Edward Riedl (M)

Smuggelgodis

Det låter kanske som en skröna. Men faktum är att svenskt godis smugglas in till Danmark för uppskattningsvis 300 miljoner kronor på ett år. Den danska sockeravgiften gör att danskt godis blir väldigt dyrt. Skattelagstiftning (oavsett om det handlar om alkohol, tobak eller godis) som blir alltför hög och/eller inte harmoniserar med andra länder riskerar att leda till illegal smuggling. Nu åker svenskar till Danmark för att köpa billigare öl samtidigt som danskarna åker till Sverige för att köpa billigare godis. Den stora förloraren blir miljön eftersom svenskarna kommer att fortsätta dricka öl och danskarna kommer att fortsätta äta godis.

Edward Riedl (M).

8 kommentarer

 1. Skogsägare

  Precis. Likaså ägnar företagen enorma resurser åt skatteplanering som istället skulle kunna satsas på ökad produktion. Skogsbruket är ett tydligt exempel på resultatet av absurda skattenivåer. Antingen håller man igen på åtgärder eftersom det mesta av intäkterna ändå försvinner i skatteverkets svarta hål, eller så används pengarna på sätt som är skattemässigt gynnsamma. Se bara hur många som har traktorer värda hundratusentals kronor bara för att skotta gårdsplanen.

 2. Isak

  Smuggling är den olagliga formen av överföring av varor länder emellan. Som riksdagsman så är risken stor att du
  gör dig löjlig om du börjar prata om laglig och olaglig
  smuggling. Skärpning Herr Riedl.

 3. Isak

  Återigen Herr Riedl. Du skriver själv om illegal smuggling.
  Det finns inte något som heter så. Endera så för man in
  varor och mängder som är tillåtna eller så tar man in
  mer än vad som är tillåtet. Och då är det smuggling. Det
  var inte svårare än så Herr Riedl.

 4. Dennis

  Har du någon synpunkt på om något borde göras åt detta? Själv anser jag att socker (därmed läsk och godis) är för billigt här i Sverige om man ser till hälsoaspekten. Man kan ju faktist motivera en skattehöjning på socker på samma sätt som alkohol och tobak tycker jag. Skulle faktist gärna se en harmonisering med Danmark och Norge. Gärna då som en skatteväxling till sänkt moms på resturangmat till samma nivå som mat i butik vilket skulle vara till gagn för turistnäringen samt att fler svenskar får råd att unna sig detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.