Edward Riedl (M)

Kyrkan ska stå fri från partipolitiken

Jag har tidigare skrivit en blogg på detta ämne då kyrkan nu agerar i dagspolitiken kring sjukförsäkringen. Det finns mycket att tycka om både det ena och det andra kring detta. Den första frågan kyrkan borde få svara på är vilken lågkonjunktur som inte inneburit att fler människor söker hjälp? Men ingen ställer den typer av frågor till kyrkan. Jag hänvisar till en mycket bra artikel från en liberal skribent om det orimliga i att kyrkan blandar sig i partipolitiken.

Läs hela artikeln här.

Edward Riedl (M).

8 kommentarer

 1. Isak

  Är det månde Herr Riedls och Moderaternas dåliga samvete
  som börjar gnaga. Att kyrkan ska lyssna på människor som
  har det svårt har ju alltid varit dess signum. Otaliga
  äro köerna till soppköken. Otaliga äro dom penningar som
  insamlats till behövande. Att inte då förmedla dom för-
  tvivlande människornas klagan till politiker, ja då har
  man inte heller tagit kyrkans evangelium på allvar.

 2. Krister Klermalm

  Typisk agerande ifrån liberala sidan när någon uttalar någonting som har att göra med mänskliga värden och särskilt på det borgliga politiken slår på medmänniskorna.
  Även om Klein går lite långt så är faktum att utslagningen har inte någonting med lågkonjukturen – för även det är politiska beslut som går att styra – utan det har med sjukreformens konstruktion som har gjort det än värre situation för dessa som drabbadds av försämrad hälsa t o m självmord och ekonomi.
  Men Reidl, får inte FK och AF anställda, sjuksköterskor samt läkare mfl får inte dem heller protestera, även dessa är en del av samhället såsom kyrkan är?

  Ludvigsson uttallande om att Kyrkan expolatera ekonomiska svaga människors situation. Vad är då inte eran politik som har expolateras bland anant i media hur det har blivit. Det hela handlar istä’llet om i citat ”Det har inte med partipolitik att göra, utan med människosyn och om vad som är rättfärdigt och inte.”

  Både du och maria har samma inställning till var kyrkan ska placeras någonstans och deras troende ska utöva sin tro. Tydligen bara gudtjänster ska förekomma där fogliga troende lyssnar. Nä, om Gud finns så finns hon/han även där folket är och kan predika Kristus socailistiska ord. Faktiskt så finner jag Kristus mer liberal mäniskosyn än dagens trosutövare. Om det inte får förekomma studiecirklar inom kyrkan så är det inte föreningsvänlig åsikt.

  Vad är det fel med att kyrkan bistå med meditation som hör till religionsutövningen, lunchmackor åt dem som inte har så mycket, i bibeln står det att då får ha musik och dans – varför du itne kurser i akvarellmålning -, i allt detta kan det andliga värden finnas med. Dessutom kan du ha en heligplats var än du är – hemma såsom i skogen och kyrkan kan verka där också.

  Att Ludvigsson tog upp med fackets agerande hos småföretagen är nog tillspetsad för att få en annan vinkel på protesterna i sjukförsäkringsreformen. I min betraktelse av kyrkan kring detta så står kyrkan inte någons sida. För nog skulle kyrkan protestera mot ifall företagarna utnyttjar sökande för en anställning såsom det görs med fas 3.
  I eran mantra i frihandel får dessa ostjyssta företagare mer plats och inte alls hjälper fattiga länder till välstånd. Var hamnar förmögenheterna någonstans, just det i storbolagens aktieägarnas fickor. Bättre är då att vinsten stannar kvar i landet där det uppstod. Vad är människosynen i det här?

 3. JB

  Håller med om vad du skriver Edward. Jag tycker kyrkan ska hjälpa oss med att reflektera och förstå vårt gemensamma människovärde. Det är däremot inte samma sak som att ”göra uppror” mot procentnivåer och tidsregler.

 4. JonasE

  Det är minst lika orimligt att sådana som du skall försöka styra vad kyrkan engagerar sig i.

  Framför allt så kvarstår min tidigare komentar: kyrkan agerar i humanintresse!!, och om detta står i konflikt med er politik så bör ni nog fråga er, om ni för rätt politik??.

  Självklart så blir de som styr kritiserade, och jag är övertygad om att om de röd-gröna vunnit valet och fört liknande utförsäkringspolitik, så skulle kyrkan reagerat på samma sätt.

  Sjukförsäkringen är inte lyckad, det erkänner ni till viss mån själv, men varför är det inte lika bråttom att fixa felen som det var att genomföra reformen/försämringen??.
  Då skulle inte kyrkan behöva blanda sig i debatten, men nej här gömmer man sig bakom ”kommande utredningar” och ”det finns inga perfekta reformer” i stället för att agera….det är ni som styr(just nu), och i stället för att försöka ”skjuta budbäraren”…så….GÖR NÅGOT åt problemet!!.

 5. Edward Riedl

  Svar till Isak (2011-03-01 10:38)
  Det handlar uteslutande om det orimliga i att kyrkan agerar i partipolitik. Min uppfattning vilket jag gett utryck för många gånger tidigare handlar om att jag tycker det är bättre att hjälpa människor tillbaka istället för att kvitta ut dem från arbetslivet för tid och evighet.

 6. Edward Riedl

  Svar till Krister Klermalm (2011-03-01 11:28)
  En lång kommentar som blottar din och andras argument i den här frågan. Du och andra för helt enkelt fram argument som saknar täckning. Det finns ingen statistik som visar att självmordsfrekvensen ökat i Sverige vilket du och andra påstår. Lisan av osakligheter kan göras lång. Att kyrkan i det läget går in och tar partipolitisk ställning (på diffusa grunder) är för mig märkligt.

 7. Edward Riedl

  Svar till JB (2011-03-01 11:39)
  Då är vi helt eniga. För alternativet innebär att majoriteten av folket, som för andra gången och med förstärkt förtroende röstat fram alliansen, borde känna sig vilsna i kyrkan. Detta vore fruktansvärt enligt min mening.

 8. Edward Riedl

  Svar till JonasE (2011-03-01 13:55)
  I en demokrati är det högst rimligt att jag har en uppfattning i en sådan här fråga. Kyrkan är också fri att yttra det som de vill. Men allt vi säger och gör får konsekvenser. Om kyrkan lånar ut sig till partipolitiken tror jag de både kommer att tappa medlemmar och förtroendekapital. När kyrkan kritiserade den socialdemokratiska regeringen och deras politik så var jag lika upprörd. Kyrkan bör enligt min mening inte ta ställning i partipolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.