Edward Riedl (M)

LO och TCO bör kapa banden till socialdemokratin

Rubriken är inte mina ord utan Ulf Övferbergs, tidigare talskriva åt Sture Nordh, även om jag håller med. Hela hans artikel i DN är intressant läsning för den som funderar över varför en så stor del av fackföreningsrörelsen är så hårt knuten till socialdemokratin. Men mest intressant för den som söker argument för en nyordning. I takt med att socialdemokratin blir allt mindre blir det starka bandet till fackföreningsrörelsen allt mer omotiverad.

Facket behövs i en alltmer globaliserad värld. Men genom den starka politiska kopplingen riskerar en stor del av fackföreningsrörelsen sin relevans i den dagspolitiska debatten. Jag har sagt det förut och säger det igen. Politiska partier bör stå fria från särintressen och fackföreningsrörelsen borde företräda sina medlemmars intressen och inte socialdemokratins.

Det är bra med en ökad självkritik från fackföreningsrörelsen själv.

Läs hela artikeln här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , ,

14 kommentarer

 1. Lennart

  Tänka sig att det kan vara en borgerlig merit att vara ”före detta”. Nu hamnar Ulf Öfverberg i samma sällskap som före detta finansministern Feldt, som ofta hyllas av de borgerliga, tillsammans med andra f d sosse-arbetare.

  Men visst vore det intressantare att veta vad Ulf Öfverberg är idag? Idag är han ju bara en ”okändis”, även om nätet kan berätta att han sitter i styrelsen för samfundet Sverige-Israel. Den meriten duger förstås inte för att få plats i DN med den länkade artikeln.

  För övrigt undra jag vad du menar med ”särintresse”? För mig är även Moderaterna ett särintresse.

 2. Dwight

  Moderater har diskvalificerat sig från diskussioner rörande kopplingen mellan organisationer och politiska partier. Först när de redovisar vilka som bidrog med 30.000.000 riksdaler till partiets valrörelse så återfår de rätten att yttra sig.

  Ja, givetvis har ni rätt att yttra er, det har alla, men jag tänker inte bry mig om vad ni säger förrän jag vet vilka som köper era tjänster och hur mycket var och en bidrar med. Floskler om valsekretess, eller om ni kallade det valhemlighet, godkännes icke.

 3. Johan Karlsson

  När facket börjar sätta medlemmarnas bästa före Partiets kommer också jag att gå med. Tills vidare får de klara sig själva.

 4. Denning

  Varifrån kommer uppgiften att Svenskt Näringsliv lämnar bidrag till M?

  Så vitt känt har båda sidor uppgett att det inte förhåller sig så?

 5. Edward Riedl

  Svar till Lennart (2010-09-27 10:02)
  Särintreessen som genom ekonomiska bidrag försöker förändra politiska partiers uppfattning är det som jag vänder mig emot. Jag tror du ser skillnaden.

 6. Edward Riedl

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-09-27 14:56)
  Som du vet besvarar jag alla kommentarer på min blogg – Både de som håller med och inte håller med mig. Däremot hinner jag inte besöka alla länkförslag jag får. Tack ändå.

 7. Edward Riedl

  Svar till Denning (2010-09-28 11:48)
  Det är en skröna som sprids från det parti som tar emot enorma summor från fackföreningsrörelsen. De verkar tro att det ser mindre osmakligt ut om de påstår att vi tar emot pengar från företag eller företagarorganisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.