Edward Riedl (M)

IKEA till Umeå?

IKEA planerar att öppna fem nya varuhus i Sverige de kommande fem åren. Norrlands huvudstad Umeå skulle må bra av en IKEA-placering. Som en stor och växande stad borde det också finnas ett intresse hos företag att placera sin verksamhet här. Förhoppningsvis omvärderar IKEA sin tidigare hållning och Umeå skulle välkomna dem med öppna armar.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

15 kommentarer

  1. leif

    Tror du bakåtsträvarna i den röd-gröna röran kan hantera ett sånt beslut. Ser framför mig ett liknande scenario som staden mellan broarna. Säga vad man vill om alliansen och deras politik, ni får saker att hända. Inte direkt som Holmlund och hans lakejer där saker händer med 10 års betänketid.

  2. TC

    Ge IKEA en plats i skogen väster om handelsområdet på Ersboda, i ”Greenzone”?,!
    Umeå behöver dock mer än bara lågavlönade butiksjobb, dit hör jobben på IKEA, så att alla examinerade civilingenjörer kan hitta välavlönade jobb på forskningsintensiva företag i Umeå istället för som idag vara tvingade att lämna stan ifall de inte vill att utbildningen o de hundratusentals kronorna i studieskulder ska vara helt bortkastade. Deras flytt innebär även att kommunen förlorar stora skatteintäkter eftersom skatten på deras höga löner skulle ge mer än skatten på lågavlönade butiksbiträdens löner.

  3. Edward Riedl

    Svar till leif (2010-06-16 10:17)
    Jag vet att alliansen skulle klara det. Jag tror även att (S) skulle göra allt de kunde för att få det att fungera. Om inte ytterligare ett skäl att rösta bort Holmlund (S) och co.

  4. Edward Riedl

    Svar till TC (2010-06-16 11:30)
    Det ena utesluter inte det andra. Vi behöver både fler butiksjobb men också fler jobb för de med högre utbildning.

  5. Mats

    Högst osanolikt att IKEA skulle vilja etablera sig här. Varje varuhus behöver ett upptagningsområde på 300-400 tusen personer. Med ett i Haparanda och ett i Sundsvall (och Vasa trots att färjorna är ett skämt) så finns det inte ens i deras fantasi. Umeå hade en liten chans(innan Haparanda fick det) men som vanligt var vi/ni inte förutseende nog. Så länge den gamle mannen sitter kvar lär vi nog inte få nån större ruljans i denna kommun på etableringsfronten. Se till att möta företagens krav så gott det går i stället för att peka på en tomt mitt i skogen så kanske fler skulle vilja etablera sig

  6. TC

    Visst är det bra med både butiksjobb o jobb till civilingenjörer, men problemet är att i Umeå finns det inga jobb alls för examinerade civilingenjörer och jag ser inga som helst planer från politikerna som skulle kunna förändra det.
    Umeå kan visst få ett IKEA för Umeå erbjuder ett större kundunderlag än vad kommunens storlek antyder eftersom det varje år kommer många nya studenter som ska skaffa sin första lägenhet o lågprisvaruhuset IKEA passar deras ekonomi perfekt medan det är uteslutet att de skulle resa ända till Haparanda eller resa utomlands till Finland eller ens till Sundsvall för att handla.

  7. Edward Riedl

    Svar till Mats (2010-06-16 13:14)
    Det ligger en del i det som du skriver. Dock tror jag fortfarande att det är eftersträvansvärt och med bättre förbindelser över kvarken inte en omöjlighet.

  8. Läskunnig

    Edward hur är det läsförståelsen?

    Med en bättre kommunikation över kvarken så blir ett IKEA varuhus ännu mindre troligt i Umeå eftersom man bygger ett i Vasa!

    Skrämmande hur dåligt påläst du är Edward, och du skall vara riksdagskandidat ”huvva”!

  9. Edward Riedl

    Svar till TC (2010-06-16 13:38)
    Umeå behöver nytt ledarskap som sätter företagande högre på dagordningen. Genom fortsatt utvecklande av skogsklustret, uppmuntran av företag i samband med vindkraftsutbyggnaden och mycket mycket mer finns goda möjligheter för välutbildad arbetskraft.

  10. Edward Riedl

    Svar till Läskunnig (2010-06-17 10:24)
    Den regionförstoring som en bro skulle innebära är nog bara positiv för en framtida etablering i Umeå. Så vi få nog vara eniga om att vi är oeniga.

  11. Gillar IKEA

    Jag tror och hoppas på att IKEA skulle vilja placera ett varuhus i Umeå. Att det finns i Vasa gör inte saken smidigare, man ska ju få med sig sakerna också.
    Norrlands huvudstad, universitetsstad, universitetssjukhus utan IKEA är ju lite löjligt. Det är många människor som har nära till Umeå, betydligt närmare än till Sundsvall.
    Om Ikea bara förstod hur mycket mer norrland skulle handla om det fanns ett varuhus närmare, än när man måste åka 60 mil ToR…. Man kan ju handla en gång i veckan för tusan, istället för en gång vart 3:e år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.