Edward Riedl (M)

Förintelsens minnesdag 27/1

Ikväll 18.30 på Rådhustorget avgår fackeltåget till Umeå Stadskyrka. 19.00 börjar det sedan i kyrkan. Förre kyrkoherden Håkan Holmlund hälsar välkommen. Inbjudna talare är undertecknad Edward Riedl (M) och Tyresös kommunalråd Anna Steele-Karlström (fp). Alla hälsas varmt välkomna.

Jag kommer att prata om mänsklig ondska som finns i oss alla.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

8 kommentarer

 1. lf

  Du får nog tala för dig själv.Att vi har olika åsikter är inte detsamma som ondska.Jag tror att du har ett problem här.Vilken ondska menar du?

 2. Syniska sune

  Härlig ontologisk utgångspunkt du har Edward- Den mänskilga onsdskan finns i oss alla!

  Hade mer än gärna lyssnat närmare på ditt tal för att lära mig mer men då talet hålls i Stadskyrkan så kan jag inte närvara. Har nämligen gjort slutsatsen att kyrkan (kristendomens) ideal och etik till stor del möjliggjorde förintelsen och en rad andra liknande illdåd. Även om moralen/etiken inom kyrkan (kristendomen) blivit lite bättre de senaste åren är den långt ifrån vad den borde vara och därför är ett besök bortkastad energi och tid.

  Lycka till med talet!

 3. Edward Riedl

  Svar till lf (2010-01-27 18:09)
  Du hade varit välkommen till kyrkan för att lyssna. Din kommentar känns något märkligt i sammanhanget jag talade i.

  Jag talade om den mänskliga ondskan som finns i oss alla och som under felaktiga livsbetingelser riskerar att släppas lös. Den gör att människor begår hemskheter gentemot varandra på ett sätt som är obegripligt. Talet är svårt att sammanfatta i en kort kommentar.

 4. Edward Riedl

  Svar till Syniska sune (2010-01-27 23:32)
  Synd att du inte tog chansen att lyssna om du var intresserad. Trosinrikting eller ateist är alla varmt välkomna att närvara.

  Talet handlade om att dåliga livsbetingelser kan släppa lös den i oss alla inneboende ondskan.

 5. Syniska sune

  Edward det låter intressant och dessutom ganska logiskt att dåliga livsbetingelser kan ta fram det sämsta ur oss människor. Visst kan man även om man har annan trosinriktning besöka kyrkan men det är ingen lösning. Dylika evengemang bör hållas i en lokal som är mer neutral än vad kyrkan är och därigenom vara mer inbjudande. Kyrkan är och bör vara avsedd för de som är troende kristna liksom mosken bör vara för de troende muslimerna. Diskussion, debatt, manifestationer, minnesdagar (som inte är religösa) bör vi hålla på neutrala platser för att demokratin skall må bra…

 6. Edward Riedl

  Svar till Syniska sune (2010-01-28 13:21)
  Ta kontakt med arrangörerna angående dina önskemål. Personligen anser jag att kyrkan erbjuder en lugn och vacker miljö till dylika sammanhang.

 7. lf

  Nej,jag behöver inte gå till kyrkan för att få reda på vad ondska är.Sen att den uppträder i olika dimensioner är helt klart.Det orättvisa samhälle som vi i dag upplever i världen men även i Sverige driver på.Ondska är ett relativt begrepp men att ondska och orättvisa driver fram terroism och krig behöver man väl inte vara expert för att förstå.Felaktiga livsbetingelser.Ja då har du ett kall.Utjämna orättvisorna i samhället

 8. Edward Riedl

  Svar till lf (2010-01-29 17:42)
  Självklart har du en egen uppfattning om vad ondska är utan att besöka kyrkan och höra mig och andra prata. Men att ha en uppfattning om något du inte lyssnat till kändes märkligt. Vem vet. Om du kommit och lyssnat kanske dina perspektiv förändrats… Vem vet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.