Edward Riedl (M)

Sjukvård eller kultur för skattepengarna

 

Trots ekonomiska svårgiheter väljer socialdemokraterna i landstinget att satsa på kulturen och skära ner på sjukvården.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

42 kommentarer

 1. Fredrik Gustafsson

  Tycker du inte det är bra att man subventionerar verksamheten så att folket får ta del utav det finkulturella utbudet?

  I och med att man gör Norrlandsoperan för beroende av yttre finansiering så styr den även verksamheten är det den utveckling som du vill se?

  Det är lätt i opposition och gnälla, så därför gnäller jag på Regeringen som gett landstingsgruppen detta väldigt fattiga skatteunderlag att arbeta med. På grund av de minskade skatteintäkter som man fått av alliansregeringen tvingas man skära ner på vårdplatser.

  Alliansen bär ansvar för den försämrade skattefinansierade välfärden!

 2. Johan Karlsson

  Bra att denna fråga lyfts. Mycket märkligt att en liten grupps fritidsintressen ska subventioneras på detta sätt. Desamma gäller stöd till senioridrotten. Det rimliga vore väl att de som tar dela av utbudet också står för finansieringen. Skulle vara intressant att se någon av dina antagonister svara på varför ”de fattiga” tjänar på att betala för tjänster de inte nyttjar. Jag har ställt denna fråga förr till vänstersympatisörer men det enda svar jag fick den gången var ett idiotförklarande utan motivation.

 3. Lars Gidlöf

  Ja,men nog måste väl ett land även satsa på att roa folk också,eller ska allt bara vara tråkigt? Sen,om jag fattade rätt så skulle det inte bli mer pengar till Landstinget om de inte satsade på kulturen, dessa pengar skulle iså fall gå till kommunerna,kanske jag fattade fel

  Sen en annan sak,som du inte har svarat på sen länge.

  Vem behövde de 40 miljonerna bäst som Ni sänkte Fredrik Lundbergs skatt med, behövde han dem bättre än t ex Cancerfonden?

 4. Fredrik Gustafsson

  Skev bild du har av att bara för att man är ”fattig” inte skulle ha ett kulturintresse Johan. Du är väldigt konservativ i ditt resonemang, du kan inte relatera inkomst till kulturintresse. Däremot till hur mycket pengar i slutet av månaden man har att lägga på nöjen.

  Det finns de som vill gå, de som kan gå, och de som går. Intresse, ekonomi, & tid är avgörande faktorer för om man utnyttjar dessa ”tjänster”
  Vi kanske ska sätta upp en burlesk show och bjuda sälja företagsbiljetter på Norrlandsoperan?

  Låt kulturarbetarna bestämma vad de vill sätta upp och jobba med, ge dem den friheten!

 5. Fredrik Gustafsson

  Skev bild du har av att bara för att man är ”fattig” inte skulle ha ett kulturintresse Johan. Du är väldigt konservativ i ditt resonemang, du kan inte relatera inkomst till kulturintresse. Däremot till hur mycket pengar i slutet av månaden man har att lägga på nöjen.

  Det finns de som vill gå, de som kan gå, och de som går. Intresse, ekonomi, & tid är avgörande faktorer för om man utnyttjar dessa ”tjänster”
  Vi kanske ska sätta upp en burlesk show och bjuda sälja företagsbiljetter på Norrlandsoperan?

  Låt kulturarbetarna bestämma vad de vill sätta upp och jobba med, ge dem den friheten!

 6. Fredrik Gustafsson

  Skev bild du har av att bara för att man är ”fattig” inte skulle ha ett kulturintresse Johan. Du är väldigt konservativ i ditt resonemang, du kan inte relatera inkomst till kulturintresse. Däremot till hur mycket pengar i slutet av månaden man har att lägga på nöjen.

  Det finns de som vill gå, de som kan gå, och de som går. Intresse, ekonomi, & tid är avgörande faktorer för om man utnyttjar dessa ”tjänster”
  Vi kanske ska sätta upp en burlesk show och bjuda sälja företagsbiljetter på Norrlandsoperan?

  Låt kulturarbetarna bestämma vad de vill sätta upp och jobba med, ge dem den friheten!

 7. K-R H

  Edward har rätt. Om pengarna är slut eller fattas måste de som ansvarar göra politik av den ekonomiska misären inom Landstinget. Att ”tycka” om hittan och dittan kräver inte speciellt mycket. Däremot att ta ekonomiskt ansvar för det man ”tycker” kräver rätt mycket av de som fått förtroendet.

