Edward Riedl (M)

Bloggens vara eller inte vara i en politikers vardag…

På SVD finns en intressant artikel om hur politiker använder sociala medier i sitt arbete. Det handlar om bloggar, facebook och twitter där de används som partimegafoner istället för dialog.

Utgångspunkten är att vi politiker har för lite dialog via de sociala medierna och istället använder dem som ytterligare en kanal att få ut partiets budskap. Jag är den förste att erkänna mig skyldig till detta synsätt. Samtidigt försöker jag besvara samtliga kommenterer som skrivs på min blogg och önskar ett samtal med medborgare som är intresserade av det politiska samtalet. Men likt många andra bloggare, oavsett partifärg, så tenderar kommentarerna att skrivas av politiska antagonister. Det behöver självklart inte vara något negativt utan kan vara både utvecklande och berikande. Förmågan att få nya perspektiv belysta är alltid värdefullt.

Så nu när jag bloggat ungefär ett år och läste artikeln i SVD tänkte jag summera både det positiva och negativa med bloggandet som politiskt redskap.

Positivt:

Bra möjlighet att nå nya människor med det politiska samtalet. Många gånger är det berikande med kommentarer då de, även om de ofta inte håller med, belyser andra synsätt och ingångar i frågor. Bloggen ger också en möjlighet att nå ut med smala frågor som jag i vanliga fall inte skulle skriva om men som ändock ger en bild av mig och min politik. Bloggen följs av traditionell media och nyheter hämtas ibland från bloggarna. Bloggen ger mig som politiker en möjlighet att kommentera när jag anser mig blivit felbehandlad/missförstådd av media vilket skett i ett fall med SVT och landstingets parkeringar. Bloggen ger en möjlighet att visa mer av politik och politiken än traditionella medier samtidigt som målgruppen krymper kontra en tidningsartikel eller tv-inslag.

Negativt:

Det blev en ny arbetsuppgift som inte minskar tiden någon annanstans utan endast leder till fler arbetade timmar för mig som politiker. Formen att anonymt kunna hoppa på politiker via blogg-kommentarerna lockar ibland fram vissa sämre sidor hos människor när de inte kan skilja på sak och person (de flesta är trots allt sakliga bör tilläggas).

Sammantaget  överväger det positiva trots allt med bloggen som arbetsredskap för en politiker även om det även finns negativa delar.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.