Edward Riedl (M)

(S) vill höja skatten

Socialdemokraternas kriskomission har kommit fram till att socialdemokratin inte bör väja för framtida skattehöjningar. Jag ska villigt erkänna att jag bara tagit del av den socialdemokratiska kriskomissionens slutsatser via media – Men det känns i flera avseenden som ett försvar av den gamla och av väljarna redan vid två val i rad utdömda politiken. Jag ser redan fram emot nästa valrörelse där socialdemokraterna försöker förklara för väljarna hur höjda skatter leder till fler jobb.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

6 kommentarer

  1. Ante Johansson

    Nivån på skatterna påverkar inte antalet jobb. Det är därför att arbetslösheten är någorlunda lika oavsett vilket skattetryck landet har. Det finns länder som har halva vårat skattetryck men har högre arbetslöshet.

  2. Edward Riedl

    Svar till Leif (2011-02-15 13:04)
    Du har fel i sak med det som du skriver. Alliansregeringen har både sänkt skatten för vanligt folk samtidigt som vi satsat mer på vår gemensamma skattefinansierade välfärd.

  3. Edward Riedl

    Svar till Ante Johansson (2011-02-15 13:56)
    Självklart spelar storleken på skatterna stor roll när det gäller arbetsmarknaden i en ekonomi. Däremot kan länder lösa samma uppgifter på olika sätt vilket därigenom påverkar det totala skatteuttaget. Men att därför tro att skattesatser inte påverkar arbetsmarknaden undrar jag var du finner stöd för?

  4. Ante Johansson

    Om man tex jämför arbetslöshet och skattetryck mellan länder så går det inte se något samband mellan skatter och arbetslöshet. Du kan gå till ekonomifakta.se allar CIA,s worldbook.

    Förklaringen är att om du tex halverar skattetrycket så måste du minska antalet anställda i offentlig sektor. Dom lägre skatterna gör att nettolönen stiger och vi kan köpa mer privat och den privata sektorn ökar antalet anställda. Ett nollsummespel helt enkelt.

  5. Edward Riedl

    Svar till Ante Johansson (2011-02-16 15:58)
    Lite oroande att du inte tror att skattetryck påverkar ett lands möjligheter till ekonomisk utveckling och att allt är ett nollsummespel. Då har jag en fråga till dig. Vad tror du är anledningen till att olika länder har olika välstånd?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.