  Kanske dags att beskriva och seriöst diskutera hur man skall komma till rätta med den kapitalbrist på nära 5000.000.000 ( fem miljarder kronor) som idag redovisas i de senaste årens bokslut.

 8. Jonas E

  Så (M):s avsiktiga bugdetunderskott på mångmiljardbelopp i Stockholms läns landssting, och ungefär hälften i Skånes.
  För att man inte ville följa gällande lagstiftning(om budgetbalans, och utjämning), och dessutom i högkonjunktur räknas inte längre alltså….Eller ”råkade” han glömma bort det??.

  Var är det alla satsade mijarderna till rehabilitering och sjukvård som Reidl skriver/skryter om tidigare.
  Om det nu är satsat så mycket, så skulle väl inte det behövas göra nedskärningar i så stor utsträckning…
  Eller ??.

 9. Edward Riedl

  Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-16 15:24)
  Viss kultursubvention ska samhället via skattsedeln stå för. Däremot är det(enligt mig) inte acceptabelt att ni socialdemokrater satsar på kulturen samtidigt som sjukvården blöder ekonomiskt. Ni utökar stödet till operan samtidigt som ni glesar ut återbesöken för cancerpatienter. Jag tror inte er politik har folkligt stöd.

 10. Edward Riedl

  Svar till Lars Gidlöf (2010-02-16 21:04)
  Rätt svar till din kommenter:

  Du har förstått fel. Det är inga pengar som tillfaller kommunerna. Dessutom har du fått svar på din sista fråga flera gånger. Läs dina tidigare frågor.

  Visst är det bra att människor får roa sig också. Men att som socialdemokraterna satsa mer pengar på kultur samtidigt som återbesöken för cancerpatienter glesas ut är enligt mig inte rimligt.

 11. Edward Riedl

  Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-16 23:06)
  Problemet är att de mest ekonomiskt utsatta grupperna i vårt samhälle (de som då behöver kulturen bäst) inte har råd att besöka operan oavsett. Däremot har de ett behov av skattefinansierad sjukvård. Sjukvård som ni sossar sparar in på för att kunna satsa på kultur för medelklassen. Det är det som inte går ihop. Jag förstår inte hur ni kan försvara en sådan politik.

 12. Edward Riedl

  Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-16 23:06)
  Problemet är att de mest ekonomiskt utsatta grupperna i vårt samhälle (de som då behöver kulturen bäst) inte har råd att besöka operan oavsett. Däremot har de ett behov av skattefinansierad sjukvård. Sjukvård som ni sossar sparar in på för att kunna satsa på kultur för medelklassen. Det är det som inte går ihop. Jag förstår inte hur ni kan försvara en sådan politik.

 13. Edward Riedl

  Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-16 23:06)
  Problemet är att de mest ekonomiskt utsatta grupperna i vårt samhälle (de som då behöver kulturen bäst) inte har råd att besöka operan oavsett. Däremot har de ett behov av skattefinansierad sjukvård. Sjukvård som ni sossar sparar in på för att kunna satsa på kultur för medelklassen. Det är det som inte går ihop. Jag förstår inte hur ni kan försvara en sådan politik.

 14. Edward Riedl

  Svar till K-R H (2010-02-17 00:01)
  Det underskott du beskriver kan till största del förklaras av landstingets pensionsskuld. Det är en välfärdsskuld som byggdes upp av politiker som trodde att tillväxten var oändlig och att framtida generationer skulle lätt skulle kunna betala för den snabba välfärdsutbyggnad som skedde i Sverige från 1960-talet och framåt. Nu kommer notan. För de sparade inga pengar i ladorna för detta. I praktiken innebär det att vi måste betala för både gamla synder och för dagens sjukvård samtidigt. Det är en del av förklaringen till de ekonomiska probelemen.

 15. Edward Riedl

  Svar till Jonas E (2010-02-17 02:00)
  Det sedan länge socialdemokratiskt styrda Västerbotten har större problem än övriga landsting (förutom de andra sedan länge socialdemokratiskt styrda norrlandstingen). Man får det man röstar på. Men situationen ser mycket bättre ut i övriga Sverige.

