Edward Riedl (M)

Obama ger sig – Ingen rättegång för fångarna på Guantanamobasen

Ett av Obamas vallöften var att stänga ner Guantanamobasen och låta fångarna där ställas inför domstol och prövas. Nu bryter han det löftet (förvisso under protest). Kriget mot terrorismen är viktigt och måste ske genom samarbete mellan demokratiska länder. Det behövs säkert från tid till annan bättre verktyg både operativt och lagstiftningsmässigt för att klara detta. Men att som USA medvetet bedriva verksamhet utanför traditionell lagstiftning likt den på Guantanamobasen är inte acceptabelt. Även misstänkta terrorister har rätt att prövas av domstol. Räcker inte dagens lagstiftning till kan den förändras om det finns demokratiskt stöd för detta i de olika länderna. Men den fria världens länder får inte överge de grundläggande värderingarna om alla människors lika värde och rätt till en rättslig prövning. Det är därför mycket tråkigt att Obama-administrationen nu bryter detta vallöfte.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. mikael

    Edward!

    Jättebra att du tar upp det här!. Just Guantanamo är ett stort rättsligt problem , därför att man befinner sig utanför det folkrättsliga systemet.

    Jag håller helt med om att dessa personer bör få sin sak prövad, dessutom kan man inom det som benämns International law of armed conflict , läsa sig till att de så kallade ”unlawful combatants”…dvs olagliga kombatanterna enligt ett beslut som härleds tillbaka till Jugoslavienkonflikten inte faller ”utanför” folkrätten utan inom ramen för Genevekonventionerna.

  2. lf

    Nog tror jag att du skall fokusera mer på det illdåd som utförts i Arizona med anknytningar till teapartyrörelsen.Denna kvinna (Sarah Palin),hur kan hon få agera som hon gör.Hon är ju helt ansvarslös.
    Min fråga till dig blir:Stöder du teapartyrörelsen i USA OCH Sarah Palin?

  3. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-01-09 19:33)
    Förstår inte varför du tycker jag bör fokusera mer på det ena än det andra. Det är självklart fruktansvärt med det illdåd som utförts i USA. Vad jag förstår är det ännu inte klart med motiv. Men du verkar återigen veta mer än gemene man kring sådant. Vilken är din informationskanal?

    Sedan är den amerikanska politiken så skild från den svenska att jag inte stöder något av dessa alternativ i inrikespolitiken. Betänk att de har halva vårt skattetryck. Det samhälle som USA är önskar jag inte i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.