Edward Riedl (M)

Meningslös folkomröstning – Enligt premiärministern

Island har med stor majoritet röstat för att inte ersätta Storbritannien och Nederländerna i samband med att den isländska banksagan tog slut. På kort tid erövrade de isländska bankerna marknadsandelar genom snabb expansion. När finanskrisen blottade svagheterna i den uppbyggnaden rasade dessa banker som korthus. Spararna i Storbritannien och Nederländerna ersattes av sina regeringar. De står nu och vill ha tillbaka pengarna av regeringen på Island som i slutändan är garanten för sina banker. I det politiska kaos som följde, regering som föll, bestämdes det att islänningarna skulle välja väg i en folkomröstning. Men vad är en folkomröstning, i en fråga som islänningarna knappast själva förfogar över, egentligen värd? Troligen inget – Precis som Islands premiärminister också sade när hon bojkottade folkomröstningen – Den första i Islands historia.

Oavsett vad islänningarna själva tycker kommer de på ett eller annat sätt att tvingas betala hela eller delar av sina skulder. Allt annat vore otänkbart.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. babylon

    Du har en märkvärdig syn på demokrati. Man dissar inte en folkomröstning på det där sättet.

  2. Läskunnig

    Håller med dig om Island. Men, hur tror du det skulle gå om väljarna fick avgöra om den gigantiska skuld (egna kapitalet) som vi västerbottningar idag har till Landstinget?

  3. Edward Riedl

    Svar till babylon (2010-03-07 21:38)
    Det var inte jag som ”dissade” folkomröstningen utan den socialdemokratiska premiärministern på Island. Men hon har en poäng eftersom de röstar om en fråga de inte själva kan bestämma. Man kan inte folkomrösta om huruvida man vill betala sina skulder till andra länder vilket också är premiärministerns poäng.

    Demokrati innebär inte avsaknad av ansvar.

  4. Edward Riedl

    Svar till Läskunnig (2010-03-08 07:07)
    Inte heller om detta går det att folkomrösta eftersom vi har lovat personalen pensioner när de lämnar arbetslivet. Dessutom så har väljarna i Västerbotten, genom sina röster på socialdemokraterna, valt den politik som förs. Tyvärr.

  5. Johan Karlsson

    Samtidigt verkar ju Storbritannien ha varit rätt delaktiga i att räddningsaktionerna mot de isländska bankerna gick i stöpet. Läxan som borde ha lärts efter denna kris är väl att stater inte bör garantera sina banker? Om bankerna redan från början vet att de är för stora för att falla uppmuntrar det till ökat risktagande; Går det bra blir vi rika, gör det inte det får skattebetalarna stå för notan. Som den marxistiske ekonomen Johan Maynard Keynes konstaterade; Den smartaste bankiren är den som går bankrutt samtidigt som alla andra gör det.

  6. läskunnig

    Tack för svaret. Håller i princip med att S bär huvudansvaret. Men, är det inte hög tid att väcka denna gigantiska fråga politiskt? Om inte, riskerar bl.a. du och övriga borgare att uppfattas som medskyldiga. Att det diskuteras så lite om en sådan stor fråga verkar faktist obegripligt.

    När ”kleti och pleti” diskuterar detta och politikerna sitter tysta, är det något som inte stämmer. Eller hur?

  7. Edward Riedl

    Svar till Johan Karlsson (2010-03-08 11:43)
    Jag tror inte vi kommer att se banker fristående från staten när det gäller garantier och dylikt. Jag tror dessutom inte det är eftersträvansvärt eftersom kostnaderna för att skapa trygghet i vår ekonomiska modell troligen skulle bli betydligt högre utan att säkerheten för den enskilde spararen skulle bli bättre.

    Jag gillar din tanke i teorin men tror att de praktiska konksekvenserna skulle leda till trögheter och försämringar som inte motsvarar vinsterna i en sådan modell.

    På just den här punkten tror jag vi får enas om att vi är oeniga. Men jag förstår din tanke.

  8. Edward Riedl

    Svar till läskunnig (2010-03-08 13:29)
    Intresset från media och medborgare har varit lågt eftersom jag många gånger framhärdat problemen kring detta. Så jag delar inte din beskrivning av hur debatten gått.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.