 16. Johan Karlsson

  Fredrik G: Jag tror de flesta med dålig ekonomi sällan har råda att gå på vare sig operan eller köpa årskort hos björklöven. Detta gäller nog oavsett intresse. Frågan är just varför vissa ska få sina fritidsintressen betalda av andra?

  Självklart ska kulturarbetarna bestämma vad de vill sätta upp och jobba med. Självklart borde det också vara upp till besökarna att själva välja om de anser sig villiga att betala för att se föreställningarna.

 17. Fredrik Gustafsson

  Du har ju svaret där i din jämförelse där svaret. Hur finansierar Björklöven sitt lag?
  Utan sponsorer skulle Björklöven inte ha ett lag, utan kommunens insatser för att bygga ishallar och träningsanläggningar får man inga spelare.
  Är det då fel att landstinget stödjer Norrlandsoperans verksamhet? Hade inte det legat under landstingets ekonomi hade kommunerna själva betalat notan. Så att man tagit ansvaret är ju en avlastning för att inte lägga driften på kommunen.

  Det är ingen som betalar för någons fritidsintressen. Man möjliggör bara att det finns en opera att sätta upp evenemang på.

 18. Fredrik Gustafsson

  Sossarna sparar inte in på sjukvård, till förmån för operan. Alternativet att diskutera Edward är vilka som ska ansvara för driften av Norrlandsoperan.

  För att en stad ska leva som Umeå när moderaterna slaktar industrin, så kan vi ju inte ta död på den lilla kulturen som finns. För hur ska vi då lycka nya invånare och skatteintäkter om de nu får nåt jobb i din värld.

  Du sitter själv i landstinget så förhåll dig till den verklighet du känner till istället för att som ansvarslös oppositionspolitiker sitta och förpesta världen med retoriskt skitsnack.

  Ni sitter ju bara och kastar paj på allt!

 19. Fredrik Gustafsson

  Sossarna sparar inte in på sjukvård, till förmån för operan. Alternativet att diskutera Edward är vilka som ska ansvara för driften av Norrlandsoperan.

  För att en stad ska leva som Umeå när moderaterna slaktar industrin, så kan vi ju inte ta död på den lilla kulturen som finns. För hur ska vi då lycka nya invånare och skatteintäkter om de nu får nåt jobb i din värld.

  Du sitter själv i landstinget så förhåll dig till den verklighet du känner till istället för att som ansvarslös oppositionspolitiker sitta och förpesta världen med retoriskt skitsnack.

  Ni sitter ju bara och kastar paj på allt!

 20. Lars Gidlöf

  Hej du ”Ärlige” politiker

  Kan du visa mig var du svarade på min fråga ang dessa 40 miljoner till Fredrik Lundberg kontra att de skulle gå till Cancerfonden, Vart skulle de göra mest nytta.

  Om du inte kan hänvisa till svaret så har du väl farit med osanning,eller?

 21. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2010-02-17 09:41)
  Jag har svarat på hans fråga tidigare. Troligen blev varken han eller du nöjd. Detta kan förklaras av att vi har olika uppfattningar i sakfrågan möjligen. Men ett svar har han fått.

 22. Edward Riedl

  Svar till Johan Karlsson (2010-02-17 17:27)
  Åtminstone bör inte landstinget, som nu sossarna gjort, höja anslagen för kultur samtidigt som sjukvården lever med sparpaket och neddragningar. Detta är orimligt enligt mig och alliansen i landstinget.

 23. Edward Riedl

  Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-18 15:23)
  Det behöver inte alltid vara allt eller inget. Från alliansen har vi inte föreslagit att man skall avveckla hela stödet.

  Ni socialdemokrater valde att i samma beslut höja anslagen till kulturen (operan mm) samtidigt som ni glesade ut återbesöken för cancerpatienter. Det är orimligt anser jag.

 24. Edward Riedl

  Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-18 15:32)
  När jag läser vad du skriver börjar jag förstå att du inte förstår. Problemet är att ni sossar precis gjort det som du skriver att ni inte gjort. Antingen förstår ni inte det själva eller så tycker ni att det är rätt och då bör ni stå för det också. Men faktum är att ni satsat mer skattepengar på operan mm samtidigt som ni genomfört stora sparpaket i sjukvården.

  Dessutom har inte alliansen föreslagit att ta bort allt stöd för kultur och annat utan bara att genomföra besparingar där för att kunna minska besparingarna inom sjukvården.

