Edward Riedl (M)

Myten om den ökade fattigdomen i Sverige

Nu och då hör man påståendet att fattigdomen ökat i Sverige under alliansregeringen. Är det sant eller inte?Jag rekomenderar en annan moderat bloggare som just skrivit om detta. Svaret/svaren han hittar bör läsas av fler innan man ser socialdemokratin och Mona Sahlin som lösningen på klyftorna i samhället. Det är en lång artikel och jag försöker bara redogöra för slutsatsen.

Folk har blivit mindre fattiga under alliansregeringen i absoluta tal. Men eftersom de med arbete har fått det bättre än på mycket länge tack vare jobbskatteavdraget har den relativa fattigdomen ökat trots att de som befinner sig i den relativa fattigdomen faktiskt har fått det bättre. Hur går då detta till säger vän av ordning? Enkelt. Den relativa fattigdomen mäts i Sverige på följande sätt: Måttet på fattigdom, som används, är antalet hushåll som har inkomster som är 60 procent av medianinkomsten eller lägre.

Så trots att alla fått det bättre, även de fattigaste, i absoluta tal så har den relativa fattigdomen ökat. Om socialdemokraterna kommer till makten och höjer skatterna på arbete och driver en politik som leder till att förre har ett jobb att gå till så kommer den relativa fattigdomen att minska – Men de fattigaste kommer att få det sämre i absoluta tal.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , , , ,

20 kommentarer

  1. Lennart

    Fattigdom kan mätas på olika sätt. Fram till 2003 betalade pensionärer i Sverige lägre skatt än löntagare, fram till 2006 betalade pensionärer lika mycket i skatt som löntagare. Efter 2006 betalar pensionärer mer skatt än löntagarna.
    Pensionärerna har m a o fått det sämre. Och de får det inte bättre med Allkiansens löften att ”tänka” på pensionärerna. Tankar kan man inte leva på… det är bara politiker som kan ”leva på sina tankar”…

  2. leif

    Alltid skönt att höra en politiker prata klarspråk. ”Vi har ökat fattigdomen under vår tid i regeringen”

    Inte för att JAG har undrat men nu behöver inte resten göra det i alla fall

  3. Wotan

    ”Men de fattigaste kommer att få det sämre i absoluta tal.”
    Måste man ha ett jobb för att överhuvudtaget räknas? Jag skulle vilja påstå att de absolut fattigaste återfinns bland de arbetslösa och sjuka. De kommer inte få det sämre under rödgrön flagg, det kan du nog hålla med om.
    Och innan du börjar med mantrat om sjukvård och rehabilitering så vill jag markera att jag menar MEDAN man är arbetslös eller långtidssjukskriven.

  4. Petter L

    Och du som benhårt brukar hålla fast vid att klyftorna INTE ökar under alliansregeringen. 🙂

  5. Hans

    ”Så trots att alla fått det bättre, även de fattigaste…”

    Detta saknar verklighetsanknytning. Detta är inte sant, det är osanning och ett mycket märkligt sätt att se på sina medmänniskor. Det är även ett spekulerande i huruvida Socialdemokraterna kommer att styra Sverige och hur de avser höja eller sänka skatten.
    Rena spekulationer som inte innehåller saklig substans över huvud taget. Ett onödigt inlägg i politisk diskussion.

  6. Jonas E

    För att citera ur den blogg du hänviar till:”Fattigdom i Sverige, hur denna nu än mäts, är nämligen starkt förknippad med antalet människor som saknar ett arbete att gå till”.
    Detta är i så fall en fattigdom som Alliansen skapat, med sina försämringar av A-kassa och sjukförsäkring.
    Utbetalning av försörjningsstöd har ökat med 50%, tyder på att fattigdommen ökat i verkligheten också.
    Alliansen driver en medveten politik för att öka klyftorna i samhället, genom sitt mål att sänka lägstalönerna.

    Vem är det som får det bättre i Alliansens samhälle?, jo dom redan har det bättre än dom flesta.

  7. Edward Riedl

    Svar till Lennart (2010-03-11 07:00)
    Det finns som du skriver många sätt att mäta på. Men det viktigaste för de människor jag möter är faktiskt hur mycket pengar de har att röra sig med och inte hur mycket de har relativt andra. Det är poängen. Människor har fått det bättre i alliansens Sverige – Även de med sämst ekonomi.

  8. Edward Riedl

    Svar till leif (2010-03-11 07:44)
    Då missförstod du poängen. Även de med sämst ekonomi har fått det bättre med alliansregeringen än de hade när socialdemokraterna styrde.

