Edward Riedl (M)

Det är inte ok att spionera på partipolitiska möten

Uppdrag granskning har genom en av sina medarbetare spionerat på ett internt moderat partimöte i Vellinge. Antingen kan man uppröras av det som framkommer eller så kan man uppröras över metoderna som media använder sig av. Möjligen lite av båda.

Jag anser inte att det är ok att få fram nyheter genom att spionera på partier på det sätt media nu börjat med. Dessutom används provokation vilket inte ens polisen får använda sig av. Vissa kanske anser att alla metoder ska vara tillåtna i jakten på nyheter. Frågan man då bör ställa sig är denna: Kommer partierna att öppna sig mer och involvera fler pesoner i arbetet med att forma vårt gemensamma framtida samhälle om den här typen av metoder används? Jag tror risken är den precis motsatta.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

21 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Det är alldeles utmärkt att det finns granskande journalism så att den demokratiska processen på ett kritiskt sätt kan granskas! Att INTE ha kritiskt granskande journalistik är liktydigt med demokratins död på sikt!

  2. Pär Andersson

    Då kanske du även anser att djurrättsaktivisternas metod för att avslöja verkligheten bakom köttproducenternas vackra ord om den svenska djurhållningen är felaktig. Om enda sättet att få kunskap om sanningen bakom ett politiskt partis vackra ord är att spela in vad de säger mellan skål och vägg tycker jag det är helt OK. Försök att se saken positivt och tacka Svt för att en och annan sverigedemokrat kanske tar steget tillbaka till Moderaterna efter att ha sett inslaget.

  3. marängtårta

    Jag tycker inslaget visar att spioneri tydligen är det enda sättet att få veta vad moderaterna ska göra om de vinner valet, eftersom de tydligen försöker vilseleda väljarna: öppet säger de ngt, men internt säger de ngt annat. Dold agenda!

  4. marängtårta

    för jävligt att man ska behöva sppionera på moderaterna för att veta vilken politik de står för. Ni ska ju fan inte ljuga för väljarna!

  5. Conny Forsström

    Riedl, du undrar om partierna kommer att öppna sig eller inte när denna typ av journalistik bedrivs..men låt mig då påpeka en sak: partierna ska representera det folk som valt partierna! Samma folk har rätt att få reda på vad som händer i partiet så att man sedan kan ta ställning till ifall man ska lämna partiet (om detsamma inte sköter sig).

  6. Conny Forsström

    Jag väljer att citera filmen V för Vendetta: ”People should not be afraid of their governments..governments should be afraid of their people”. Översatt till den här kontexten så innebär det att partierna bör vara rädda för att bli wallraffade..så kanske de agerar ärligt sedan.

  7. Kattarina Gradin

    Jag tycker som de flesta redan skrivit att all politik bör kunna ske helt öppet då folket väljer er(det ska inte vara tvärtom), ditt inlägg får mig på tankar om att ni har något att dölja. Kan du inte berätta för mig var som är så fel med en journalist på rätt plats vid rätt tillfälle? Är det inte det här journalister delvis är till för, att komma med sanningen. Inslaget var förresten inte förvånande.

  8. Jonas E

    Det är inte ok att spionera på partipolitiska möten håller jag med dig om så länge det gäller andra partier eller stadsapparaten i övrigt, men som vissa politiker gör i dagens samhälle: säger en sak, gör en annan, så blir det nödvändigt om man vill ha fakta och inte propaganda.
    (M) har tydligen inte riktigt rent mjöl i påsen när man blir nervös över ”snokande” journalister.

    http://www.expressen.se/Nyheter/1.1701097/hemliga-planen-sank-lonerna

  9. Wotan

    Man borde inte behöva spionera på partier för att få reda på deras sanna agenda. Det är det enda upprörande med det här.

  10. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-03-17 21:04)
    Jag tror på både grävande och granskande journalister. Jag vänder mig emot att spionera på politiska partier och deras interna processer. Långsiktigt kommer det att skada och urholka demokratin.

  11. Edward Riedl

    Svar till Pär Andersson (2010-03-17 21:25)
    Jag trodde mer om dig.

    Jag skriver att dessa inte har i vårt parti att göra och att det som hänt i Vellinge är upprörande.

    Men om du ser bortom det uppenbara så finns det risker för demokratiskt arbete om det blir helt ok att infiltrera andra partier på det här sättet.

    Många gånger har jag varit nyfiken på hur tex (S) diskuterar i en viss fråga. Men jag skulle aldrig komma på tanken att spionera på dem.

    Jag tror att det här bär iväg och skadar demokratin mer än många anar. Tråkigt att du av alla istället försöker göra billiga poänger av ett sådant viktigt ämne.

  12. Edward Riedl

    Svar till marängtårta (2010-03-17 21:46)
    Tråkigt försök att göra billiga poänger. Jag är helt övertygad om att väljarna i Vellinge och politiskt intresserade i övriga landet redan var helt på det klara i var de stod i frågan redan inslaget.

  13. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-03-17 21:47)
    Om jag förstått det hela rätt är du politiskt aktiv (jag kan ha fel). Då vet du likväl som mig att beredning av olika frågor ibland sker utan full insyn för att alla förslag skall kunna beaktas under likvärdiga förutsättningar. Den typen av viktigt demokratiskt arbete omöjliggörs med den här typen av journalistik.

  14. Edward Riedl

    Svar till Conny Forsström (2010-03-17 22:24)
    Men innebär det att politiska partier inte skall ha möjligheten tilll interna samtal? För det är precis var den här utvecklingen leder.

  15. Edward Riedl

    Svar till Kattarina Gradin (2010-03-17 22:58)
    Menar du verkligen allvar med det som du skriver? Jag har för mig att du är sosse – Kan du då ordna så jag får vara med på era länsmöten? Jag menar eftersom ni inte har något att dölja borde det väl vara lätt ordnat.

    Alla partier har ett behov av att kunna träffas utan insyn av olika skäl. Det innebär inte att det finns hemliga agendor eller liknande.

  16. Edward Riedl

    Svar till Jonas E (2010-03-18 01:38)
    Du börjar bra, men sedan tar det stop i resonemanget. Poängen är att inget nytt som ingen inte redan visste kom fram i inslaget. Ändamålen helgar inte alltid medlen. För vem skall i slutändan avgöra när det är ok eller inte annars. Partipolitiska möten är inte ok att spionera på – Oavsett vad skälet är.

  17. Edward Riedl

    Svar till Wotan (2010-03-18 08:15)
    Detta är trams och inget annat. Däremot kan enskilda politiker, i samtliga partier, bete sig olämpligt. Men det gör det fortfarande inte ok att spionera på partipolitiska möten.

  18. Kattarina Gradin

    Jag är inte ”sosse”, inte från grunden. Jag har fått tänka mig fram, vad jag velat se och inte se i samhället. Vad jag faktiskt sett och inte sett, det har inte gjort mig till ”sosse” men ingen bra vän med moderaterna. Före valet för snart fyra år sedan hade jag inget emot moderaterna, jag var kanske lite nervös för vad som skulle hända men jag var öppen för det. När det sedan visade sig att moderaterna gjorde tvärtom mot vad de sagt just innan valet så blev jag rädd. Jag vet inte vilket parti jag ska rösta på i år, jag är lite rädd för politiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.