avspeglas i sjukförsäkringsdebatten..
    Tidigare var det så att den som är sjuk och ej kan ta ett ”normalt förekommande arbete” fick vara kvar i sjukförsäkringen tills ett sådant arbete fanns.
    Nu är man utsparkad med ”prövas mot hela arbetsmarknaden”, oavsett om det teoretiska jobbet finns eller ej.
    Är det humant.

  12. Jonas E

    Frågan är om det verkligen kan kallas ”human politik med människan i centrum”??, när alliansen genomför den på detta sätt..

    Har fler exempel på detta om det skulle behövas..

  13. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-06 21:10)
    Alliansregeringens satsningar på sjukvård, rehabilitering och stöd för att kunna återgå till arbetslivet tillsammans med förändrade regler i sjukförsäkringen skall ses som en helhet som syftar till att hjälpa människor då det är möjligt att faktiskt komma tillbaka igen. Det är som jag skrev en human politik till skillnad från den föregående s-politiken som ställde människor utanför utan tanke på att hjälpa människor tillbaka igen.

  14. Jonas E

    Problemet är att Alliansen med alla sina nya regler gör att de som har en teoretisk arbetsförmåga (=alla som inte är helförlamade, enligt FK), men har en praktisk arbetsoförmåga (=extremt sällsynta jobb), blir i alla fall ”utsparkade”..ut till ingenting..kan knappast kallas humant!.
    Man hade kunnat lösa detta genom att låta de sjuka gå kvar på FK och den ersättning dom hade, och gjort samma ”utredning” som nu, och sen om det visar sig finnas en arbetsförmåga, kolla om det finns sådana jobb på arbetsmarknaden. Sedan överföra till AF, det vore mer humant…men vänta nu…så var det ju förr….

  15. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-01-08 01:49)
    Ingen bli utsparkad till ingenting. Det finns sjukvård, rehabilitering och annat stöd för att kunna komma tillbaka. Ingen blir heller utan ersättning eller bidrag.

  16. Jonas E

    Nej utan ersättning blir nog ingen/få, men att hamna på ca 1/3 av den tidigare ersättnngen man hade från FK är tydligen helt Ok enligt Alliansen…

    Många så gått länge som sjuka, har ju redan har blivit utredda flera gånger av Fk och läkare(bortglömda är snarare Allians propaganda än sanning), och befunnits vara färdigutredda (ingen rehab finns/hjälper), blir nu ännu en gång utsatta för utredningssvängen till ingen nytta, annat än bli utförsäkrade av Alliansens nya regler….

    Om nu Alliansen har satsat så hårt på sjukvården, varför varslas det för fullt i vårdsektorn då ??..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.