Edward Riedl (M)

Svensk soldat stupad i strid – Låt oss inte glömma varför vi är där

Ytterligare en svensk soldat har stupat i strid under den svenska insatsen i Afghanistan. Det kommer nu sannolikt att bli ytterligare debatt om vi bör vara där eller inte. Det gäller då att inte glömma bort varför vi har svenska soldater och hjälparbetare på plats. Vi är där därför att talibanerna inte ska kunna ta kontrollen över 30 miljoner människors vardag och införa medeltida lagar och förtryck. Trots alla oroligheter händer det mycket bra, tack vare internationella soldaters närvaro. Allt fler afghaner har tillgång till grundläggande sjukvård och allt fler barn (nu även flickor) går till skolan, utbildar sig och kan långsiktigt vara med och skapa en framtid. De svenska soldaterna är på plats för att vi ska kunna bygga stabilitet, bekämpa extrem fattigdom och stärka kvinnors möjligheter att leva friare liv.

Min egen lillebror har precis kommit hem efter en tredje vända i Afghanistan. Att ha släkt och vänner där nere är förknippad med ständig oro. Han har dessutom två små barn och en sambo som lever utan honom långa tider med allt vad det innebär. Men det är viktigt att vi fortsätter finnas i Afghanistan för att hjälpa ett av världens fattigaste och mest utsatta folk. Vår närvaro gör stor skillnad för vanliga människor. Låt oss komma ihåg det när vi hedrar minnet av ytterligare en svensk soldat som tillsammans med familj och anhöriga fått betala det högsta priset för att hjälpa andra. Våra tankar går nu till Kenneth Wallins nära och kära.

Läs mer här, här, här, här och här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , ,

13 kommentarer

  1. Mats Dagerlind

    Nej, låt oss inte glömma varför svenska soldater dör i Afghanistan, att det beror på ett cyniskt politisk spel och att Sverige numera oreserverat ställer upp på USA:s sida i den geopolitiska maktkampen. Värnet om de afghanska kvinnorna är svepskäl, likaså kampen mot terrorismen. Det finns hundratals platser i världen där folk lider lika mycket eller mer än i Afghanistan. Och är det inte märkligt hur dåtidens hjältar mot den sovjetiska krigsmaskinen plötsligt är den onda fienden, hur personer som Usama Bin Ladin och Saddam Hussein som genom ett trollslag förvandlades från allierad till fiende?

  2. Om USA drar sig ur Afghanistan?

    Vad händer med svenskarna i Afghanistan ifall USA drar sig ur detta fientliga invasionskrig? Fortsätter vi att kriga enligt svenska regeringens proposer?

  3. Isak

    Hoppas att inte Kenneth dog förgäves. Varje soldats liv är slöseri. Att försvara ett krig med att skapa martyrer av
    dess offer är ren och skär cynism. Krigshetsarna kommer nu
    att stå i kö med svarta sorgflor på vår symbol. I demokra-
    tins och solidaritetens namn kommer dom att försvara vår
    rätt till att döda. Därför så kommer fler svenska soldater
    att dö. Vi borde ha lärt av historien att inga krig kan
    vinnas militärt. Vi har fortfarande chansen till en an-
    ständig och ansvarsfull sorti. Men även det kräver stora
    uppoffringar under mycket lång tid.

  4. JonasE

    Det är alltid lätt att sitta i säkerhet, här hemma i Sverige, och säga att andra skall göra det du tycker är viktigt!!.
    Självklart skall Svensk trupp i Afganistan ha fullt stöd så länge dom är där, men hur länge skall dom vara där??.
    Hur länge skall andra dö för det vissa politiker tycker är viktigt??.
    Om det nu är så viktigt att rikera livet för denna sak så åk dit själv!!.

  5. RS

    Den som konstaterar att krig inte kan vinnas militärt bortser från från såväl de båda världskrigen som huvuddelen av alla krig i modern tid.

    För övrigt agerar Sverige i Afghanistan på ett FN-mandat. Blanda inte in ert eget blinda hat mot USA i en så viktig fråga.

  6. JonasE

    RS!!

    Kriget i Afganistan, och de flesta mindre morderna krig är inte jämförbara mer de två världskrigen, efterssom att man nu för ett krig mot gerilla, och inte reguljära armeér.

    Skall man jämföra mot något hyfsat mordernt krig så är det väl USA mot Vitenam, eller Sovjet mot Aganistan, och vi vet ju hur dessa krig slutade!!.

    Att vara negativ till ett krig som inte kan vinnas på nuvarande sätt, har inget med eventuellt hat mot USA att göra, det är en fråga om realism!!.

  7. RS

    Jonas; jag håller med dig i sak, de flesta moderna konflikter är irregulära och problematiska att vinna rent militärt. Det jag vändet mig mot var Isaks kategoriska uttalande ”Vi borde ha lärt av historien att inga krig kan
    vinnas militärt.”

    Jag anser att vår militära närvaro i Afghanistan är nödvändig för att möjliggöra ett effektivt biståndsarbete. Det har ingenting med att vara vare sig postivt eller negativ inställd till krig.

  8. JonasE

    RS!!

    Irreguljära krig går att vinna rent militärt, men då krävs det Stalin och Hitler metoder, och vem vill komma dit??.

    För historien har klart visat att det än så länge är det enda sättet att helt ta kontrollen över ett land!!, och om man inte har kontrollen kan man inte vinna, och kan man inte vinna så……ja då……har man förlorat!!.

    Så min poäng är att kriget är redan förlorat!!, men när skall vi inse detta??.

  9. Edward Riedl

    Svar till Mats Dagerlind (2010-10-17 12:24)
    Jag delar inte din uppfattning. Jag tycker det är tråkigt att så många i den svenska debatten väljer att bortse från allt positivt som faktiskt händer just tack vare våra soldaters hårda arbete.

  10. Edward Riedl

    Svar till Om USA drar sig ur Afghanistan? (2010-10-17 19:32)
    Sverige samarbetar med 48 andra demokratier för att hjälpa ett av världens mest utsatta och fattiga befolkningar. Vi ska fortsätta att samarbeta med andra för att göra världen bättre.

  11. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2010-10-18 01:04)
    Detta var en av dina mer osakliga kommentarer. I en demokrati är det folkvalda som beslutar om vilka insatser vi ska delta i. det innebär inte att samtliga riksdagsledamöter kan åka dit. Lika lite kommer vi att bygga väg och järnväg även om vi fattar beslut om sådant också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.