Edward Riedl (M)

Medias uppdrag och ansvar

Det går att skriva mycket om detta ämne. Jag läser dock en debattartikel från ett av de i tv4:s program fuskbyggarna granskade företagen. jag har ingen åsikt om själva skuldfrågan när det gäller det aktuella företaget. Dock menar företagets vd att de blivit av tingsrätten friade på de flesta punkter. Om företaget i stort är oskyldiga till det som hävdas i programmet har både företaget och personen drabbats av stor skada. Nog om detta. Grundfrågan som bör ställas enligt mig är följande. Vem granskar mediamakten? För visst är det är viktigt att våra journalister fortsätter att granska olika makthavare oavsett om det handlar om politiker, myndighetspersoner eller företag. Men vem granskar att media inte begår övertramp? När får vi se journalister som misskött sig alltför grovt avgå som journalister och samhällsgranskare likt politiker och företagsledare? För i samtliga fall handlar det om förtroendepositioner som påverkar många. Det pågår just nu en parlamentarisk översyn när det gäller lagstiftning kring bl.a. media. Många säger att vi inte bör laga det som inte är trasigt och jag har länge hållit med. Men frågan är om dagens lagar räcker. Medias möjlighet att både rikta strålkastarljus, vinkla inslag och möjlighet att ständigt slippa undan vid övertramp. Den som försökt att få upprättelse mot stora mediaföretag vet precis vad jag pratar om. Jag kommer att ta mig en allvarlig funderare till innan vi har diskussionen i moderaternas riksdagsgrupp.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter:

12 kommentarer

  1. sarah

    då undrar jag i min tur vem som granskar då menar jag ordet i sin riktiga benämning, tingsrättsfall och dess domar. Den här rätts processen (familjen i fuskbyggarnas program) drog ut på tiden till uppemot fyra år. Mestadel på grund av att företaget de stämde ständigt sköt upp rättegångsdatumet. Det är delvis detta som gör det till en klassfårga. Hur många familjer är det som har råd att lägga ut de kostnader som uppstår när ett rättegångsfall skjuts upp otaligt många gånger? Familjen hade dessutom en film samt försökt få domarna att närmare ta en titt på badrummet, gick ej. Vem granskar?

  2. Stefan Westermark

    Härligt att se riktiga frågor! Vi börjar med USA för att besvara ditt inlägg.
    I USA har medierna inget ansvar för att rapportera vad som är sant och vad som är falsk. Jag tror alla har hört: Vad som är i USA kommer snart till Europa. USA har ju sin Patriot Act och vi i Sverige har på senare tid fått FRA. FRA får granska all trafik in och ut över gränserna i Sverige. Något som är roligt är att Sveriges telefon trafik går till England och sedan tillbaka till Sverige igen för att då nå den du ringer. Jag gav dig tidigare en länk med Bilderberg Gruppen. Den gruppen äger bla disney,cnn,fox news mm.

  3. Edward Riedl

    Svar till sarah (2011-01-13 14:48)
    Media är en av granskarna. Sedan har vi möjlighet att överklaga domar till högre instans. Politiken är ytterligare en kontrollapparat i det som du beskriver.

    Med detta sagt finns det säkert möjlighet att förbättra så vanliga människor kan få chans till upprättelse på ett bättre sätt. Viktigt att påpeka är dock att jag inte tog ställning i det aktuella fallet. Min poäng handlar snarast om vem som granskar granskarna.

  4. Edward Riedl

    Svar till Stefan Westermark (2011-01-13 18:21)
    Jag tackar för länken i vanlig ordning. Jag har läst några av dina inlägg också det här tidigare. Jag är övertygad om att vi står väldigt långt ifrån varandra i uppfattning om det mesta här i världen. Jag delar inte din misstro mot allt och alla.

  5. Stefan Westermark

    Jag har inte misstro mot allt och alla. Men jag förstår lätt att det kan uppfattas som så. Jag ser bara inte poängen med att skriva vad som redan skrivits.
    Jag vill försöka öppna ögonen på folk om att allt som sägs i media inte alltid stämmer till 100%. När tex staten vill släppa känslig information så gör dem det i flera olika faser. Vilket gör det väldigt svårt att bilda sig en bra uppfattning om vad som är sant och falskt.
    Vi tar Svininfluensa vaccinet som exempel: För två veckor sedan var det säkert att använda och fungerade, nu är det osäkert att använda och fungerar inte.

  6. lf

    Detta är en typisk blogg av EV.Han avslutar en kommentar till SW med att delge bloggvärlden att Stefan Westermark är emot allt och alla.Så typiskt EV.
    Jag kan inte förstå att en riksdagsman kan debattera på det sättet.
    Det är dags att att ta EV i örat.
    Min enkla fråga till EV:Känner du SW så väl att du kan säga att han är emot allt och alla?

  7. Edward Riedl

    Svar till Stefan Westermark (2011-01-13 21:35)
    Eftersom du i praktiken misstror all offentlig statsistik och information blir det svårt att föra ett samtal. Dessutom undrar jag fortfarande varför du menar att enskilda kritikers förklaraingar till stora skeenden är bättre.

  8. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-01-14 17:05)
    Jag har läst hans blogg där han förkastar all traditionell media och myndigheters olika förklaringar av verkligheten. Det finns en växande rörelse av individer som förkastar all sådan offentlig information. Min poäng är det blir svårt att diskutera eftersom svaret alltid blir att det allmänt vedertagna är fel.

    Sedan är jag medveten om att du har svårt att förstå att jag är riksdagsman eller att alliansen vann valet igen. Men du får nog acceptera att det stora flertalet svenskar inte delar din syn på varken mig eller världen i övrigt.

  9. lf

    Ja,du kan ju raljera över att jag inte förstått att du är riksdagsman.
    Vad jag kritiserar dig för är din debatteknik.
    Det är så EV trycker ned vanliga människor som också har rätt till en åsikt.
    En sista fråga:Kan du bevisa att det stora flertalet av svenskar delar din syn på samhället?

  10. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-01-15 16:27)
    Jag är en av cirka 10 personvalda moderater av totalt 107 stycken invalda moderater i Sveriges riksdag. Mitt part samlar idag drygt var tredje väljare i samtliga opinionsmätningar och tillsammans med våra allianspartier har vi stöd av en majoritet av befolkningen. Vi fick förnyat och förstärkt förtroende i senaste valet. Det är utifrån detta jag drar slutsatsen att vi knappast kan vara fel ute i varje fråga vilket är din utgångspunkt. Du kanske måste förlika dig med tanken på att de flesta inte delar dina uppfattningar om hur saker och ting ser ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.