 25. Edward Riedl

  Svar till Fredrik Gustafsson (2010-02-18 15:32)
  När jag läser vad du skriver börjar jag förstå att du inte förstår. Problemet är att ni sossar precis gjort det som du skriver att ni inte gjort. Antingen förstår ni inte det själva eller så tycker ni att det är rätt och då bör ni stå för det också. Men faktum är att ni satsat mer skattepengar på operan mm samtidigt som ni genomfört stora sparpaket i sjukvården.

  Dessutom har inte alliansen föreslagit att ta bort allt stöd för kultur och annat utan bara att genomföra besparingar där för att kunna minska besparingarna inom sjukvården.

 26. Edward Riedl

  Svar till Lars Gidlöf (2010-02-18 19:31)
  Nej jag har inte tid att leta mig bakåt i tiden. Istället föreslår jag att du letar upp i vilken blogg du ställde frågan första gången. Där har du svaret på frågan. Men som sagt så gillar du troligen inte svaret eftersom vi tycker olika.

  Men din frågeställning (vilket jag utvecklade mer i mitt första långa svar till dig) handlar bara om att fördela välstånd – Inte hur man skapar det. Poängen är att dina förslag i slutändan innebär mindre pengar till cancerfonden och andra behjärtansvärda ändamål eftersom dina förslag är tillväxtfientliga.

 27. Wotan

  Men herregud! Om du verkligen har gett ett svar på Gidlöfs fråga, hur svårt vore det att ge det igen då istället för att med näbbar och klor undvika att uttala dig? Du lär väl knappast ha ändrat dig drastiskt sen dess? Och om du läste min förra kommentar i den här tråden så gav jag dig adressen till inlägget där han ställde frågan, och ingenstans finns där ett svar. Här är adressen igen eftersom du ”inte har tid att leta”: http://blogg.vk.se/edward-riedl-m-politiker/2010/01/09/mona-sahlin-s-152517
  Dock verkar du ha tid att lämna parodiska omskrivningar för att slippa svara på en rak fråga!?

 28. Lars Gidlöf

  Här är dina ”svar”. Hjälp mig tolka hur Fredrik Lundberg har mer nytta av 40 miljoner än Cancerfonden:
  Alliansregeringen har satsat mer pengar än någon tidigare regering på sjukvården. Du hävdar fortsatt motsatsen trots att det är offentliga uppgifter som är den enklaste saken i världen att kolla upp.

  Du frågar mig hur jag räknar. Här är mitt svar… Jag läser av uppgifter från regeringens hemsida (går även bra med SCB, Sveriges riksdag eller liknande hemsidor) där statsbidragen till Sveriges landsting finns med som en post i statsbudgeten.

 29. Lars Gidlöf

  Om nu man ska ha demokrati, vilket jag verkligen vill, då ska man ha politiker som är som de som röstar,eller hur?

  Skulle du t ex vilja gå in på Volvoverkstan och fråga hur mycket de tar för att byta olja,och mekanikern bara pratar runt omkring utan ge ett svar? Skulle du acceptera det?

  Men vi väljare ska acceptera att ni först med våra pengar betalar Era ”platsannonser” sen era löner,men vad får vi ut av det? Inget.

  Vad kostar tex Ni landstingspolitiker oss skattebetalare,kan man få reda på det?

 30. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2010-02-20 10:57)
  Om du går till den adressen så har du svaret där.

  Återigen: Poängen är att det inte bara går att fördela tillväxt i ett samhälle utan att det också måste skapas. Det innebär att en del duktiga företagare tjänar riktigt mycket pengar samtidigt som de skapar jobb och välstånd till flera. Ett politiskt system som bara tar pengar från dem som tjänar dem och ger de till andra kommer snart att sakna personer som skapar tillväxt.

 31. Edward Riedl

  Svar till Lars Gidlöf (2010-02-20 15:41)
  Att klippa och klistra med inläggen för att få fram poänger som inte finns känns lite meningslöst. Du har fått svar flera gånger och trots det fortsätter du ställa frågan.

  Återigen: Poängen är att det inte bara går att fördela tillväxt i ett samhälle utan att det också måste skapas. Det innebär att en del duktiga företagare tjänar riktigt mycket pengar samtidigt som de skapar jobb och välstånd till flera. Ett politiskt system som bara tar pengar från dem som tjänar dem och ger de till andra kommer snart att sakna personer som skapar tillväxt.

  Du har fått ett svar igen.

