Edward Riedl (M)

2 av 3 svenskar vill ha RUT

2 av 3 svenskar vill ha kvar RUT-avdraget (hushållsnära tjänster) enligt en opinionsmätning som SN (svneskt näringsliv) gjort. Tusentals arbetstillfällen har skapats med alliansregeringens politik inom servicesektorn. Nu riskerar de att försvinna om de röd-gröna vinner valet då de sagt att de skall ta bort skatteavdraget.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

18 kommentarer

  1. lf

    Varför skall lågavlönade subventionera högavlönade för beställt arbete via skatten.
    Men du har säkert statistik på hur många lokalvårdare och andra med fysiskt lågbetalt arbete som anlitar dessa tjänster.
    Varför,varför skall högavlönade där båda tjänar bra inte betala för beställt arbete.
    Om de då anlitar den svarta marknaden då finns det väl anledning till att tro att det beror på girighet.
    Jag tror det vore bra om de välbeställda får prova på att få lite skit under naglarna.
    Vi är på väg tillbaka till brukspatronernas tid.

  2. Johan Karlsson

    Statistiken som signaturen If efterlyser kommer här: Antalet låginkomsttagare (inkomst under 200.000 kr/år) som utnyttjade RUT-avdraget var 22.338 st. Medelinkomsttagarna (200-500.000 kr) var 43134 st medan antalet höginkomsttagare (som tjänar mer är 500.000 kr/år) som gjorde avdraget var 26993 personer. Ca 70% av de som tog del av detta var alltså låg- och medelinkomsttagare.

  3. Edward Riedl

    Svar till lf (2010-03-03 17:40)
    Om Sverige endast skulle producera varor och tjänster som alla hade råd med skulle det inte bli mycket kvar i landet. Men det symboliserar de röd-grönas jantetänk som kommer att leda till många förlorade jobb i vårt land.

    Handen på hjärtat. Hur många ensamstående mammor i hyreslägenhet nyttjar ROT-avdraget, Köper nya Saab eller Volvo bilar eller mm mm. Innebär det att vi då skall sluta med detta… För mig faller det på sin orimlighet även om jag förstår er klassretorik.

  4. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2010-03-03 17:52)
    Undersökningen är gjord av Novus Opinion på uppdrag av svenskt näringsliv. Så jag har svårt att se hur den skulle vara så felaktig som du verkar vilja göra gällande.

    Däremot är det mer intressant att du ständigt titulerar mig något jag inte är. På vilket sätt menar du att jag, för att jag tror på en opinionsmätning av ett etablerat företag, gör mig till högerkonservativ?

    Jag tror att du som vanligt endast är ute för att smutskasta utan torrt på fötterna.

  5. Wotan

    ”Om Sverige endast skulle producera varor och tjänster som alla hade råd med skulle det inte bli mycket kvar i landet […]Handen på hjärtat. Hur många ensamstående mammor i hyreslägenhet nyttjar ROT-avdraget, Köper nya Saab eller Volvo bilar eller mm mm. Innebär det att vi då skall sluta med detta… ”

    Men snälla, det handlar ju inte om huruvida tjänsterna och varorna ska få finnas eller inte, utan huruvida de ska skattesubventioneras eller inte.

  6. Wotan

    Johan Karlsson: Man kan vinkla siffrorna lite hur man vill. Lägg märke till att den som tjänar 40.000 i månaden räknas till gruppen låg/medelinkomsttagare. Sen motsvarar gruppen höginkomsttagare endast 5% av Sveriges befolkning men 30% av alla de som nyttjar tjänsten. Sett till antal personer i gruppen är alltså det väldigt mycket vanligare bland höginkomsttagare.
    Sen verkar det vara vanligt att hemmafrun i en välbeställd familj är den som utnyttjar RUT-avdraget, varför andelen låginkomsttagare är såpass stor. Allvarligt, tror du det är många som tjänar 16k som nyttjar städhjälp?

