Edward Riedl (M)

Nu är valsedlarna för moderaterna klara i Stockholm

Med anledning av det som utspelats i Stockholm kring provvalet finns det skäl att fundera kring olika sorters fusk. Men också hur partierna tar fram sina kandidater.

Att fuska för att få en bättre plats på en kommun/landsting/riksdags-lista eller att anklaga någon för att ha fuskat utan belägg är bara två olika typer av fusk som båda måste motarbetas i politiska partier. Båda syftar nämligen till att förbättra sina möjligheter på andras bekostad med otillbörliga medel. Problemet för utomstående kan ofta vara att skilja dessa åt. Dock skadar båda demokratin som helhet. Medias intresse av smaskiga rubriker och vilja att sälja lösnummer är tyvär inte alltid de bästa sanningsletarna.

Alla partier har olika sätt att få fram namnen på sina valsedlar. Men det som förenar samtliga partier är att det är olika processer där demokrati är utgångspunkten oavsett om det är provval eller ombudsröstningar eller en kombination av dessa. Det är alltså de som är medlemmar i partierna som avgör med vilken laguppställning man skall möta väljarna. Vill man vara med och påverka måste man således bli medlem.

Igår beslutade stämman i Stockholm om vallistor till kommun/landsting/riksdag för moderaterna. Jag noterade många duktiga och engagerade politiker på dessa listor och tror att Stockholmsmoderaterna kommer att göra ett mycket bra val igen med dessa laguppställningar.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. Alejandro Caviedes

  SJälvklart stämmer det när du skriver att ”Vill man vara med och påverka måste man således bli medlem”. Men det förutsätter att den interna demokratin i partiet fungerar, eftersom det är det enda sättet för en vanlig medlem att kunna påverka. Vad media nu uppdagat är just att denna interna demokratin inte fungerar, och då är det svårt att föreställa sig hur man kan påverka erat parti genom att gå med. Att nu förminska problemet genom att skylla på medias intresse av smaskiga rubriker är ju att se bort från att media faktiskt har en demokratisk roll att granska samtliga partier, även er

 2. lf

  Nä AC har inte förstått.Det moderaterna i Stockholm har bedrivit är inte fusk,det är misstag.Skillnaden får väljarna bedöma.

 3. Edward Riedl

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-02-21 18:54)
  Intressant att du pratar intern demokrati med tanke på att ditt parti inte ens har medlemsprovval…

  Det omfattande medlemsfusket ni haft inom socialdemokratin borde rimligen påverkat ombudsfördelning och listsammansättningar – Eller vad tror du? Kanske nästa nyhet när smutskastningen av moderaterna är klar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.