  9. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-03-11 08:27)
    Jag håller inte med dig. Den som är sjuk behöver sjukvård – Alliansregeringen har satsat mer än tidigare regering på just sjukvården. Den som är arbetslös vill troligeast av allt ha ett nytt jobb – Då behövs alliansens jobbpolitik och inte de röd-grönas bidragspolitik.

  10. Edward Riedl

    Svar till Petter L (2010-03-11 09:24)
    Jag har sagt att jag inte sett en undersökning som visar att klyftonra ökat mer under alliansregeringen än de gjorde under s-regeringen.

    Däremot är det nu visat att de som har det sämst ekonomiskt har fått det bättre med alliansregeringen vid makten.

  11. Edward Riedl

    Svar till Per-Ola Moström (2010-03-11 09:32)
    Det är just denna myt som min moderatkollega slår hål på. Faktum är att människor (även de med sämst ekonomi) har fått det bättre ekonomiskt sedan alliansregeringen tog över.

  12. Edward Riedl

    Svar till Hans (2010-03-11 11:22)
    För den/de som vill ha de röd-gröna vid makten förstår jag att sådan här fakta är riktigt bekymmersam eftersom den slår hål på era myter.

  13. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-03-11 12:25)
    Du har fel även i det här fallet. Jag förstår att det måste kännas jobbigt när även de med sämst ekonomi fått det bättre under alliansregeringen.

  14. Wotan

    Du kunde inte hålla dig ifrån mantrat trots att jag försökte föregå det. Verkligheten kvarstår: under den tid man ÄR arbetslös eller sjuk har man sannerligen inte fått det bättre ekonomiskt under alliansregeringen.
    Märkligt också att i alla andra fall mäter du hur bra man har det i hur mycket pengar man har att röra sig med, men inte när det gäller arbetslösa och sjuka.

    ”Däremot är det nu visat att de som har det sämst ekonomiskt har fått det bättre med alliansregeringen vid makten.”
    Bara de som har jobb. Allt annat är lögn.

  15. Wotan

    Jag fortsätter.
    Riedl: ”…sådan här fakta är riktigt bekymmersam eftersom den slår hål på era myter.”
    Vilken fakta? Att klyftorna ökar? Att fattigdomen ökar? (På det vedertagna sättet att mäta fattigdom).
    Vilka ”myter” slås sönder av dessa fakta?

    Och, igen för att understryka, alla har verkligen inte fått det bättre ekonomiskt under alliansregeringen.

  16. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-03-12 10:01)
    Jag utgår ifrån att den som är sjuk vill ha sjukvård och att den som är arbetslös vill ha ett arbete. Dessutom kan vi se att när vi mäter de som befinner sig i relativ fattigdom så har de som grupp fått det bättre under alliansregeringen. Sedan finns det givetvis även de som fått det sämre även i den gruppen. Jag har inte påstått annat. Däremot borde vi utifrån vad du själv skriver kunna enas om att en bra jobbpolitik är det bästa sättet att minska fattigdomen i Sverige – Både den absoluta och relativa.

  17. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-03-12 10:05)
    Som jag skriver har den relativa fattigdomen, som ökade även när s styrde, fortsatt att öka under alliansregeringen. Med skillnaden att den absoluta fattigdomen faktiskt minskat. Det är ingen ointressant fakta på marginalen.

  18. Wotan

    ”Jag utgår ifrån att den som är sjuk vill ha sjukvård och att den som är arbetslös vill ha ett arbete.”

    Det spelar ingen roll när man mäter fattigdom, rent ekonomiskt ha dessa grupper har mindre pengar att röra sig med.

    Nästa citat: ”Sedan finns det givetvis även de som fått det sämre även i den gruppen. Jag har inte påstått annat.”

    Jo, det har du, i inlägget skriver du: ”Så trots att alla fått det bättre, även de fattigaste…”

  19. Jonas E

    De som har absolut sämst ekonomi måste väl ändå vara de som har försörjningsstöd, och när dessa har ökat med 50% så är det alltså fler som får det sämre under alliansens regi.
    För att inte glömma alla Sjuka och Arbetslösa som fått det betydligt sämre med sin ekonomi.
    De med lägst löner så är reallöneökningen ytterst marginell, när ni komepserat skattesänkningen med en massa avgifter, och tagit bort skatteavdrag(Tex A-kassa).

    Att DU påstår att jag har fel är inget nytt: glömma,mörka och förneka är ju din debattteknik, men i vanlig stil så lyster fakta med sin frånvaro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.