Edward Riedl (M)

Den som bloggar negativt om sin arbetsgivare kan få sparken

På aftonbladet är det en artikel om en anställd som bloggat negativt om sin arbetsgivare och därefter fått välja mellan att självmant gå eller bli avskedad.

Det är ingen skillnad på det som sägs eller görs på internet via bloggar eller facebook mot tidigare när det gäller lojalitetsplikt mot arbetsgivare eller hur man skall bete sig i stort. Lika illa är det att arbetsgivaren efter att ha sparkat den anställde skriver om detta på facebook. Dåligt omdöme från båda parter som kunnat undvikas om samma vett och etikett gällde på nätet som i vanliga livet.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

21 kommentarer

  1. Edward Riedl

    Svar till Frågande (2010-01-18 20:57)
    Av det jag kan beöma så här långt är detta inget mindre än en storm i ett vattenglas. Om nässprayen kostar 32 eller 36 kronor kommer knappast att knäcka barnfamiljers ekonomiska situation. Det kommer att bli både prisökningar och prissänkningar framöver på receptfria läkemedel på samma sätt som tidigare. Dessutom kommer priserna att skilja sig mellan olika försäljningsställen beroende på öppettider och annat precis som inom övrig handel. Ett paket mjölk kostar olika mycket i olika affärer. Inget konstigt med det.

  2. Alejandro Caviedes

    Det är för jävligt hur den där lojalitetsplikten kan innebära så grova inskränkningar av yttrandefriheten. Man tycker att det som en anställd gör på sin fritid har arbetsgivaren inget att göra med. Lojalitetsplikten är ju inget annat än ett sätt för arbetsgivaren att lägga munkavle på sin persnal. Ok om man inte får avslöja företagshemligheter, men det här är ju absurt!

  3. Edward Riedl

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-01-19 11:14)
    Du är inte så lite företagarfientlig du. Jag hoppas (S) lyfter fram dig mer i debatten.

    Anställda bör givetvis vara lojala med företaget de arbetar på inom rimliga gränser. Att offentligt försöka förstöra företagets namn är givetvis att passera denna gräns. Att ha anställda som försöker förstöra företagets rykte och minska antalet kunder kan knappast vara en bra affärsidé.

    Detta skall inte blandas ihop med meddelarfrihet inom offentligt finansierad verksamhet då detta är ett viktigt kvalitetsinstrument.

  4. Wotan

    Att inte få kunna uttrycka sin frustration över saker som sköts illa på ens arbete utan att riskera att få sparken är sannerligen inskränkningar av yttrandefriheten.

    Visst ska man väl ta upp problemen med ledningen innan man går ut offentligt (hur offentlig ens privata facebook-sida nu kan betraktas som), men att ständigt tvingas låtsas att allt är frid och fröjd när så inte är fallet… nja, det är inte ”lojalitet inom rimliga gränser”. Då är det kanske ledningen som borde fundera över hur man behandlar sina anställda istället.

  5. Inte förvånad

    Jag är inte förvånad över ditt svar på frågan om att receptfria läkemedel blivit dyrare. Det är precis sådär moderater och andra borgare med pengar resonerar. ”Några kronor hit eller dit spelar ingen roll”. Jag skäms över sitt svar måste jag säga. Du vet väl om att det finns människor i Sverige som har det svårt med pengar? (en hel del fler nu efter borgarna tog över) För dom är några kronor rätt mycke eftersom man knappast köper receptfria varor en gång per år. För dom kan det röra sig om flera hundra extra man ska ut med. Så grattis till att återigen hoppat på och sparkat de svaga i samhälle

  6. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-19 14:14)
    En publik blogg är som jag ser det att betrakta som väldigt offentlig.

    Men som du skriver måste det givetvis finnas en balansgång. Men anställda som utåt aktivt motarbetar sin arbetsgivare bör nog för bådas skull faktiskt byta jobb.

  7. Edward Riedl

    Svar till Inte förvånad (2010-01-19 17:24)
    Återigen känns det här mer som en storm i ett vattenglas ivrigt påhejad av vänsterpolitiker med den ständiga agendan att svartmåla regeringen.Om det nu är en familj som köper så mycket receptfria läkemedel att deras årliga kostnad ökar med 200 kronor (i mitt exempel innebär det då att de köper 40-50 nässpray per år vilket känns lite långsökt men ok) vilket innebär 16 kronor och femtio öre per månad. Att ens försöka använda det som ett slagträ i debatten visar vad det faktiskt handlar om.

  8. Edward Riedl

    Svar till Inte förvånad (2010-01-19 17:24)
    Del 2.

    Betänk att samma vänsterpolitiker vill chockhöja skatten för vanligt hårt arbetande småbarnsföräldrar. Om de vrider tillbaka löneskatterna som de ibland pratar om handlar det om 30 000-40 000 kronor per år för en familj där hon jobbar som undersköterska och han kör buss.

    Perspektiv handlar det om.

