Edward Riedl (M)

Alliansen sätter ner foten kring den svenska insatsen i Afghanistan

Idag sätter allianspartiets företrädare ner foten i frågan om den svenska insatsen i Afghanistan. Vi öppnar därigenom upp för att sända ytterligare soldater dit om det krävs och samtidigt markeras att vi vill öka det civila biståndet för att hjälpa dem. Det är en human och solidarisk hållning gentemot det redan hårt prövade och fattiga folket i Afghanistan. Dessutom är budskapet till dem tydligt. Vi kommer inte att lämna er i sticket.

 

Läs hela debattartikeln från alliansens företrädare här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

9 kommentarer

  1. Marcus

    Det är ju löjligt, istället för att skicka dit soldater så bör vi bara skicka dit civila hjälporganisationer. Sverige är ett neutralt land och bör fortsätta vara det, därför kan vi inte ha trupper i andra länder än vårat eget.

  2. Pelle

    Så har då ”krigshetsaren” Edward Riedl igång igen!

    ER åk dit själv och ”panga” så du får utlopp för din högerinriktade aggression.

  3. Per A.

    USA sänder tydliga signaler om att man kommer att dra sig ur så fort det bara går, och de är inte ensamma om att sända sådana signaler. Då USA drar sig ur så kan inte vi vara kvar. Detta begriper undertecknarna till denna artikel i DN. Vad de gör är alltså bara billig valpropaganda och politiskt poserande utan innehåll.

    Och vad jag vet så hade SAK biståndsverksamhet i Afghanistan även under Taliban-styret.

  4. Edward Riedl

    Svar till Pelle (2010-08-02 13:57)
    Vi har uppenbarligen olika syn på vad en krigshetsare är. Alliansen vill hjälpa utsatta människor med både militärt och civilt bistånd eftersom det behövs både och. Även om vi har olika åsikter behöver du inte tillskriva mig sådant jag inte är eller står för. Jag försöker bemöta dig med samma respekt även om jag inte delar dina åsikter. Varför känner du att du måste vara så personlig i dina påhopp? Jag är faktiskt intresserad vad som driver personer som dig till otrevligheter. Jag ligger inte direkt sömnlös – Men lite intresserad är jag faktiskt.

  5. Edward Riedl

    Svar till Per A. (2010-08-02 15:03)
    Med internationell trupp på plats får alltfler afghaner grundläggande sjukvård och skolgång. Detta är bra civilt bistånd som möjliggjorts genom militär närvaro av fredssoldater.

    Sedan är det tråkigt att flera länder, däribland USA, har så starkt tryck från hemmaopinionen att man är beredd att dra tillbaka soldaterna trots att de behövs. Tidsplaner som handlar mer om pengar än att afghanerna själva är beredda att lösa säkerheten.

  6. Per A.

    ”Sedan är det tråkigt att flera länder, däribland USA, har så starkt tryck från hemmaopinionen att man är beredd att dra tillbaka soldaterna trots att de behövs.”

    ’Tråkigt’?

    Drar sig USA ur så omöjliggörs hela insatsen.

    ’Tråkigt’ ser ut som något av ett understatement om man tror att insatsen överlag gör mer nytta än skada.
    ’Katastrof’ känns i så fall som en rimligare beskrivning.

    Och USAs handlande är hursomhelst inget som lär påverkas nämnvärt av svenskt handlande eller svenska utspel. Alltså: Artikeln är bara propaganda och poserande för inrikes bruk.

  7. Edward Riedl

    Svar till Per A. (2010-08-02 16:58)
    Fortfarande förstärker Obama den amerikanska närvaron i Afghanistan i samma takt som den minskar i Irak. Så jag tror och hoppas fortfarande att svenskt ställningstagande tillsammans med andra länders påverkar till skillnad från dig som tror det handlar om hemmaopinion.

  8. Marcus

    ”Endast civilt bistånd är inte möjligt om vi vill hjälpa människorna i Afghanistan. Tyvärr.”

    Inte? Om det nu finns fler soldater där från andra länder så bör inte Sverige skicka dit fler, det räcker mer än väl om vi väljer att endast skicka civilt bistånd. Då slipper vi svenskar som dör i onödan, vi slipper soldater som kommer hem med Posttraumatiskt stressyndrom som är vanligt bland soldater som kommer hem från krig.

    Och varför inte börja förbättra solidariteten på hemmaplan innan vi börjar utomlands. Just det som ni försöker starta upp i Afghanistan finns på vissa ställen inte här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.