 32. Edward Riedl

  Svar till Lars Gidlöf (2010-02-20 15:46)
  Problemet med ditt exempel är att du gått in till SAAB-verkstaden och klagar trots att du lämnat in bilen på Volvo-verkstaden…

  I en demokrati så röstar människor fram de politiker de vill skall styra. Men det kommer aldrig att innebära att alla väljare alltid gillar alla politiker vilket du tycks tro. Så att du inte gillar mig eller alliansens politik tar jag med ro.

  Däremot svarar jag på era frågor och synpunkter. Men mitt förslag är att du vänder dig till de röd-gröna bloggarna om du vill ha någon som håller med dig.

 33. Edward Riedl

  Svar till Lars Gidlöf (2010-02-20 15:46)
  Del 2:

  Vad landstingspolitiker kostar och politiken i helhet går att hitta via landstinget då det är offentliga uppgifter. All kunskap du söker är ett telefonsamtal bort.

  Sedan vore det intressant att höra om du har ett bättre alternativ än demokrati för att sköta kommun, landsting och stat då du verkar vara missnöjd med nuvarande system?

 34. Wotan

  Så en företagsledare med en månadslön motsvarande många årslöner för en medelinkomsttagare samt ett stort antal miljarder på banken behöver skattelättnader på 40 miljoner för att inspirera andra att starta företag och anställa? Tillåt mig småle.
  Det är inte direkt så att jag förespråkar nån slags medborgarlön – självklart ska man ha möjlighet att tjäna bra om man driver en framgångsrik rörelse, men precis som du påstår dig göra försvarar jag heller inte ”exesser och svineri”. Sätt ett tak på jobbavdraget!

 35. Lars Gidlöf

  Nja, att jag gått in på SAAB verkstan istället för Volvoverkstan fattar jag inte. Var det inte DIG jag frågade angående detta med nyttan av de 40 extra miljonerna Ni gav Fredrik Lundberg och jag frågade om de inte skulle göra nytta bättre hos Cancerfonden?

  Är det då inte DU som skall svara på frågan då?

  Annars är du ju riktigt sdkrämmande som politiker, hänvisar till att andra ska svara på frågor som ställs till dig.

  Och förresten, tror nog SAAB verkstaden hade kunnat svara bättre på mina Volvofrågor än vad du som folkvald kan svara från de som betalar din lön.

 36. Edward Riedl

  Svar till Lars Gidlöf (2010-02-23 13:18)
  Jag har svarat på alla dina inlägg (kan säkert missat något av misstag). Däremot är de flesta av dina inlägg inte frågor utan mer kritik av mig och mitt parti. Det är för mig helt ok. Men ibland borde din kritik och dina suynpunkter istället vändas till det parti och de politiker du faktiskt röstat på. Att du och jag har olika uppfattningar står rätt klart. Därav fortsättningen på din liknelse med bilverkstaden. Vänd dig till den bilverkstaden/partiet du valt istället för att klaga hos andra…

 37. Edward Riedl

  Svar till Wotan (2010-02-23 09:23)
  Den som tjänar väldigt mycket pengar i Sverige får betala väldigt mycket i skatt. Både i relativa och absoluta tal. Probelemet med ditt och andra vänsterförespråkares förslag med överdrivna straffskatter är att de flyr landet och vi tappar alla deras skatteintäkter. Jag skulle kunna göra en lång lista på företag, företagare, sportstjärnor och andra som flytt landet och inte skattar en enda krona i vårt land till följd av alltför hård progressiv beskattning.

 38. Wotan

  ”Jag skulle kunna göra en lång lista på företag, företagare, sportstjärnor och andra som flytt landet och inte skattar en enda krona i vårt land till följd av alltför hård progressiv beskattning.”
  Och där kan vi snacka fuskare av rang. De undviker att ge tillbaka till det land som gett dem förutsättningar att bli framgångsrika. Det handlar inte om för hård beskattning, det handlar om ren girighet och osolidaritet. Men vi ska alltså dansa efter deras pipa?

 39. Lars Gidlöf

  Ja,du har alltid svarat på mina inlägg, men inte mina frågor. Och varför ska jag ta med (S) frågor som Ni beslutat om????

  Eller är du som Maud, skyller detta på (s) med?

  Inte en endaste gång har du svarat på vart Fredrik Lundbergs 40 miljoner i skattesänkning gör mest nytta, hos honom eller Cancerfonden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.