Edward Riedl (M)

Svininfluensan – Vaccinering – Efterklok

Vi använder bilbälte, cykelhjälm och flytväst för att skydda oss om vi råkar ut för en olycka. Börjar vi fundera lägger vi ner en stor del pengar på utrustning, teknik och forskning på kring att göra våra liv säkrare. Det handlar både om att undvika olyckor och om att mildra effekterna av olyckor. Nu pågår debatten kring hur vi hanterade svininfluensan med massvaccination i Sverige. Gjorde vi rätt? Blev det för dyrt? Det enkla svaret är att vi aldrig i förväg vet om vi vidtar rätt skyddsåtgärder eftersom vi sällan i förväg vet hur något kommer att sluta. Dessutom vet vi fortfarande inte slutet på historien om svininfluensan – Vi vet vad som hänt så här långt och inget mer. Men i Sverige har vi tack vare den här typen av skyddsåtgärder och systematiskt arbete gjort att vårt land har en av världens friskaste och längst levande befolkningar. Men visst finns det många åtgärder genom åren som varit onödiga (problemet är att vi först vet vilka i efterhand).

Läs mer här och här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Skogsägare

    Detta borde dock ha insetts från början, vilket jag faktiskt tror att ni gjorde. Tyvärr föll ni för oppositionens vulgära påhopp där regeringen anklagades för att genomföra ett indirekt folkmord genom att inte massvaccinera.

  2. Edward Riedl

    Svar till Skogsägare (2011-03-02 16:52)
    Det är alltid lätt att vara efterklok. Däremot tror jag att vi gjorde rätt bedömning just då utifrån den information vi hade att tillgå. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att det inte är över än. Det kan komma nya och mer aggressiva former av samma stam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.