Edward Riedl (M)

Katastrofen på Haiti

Katastrofen på Haiti är värre än de flesta av oss kan förstå. Det ofattbart stora antalet människor som redan avlidit kan vi inte göra mycket för just nu. Däremot finns det möjligheter att hjälpa alla dem som just nu lider bortom vår fattningsförmåga på den fattiga ön. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Skänk några kronor till Röda korset, Rädda barnen eller någon annan hjälporganisation. Det finns enkla telefonnummer där någon pengar dras från telefonräkningen.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

5 kommentarer

  1. syniska sune

    Kan inte annat än att hålla med samtidigt tycker jag det är intressant att Sverige (och världen?) reagerar först när en naturkatastrof skett. Haiti med flera har tidigare haft ganska dåliga villkor bland annat pga skulder till tidigare kolonialmakter. Att klyftorna i världen är stora är inget nytt och om misären kommer hastigt i stället för smygande tycks till och med Aliansen vilja vara med och stötta. Frågan är bara vad man gör med alla de andra länder där situationen är sämre pga långvariga naturkatastrofer exempelvis klimatförändringarna i sydamerika där många länder är fattigare än Haiti.

  2. Edward Riedl

    Svar till syniska sune (2010-01-20 10:14)
    Visst har du en poäng att landet var fattigt även innan. Men när det dessutom sker naturkatastrofer i den här omfattningen sätts allt i ännu högre utsträckning på sin spets. Omvärldens hjälpinsatser kommer att vara avgörande för människor möjligheter att bara överleva den nära framtiden.

    Regeringens mål att bekämpa extrem fattigdom som en del i våra hjälpinsatser är viktig.

  3. Syniska sune

    Visst kommer pengarna att behövas vid den akuta nödsituationen men det viktiga på sikt är att bygga upp Haiti till ett fungerande samhälle som klarar liknande situationer i framtiden. Det bistånd EU-länderna gemensamt lämnar brukar hamna inom unionen (ca 30%) och det som nu skickas äts till stor del upp av räntan på de lån Haiti har. Hur vore det om man från regeringens sida agerade för skuldavskrivningar, i det här fallet för att underlätta återuppbyggnaden. Skuldavskrivning sker allt för sällan och med tanke på vissa länders koloniala historia bör det rent etiskt inte vara så svårt….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.