Edward Riedl (M)

S införde aktivitetsförbudet för unga

I sin iver att kritisera alliansregeringen kritiserar de röd-gröna sin gamla politik.

Dock var det Socialdemokraterna själva som införde aktivitetsförbudet genom två arbetsmarknadspolitiska åtgärder: kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin som infördes under 1995 respektive1998. Förbudet innebar att aktivitet endast kunde ges till ungdomar tidigast efter 90 dagar.

Den nuvarande regeringen avskaffade kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin och införde den 1 december 2007 istället en jobbgaranti för unga som gäller efter tre månaders arbetslöshet.

I samband med finanskrisen införde regeringen förstärkta individuella coachningsinsatser som kan användas redan från första dagens arbetslöshet. Coachernas uppgift är att ge ungdomarna stöd och vägledning tillbaka till studierna för att de när konjunkturen tar fart ska stå väl rustade för arbetsmarknadens behov.

I Jobbgarantin kan deltagarna i dag få ta del av aktiva insatser med fördjupad kartläggning, studie- och yrkesvägledning och fortsatt jobbsökaraktivitet med coachning. Även praktik, stöd till start av näringsverksamhet, arbetslivsinriktad rehabilitering och kortare utbildning ges i garantin.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

  1. JonasE

    Alliansen har nu snart suttit i regeringen i 4 år, och fortfarande så skyller man misslyckanden på förra regeringen, vilka är det som styr egentligen?

    Det som är så kasst med Alliansens jobbgaranti, är att om en ungdom tar en kort anställning på en eller ett par dagar, så börjar 3 månaders perioden om från början igen.
    Så en aktiv ungdom som tar ströjobb får aldrig komma in i jobbgarantin, utan det är ”bättre” för dessa att passivt vänta i 3månader för att få hjälp, inte mycket till aktiva insatser där inte!

    Så Alliansen borde agera istället för att fegt skylla ifrån sig

    Byt regering

  2. Johan Karlsson

    JonasE tycks inte inse att det tar tid att förändra ett samhälle. Baksidan av sossekratin visar sig tydligast i lågkonjunktur. Att räkna ut varför ungdomsarbetslösheten stiger när lagstiftningen tvingar arbetsgivare att sparka de sist anställda (oftast unga) först kräver knappast någon kärnfysiker. Förhoppningsvis får alliansen förnyat förtroende i höst och får chansen att visa sin duglighet i bättre tider än dessa. Då minskar också risken för bakåtsträvande återställarpolitik. Rom byggdes som bekant inte på en dag.

  3. JonasE

    Så Johan Karlsson tycker tydligen att nu när Alliansen inte lyckats med sin politik, så ska man få ett försök till.
    Är det inte mer rimligt att man byter ut de/det som inte har fungerat, i stället för att fortsätta på samma misslyckade spår igen!.

  4. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2010-06-21 12:25)
    Konstaterar bara att tomma tunnor skramlar högst. Ni kritiserar er egen gamla politik där vi inte förändrad den. Intressant…

  5. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2010-06-22 01:43)
    Tror du inte människor läser tidningar och ser på tv? För alla som tar del av nyhetsrapporteringen är det uppenbart att regeringen gjort ett bra jobb. Vi har Europas mest välskötta ekonomi efter den globala finanskrisen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.