  9. Wotan

    Men, än en gång: sluta upp med lögner och spekulationer, Riedl.
    ”Betänk att samma vänsterpolitiker vill chockhöja skatten för vanligt hårt arbetande småbarnsföräldrar.”
    Nej, det vill man inte. Det räcker med att sätta ett tak för jobbavdraget så får man lös sjukt mycket pengar. Ett tak som kan ligga långt över vanliga småbarnsföräldrars lön.

  10. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-20 09:07)
    Återigen tar jag min utgångspunkt från verkligheten och den ser och har sett ut precis som jag beskriver den. Sedan tycker du något annat men hittintills har jag inte hört något parti nappa på dina idéer. Men det är något annat.

  11. Wotan

    Har oppositionen någonstans sagt i klartext att de ska chockhöja skatten för låginkomsttagare? Ge mig en länk som visar det, så ska jag gärna erkänna mitt misstag.
    Att skattetrycket var hårdare innan 2006 betyder inte att man avser vrida tillbaka allting till så som det var innan.

  12. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-22 12:40)
    De röd-gröna berättar tyvärr inte hur de tänker finansiera sin politik. Tills dess får vi gissa. De skall genomföra en massa dyra reformer och återställa sjukförsäkring mm. Det innebär att de kortsiktigt måste höja skatten. Metoden de alltid använt och inget annat har sagts är att hårdbeskatta låginkomsttagare. Inget anat land beskattar sina låginkomsttagare så hårt som Sverige. Till viss del har jobbskatteavdraget lättat det hårdaste trycket.

    Som sagt. Tills dess de röd-gröna själva berättar hur de skall få ihop sin politik får vi andra gissa.

  13. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-22 12:40)
    Del 2.

    Och jag kommer att fortsätta berätta vad jag tror ända tills de röd-gröna själva berättar hur de skall få ihop sin politik. Jag tycker att det är ohederligt att inte vilja berätta för väljarna innan valdagen hur deras politik skall gå ihop.

  14. Wotan

    Ja, håller helt med dig – det är GISSNINGAR det rör sig om. Det jag vänder mig mot är att du beskriver som om de vore faktum. Citaten: ”Betänk att samma vänsterpolitiker vill chockhöja skatten för vanligt hårt arbetande småbarnsföräldrar.”. ”Återigen tar jag min utgångspunkt från verkligheten och den ser och har sett ut precis som jag beskriver den.”. Nej, än så länge är det bara spekulationer och det är ohederligt att försöka framställa det som nåt annat.
    Har moderaterna under den här perioden vridit tillbaka allt till så som det var sist man var i makten på 90-talet? Nej, knappast va.

  15. Wotan

    Del 2. Att alliansregeringen kunnat genomföra betydande skattesänkningar samtidigt som man satsat mer än nånsin på sjukvård, skola och omsorg (ditt mantra) borde väl rimligtvis betyda att man inte behöver CHOCKHÖJA skatten för låginkomsttagare för att ha råd med andra satsningar. För sjukförsäkringen finns t ex redan idag ett överskott så för att återställa den behöver man inte satsa en krona.

  16. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-23 11:37)
    Antingen så har socialdemokraterna inte tänkt genomföra de förändringar som de lovar eller så kommer de att tvingas chockhöja skatten för vanligt folk. Det bästa ur demokratisk aspekt vore rimligen att de själva berättade vad som gäller. Dessvärre är deras svar att de tänker återkomma efter valet med detta. Då måste vi berätta vad deras politik allra troligast leder till. Detta gör jag också. men det vore enkelt för socialdemokraterna att istället berätta vad som gäller och vad som inte gäller. Tills dess förutsätter jag att de gör som de alltid gjort.

  17. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-01-23 11:43)
    Fast problemet för de röd-gröna är att politiken hänger ihop. Det spelar roll hur mycket man får behålla när man arbetar precis som det spelar roll hur mycket man får i ersättning när man är sjuk eller arbetslös. Allt detta gör att fler eller färre är arbetslösa, sjukskrivna eller arbetar. Kalla det fusk eller vad du vill. Men vi människor är rationella och kalkylerar utifrån hur nivåer och annat ser ut. Därför kommer skatteintäkterna att minska med s-politiken och då tvingas de höja skatten.

  18. Wotan

    Och där fick vi det svart på vitt, en moderat politikers syn på befolkningen: de som är sjukskrivna eller arbetslösa väljer att vara det för att de vill slippa jobba och ändå casha in. Synd bara att du spottar på alla sjukskrivna eller arbetslösa som inte har nåt val och inte alls satt sig i den sitsen pga någon rationell kalkylering av inkomstnivåerna.

  19. Wotan

    …och jag tycker fortfarande det är ohederligt att försöka skrämma folk med att (S) ska CHOCKHÖJA skatten för låginkomsttagare när du själv erkänner att det är bara rena gissningar. Dock håller jag med dig om att de själva borde berätta hur de ska finansiera sin politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.