  7. Johan Karlsson

    Wotan: Visst kan man bevisa lite vad man vill med hjälp av statistik och visst stämmer det som du skriver att en större andel av höginkomsttagarna utnyttjar detta avdrag. Det har ju hävdats att det finns tre typer av osanningar: lögn, förbannad lögn och statistik. Just därför vände jag på argumentet som du framför i din kommentar.

    Att någon som tjänar 16000 i månaden kan ha råd att köpa städhjälp betvivlar jag inte. Allt handlar om prioriteringar. Kanske även en låginkomsttagare hellre tillbringar mer tid med barnen istället för att städa och tvätta?

  8. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-03-04 09:32)
    Då är vi återigen tillbaka på ruta ett där socialdemokraternas tankevurpa blir alltmer uppenbar. Varför skall andra branscher skattesubventioneras vilket (S) vill?

    Skatteavdraget för hushållsnära tjänster har möjliggjort en marknad som annars inte skulle finnas (eller vara så stor som idag) då skattekilarna slår orimligt hårt på mindre kvalificerat arbete.

    Staten tjänar pengar på att ha en något lägre skatt på det här området eftersom det inte annars skulle finnas och de som idag arbetar där dessutom inte skulle ha något arbete.

  9. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-03-04 09:47)
    Det är fler med lägre inkomster som nyttjar avdraget än vad många tror. Men självklart är gruppen höginkomsttagare som grupp överrepresenterade procentuellt precis som de är när det gäller nya Saab och Volvobilar eller dyra utlandsresor. Men inget av detta är väl rimliga argument för att inte producera dyra varor och tjänster?

  10. Wotan

    Riedl: ”…de som idag arbetar där dessutom inte skulle ha något arbete”
    Jaså, menar du att alla som jobbar med hushållsnära tjänster inte skulle klara nåt annat jobb? Isåfall är det du som ser ner på de som utför dessa jobb.

    ”Men inget av detta är väl rimliga argument för att inte producera dyra varor och tjänster?”
    I inlägget innan sa jag ju just precis att det inte handlar om tjänsterna ska få finnas eller inte.

    Johan: att man kan ha råd sa jag inget om, jag frågade om du trodde det finns många som faktiskt prioriterar den utgiften? Inte utan att ha en partner med inkomst, tror jag. Du?

  11. lf

    Ja.kommentaren visar vilken syn Ridel har för de sämst ställda i samhället.Hur kan vanligt folk se Ridel som en riksdagsman för de som är vanligt folk? Jag hoppas att ni genomskådar hans politik.
    Handen på hjärtat.Då ser ni vilken politiker Ridel är!

  12. lf

    Sanslös kommentar!Jag har aldrig sagt att vi skall producera för inhemsk konsumtion.Du skjuter över målet.Att du sedan gör det omöjligt för svaga grupper att konsumera och få ta del av välfärden är väl en känd högerpolitik.

  13. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2010-03-04 17:22)
    Men det viktiga kan inte få vara vilka som köper tjänsterna utan att de faktiskt skapar fler arbetstillfällen.

  14. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-03-04 21:17)
    Många berättelser av dem som idag faktiskt arbetar inom hushållsnära tjänster är berättelser om hur de nu fått ett arbete.

    Om man som de röd-gröna motarbetar olika typer av arbetstillfällen kommer det givetvis i slutändan att innebära att färre har ett arbete att gå till.

  15. Edward Riedl

    Svar till lf (2010-03-05 19:25)
    Det finns säkert både de som gillar och de som ogillar både min person och/eller moderat/allians-politik. Detta är det demokratiska systemets fördel. Man kan både välja och välja bort.

    Men att påstå att jag har en unken människosyn som tycker det är bra att det skapas arbete åt fler är möjligen ett märkligt synsätt. Det är inte jag som ser ner på den här typen av arbeten utan de som vill avskaffa dem.

    Mitt tips är att prata med människor som har detta till sitt arbete och höra med vilken stolthet många utför sina jobb.

  16. Edward Riedl

    Svar till lf (2010-03-05 19:41)
    En mycket märklig kommentar från din sida då verkligeheten är att allainsregeringen faktiskt ökat resurserna för den gemensamma välfärden. Detta är möjligt om man bedriver en politik som får människor i arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.