Edward Riedl (M)

Populism från de röd-gröna och sverigedemokraterna

De röd-gröna ägnar sig numer åt populism tillsammans med de röd-gröna. För visst låter det bra att säga följande: Låt oss skära ner på byråkrater i Stockholm och anställa lärare i Umeå eller Bromölla för pengarna. Regeringskansliet består inte av onödiga byråkrater som vi klarar oss utan även om det kan vara lätt att tro det i debatten. Det handlar om personal på våra ambassader i utlandet, utredare och många andra viktiga funktioner. Det jobbar idag ungefär lika många på regeringskansliet som när sossarna styrde Sverige. Om de röd-gröna gör gemensam sak och skär ner på regeringskansliet kommer cirka 700-1000 personer av lite drygt 4000 personer att förlora sina jobb. Sveriges möjligheter att verka i utlandet via våra ambassader kommer att kraftigt försämras och möjligheter att utreda hur vi ska göra så att färre hamnar i kläm i sjukförsäkringen försvåras för att nämna några konsekvenser.

Att sverigedemokraterna tycker det är roligt att försvåra svenskt engagemang i utlandet och sätta käppar i hjulet för en fungerande statsapparat kan jag förstå. Men att seriösa ansvarstagande partier som socialdemokraterna och miljöpartiet är beredda att ägna sig åt den här typen av populism tillsammans med sverigedemokraterna har jag svårare att förstå.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Leif

    Få se nu. Politiker har i åratal dragit ner personal på viktiga punkter i samhället utan att höja ett ögonbryn. varför ska vi vanliga människor bry oss nu. Byråkrater lever inte i någon skyddad värld. Hade ni velat göra något åt sjukförsäkringen hade ni redan gjort det. Sluta komma med förvirrande påståenden som inte har någon förankring i verkligheten.

  2. Lennart Holmlund

    Jag bara konstaterar att du och de dina resonerar helt olika beroende om man styr eller sitter i opposition. Så deet så, men det är ingen populism att dra ner för som du vet tror ajg att vi kommer att sänkakostanderna betydligt med den nya organisationen vi genomför i Umeå och i politisk enighet och regeringskansliet har svält ordentligt

  3. lf

    Regeringskansliet består inte av onödiga byråkrater säger ER, det kan han säga med några månader i riksdagen.Hur några kan komma i kläm i sjukförsäkringen om man drar ned på personer riksdagskansliet är lite svårtolkat.Du har väl inte representerat denna grupp utslagna tidigare.
    Men nu är ju du statsman.

  4. Edward Riedl

    Svar till Leif (2010-11-10 13:04)
    Administrationen ska inte leva i en skyddad värld och så ser det inte heller ut. Administrationen minskas ner på många myndigheter för att föra över resurser till kärnverksamhet. Men till skillnad från vad du skriver så ser vi över den nu för att förbättra den. För detta krävs medarbetare på regeringskansliet vare sig du tror det eller ej. Sådant arbete gör sig inte av sig självt utan det krävs duktiga byråkrater som utför arbetet.

  5. Edward Riedl

    Svar till Lennart Holmlund (2010-11-10 13:15)
    Jag är nog faktiskt beredd att hålla med dig på just den här punkten. Vi borde bli bättre över blockgränserna på att enas om rimliga nivåer på administration. Ni hanterar också frågan olika beroende på om ni styr eller inte precis som vi. Där borde vi bli bättre.

  6. Edward Riedl

    Svar till lf (2010-11-11 19:53)
    Dina ständiga försök till att vara spydig och otrevlig målar knappast en trevlig bild av din person.

    De byråkrater vi har gör oftast ett mycket viktigt arbete, därmed inte sagt att vi även där ska kräva effektivitet mm, vilket sällan kommer fram i debatten. Socialförsäkringsministern har nu aviserat att sjukförsäkringen ska ses över. Om vi inte har några byråkrater som kan göra jobbet blir det sannolikt inte av eller lika bra. För att förstå detta behöver man knappast sitta i riksdagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.