Edward Riedl (M)

Elitklasser i skolan

Elitklasser blir nu verklighet redan till hösten när alliansregeringen fattat beslut. Det är från början ett folkpartiförslag som nu alliansregeringen kommit överens om. I Sverige är det ett för många minst sagt provocerande förslag som nu blir verklighet. För många på vänsterkanten är det en helt orimlig tanke att någon kan tillåtas växa förbi andra på det sätt som elitklasserna är tänkta till. För mig är det lika självklart att vi ska underlätta för dem som har det svårt som att uppmuntra dem som har det lätt. Sverige kommer att bli bättre med alliansregeringen och det ständiga utmanandet av jantelagen. Det är ok att vara duktig.

Edward Riedl (M).

31 kommentarer

  1. Leif

    Elitklasser ja, om det baseras på vad man kan och inte på något sätt vad föräldrarna har i börsen.

  2. Leif

    Elitklasser ja, om det baseras på vad man kan och inte på något sätt vad föräldrarna har i börsen.

  3. Elitmoderat

    Försäkringskassehandläggaren Steve Dahlin berättar i dag på på AB debatt hur det känns att tvingas administrera de nya omänskliga sjukreglerna.

    Omänskliga sjukregler – ändå måste jag följa dem, citat;

    Fredagen den 11 februari i år fick jag ett telefonsamtal från en försäkrad. Av bakgrundsljuden i telefonen att döma hördes det att den uppringande personen gick utomhus med grovt grus under skorna – vilket också stämde med den beskrivning som den 36-åriga mannen gav av den plats där han befann sig. Platsen var en banvall i Markaryd i Småland och anledningen till att han befann sig där var att han skulle låta sig köras över av tåget då Försäkringskassan tagit ifrån honom hans försörjning i form av den sjukersättning (tidigare förtidspension) som han hade haft att leva av sedan flera år. Hans desperation gick inte att ta miste på varför jag direkt efter vårt samtal ringde och larmade via 112. /…/

    Då min tjänsteutövning helt och hållet styrs av de lagar som vår riksdag och regering har stiftat och inte av vad jag personligen anser vara rimligt eller försvarbart, fanns det inte någon möjlighet för mig ändra det av Försäkringskassan fattade beslutet. Det var dock med tungt hjärta och med en mycket stark känsla av obehag som jag skickade i väg mitt beslut./…/

    Jag uppfattar inte mig själv som en speciellt blödig person. Men fredagen den 11 februari 2011 grät jag över att jag hade varit tvungen att följa omänskliga och för Sverige helt ovärdiga sjukförsäkringsregler, och genom att göra detta, göra någon så ofantligt illa. Att någon kallat mig svin och bödel har ingen som helst betydelse i sammanhanget.

  4. Jesper

    Bra! Skolan ska visa stöd till både de som har svårt för sig, och för de som har det lättare för sig. Det är lika självklart att man ska hjälpa båda!

  5. Maria Lindvall

    Visst är det ett modigt och bra beslut! Sen ska man ha i åtanke att de elever som har det lätt i den vanliga skolan idag har rätt till stöd för att inte stagnera eller tappa lusten. Det är bara det att det ofta inte fungerar så bra med stödet till dessa elever. Eller ens att lärarna förstår att de har detta ansvar att se till att de får. Ibland blir de istället satta att hjälpa andra elever vilket inte är vad deras utbildning ska gå ut på. Jag tycker att man måste gå in för att ändra värderingar inom skolan. ALLA barn som har behov av stöd måste få det utan att någon ska sätta stödbehovet i relation till något annat än elevens förutsättningar och individuella behov. Den gamla nomalkurvan spökar än, där det fanns en strävan mot att få de allra flesta eleverna att hamna i mitten av betygsskalan. Låt alliansregeringen sudda bort den en gång för alla.

  6. Annevi Linder

    Hur i h-vetet tänker ni inom ert parti!
    Hur underlättar du/ni för de barn som har det svårt i skolan. Det skulle jag vilja se! Kan du/ni hjälpa och överblicka de barn som kämpar för sin sak att någorlunda överleva betygens hårda krav bara idag. Av det här som ni kommer med till hösten blir bara värre,bara ordet i sig blir försmädligt för de barn som inte orkar. Alltså det här är inte sant! Skam går på torra land. Vad ska de barnen kallas för som inte är lika duktiga ”Barn på undantag”
    Tänk på vad du skriver Edward! Ropa inte hurra förrän du själv har kommit dig över bäcken. Du har barn liksom jag och säkert nästan alla inom politiken, och de barnen ska också till skolan och lära någon dag.
    Vad jag blir förbannad! Ja nu svär´e jag men jag är också obildad, och du verkar vara väldigt bildad i din tankeverksamhet tillsammans med din sockerstärkta krage.
    Gå och lägg dig, och du kan visst bjuda in de andra kamraterna inom partiet till sängkammaren och vila ett slag, och tänk över vad som händer! Det spelar faktiskt ingen roll i vilket parti ni är i om ni tycker denna lösning är bra, för Jag tycker det här är en kränkning av största slag, bara ordet ger mig kalla kårar.
    – Ja visst Edward, jag vet att du tycker jag är oförskämd det skiter jag praktiskt taget i. Jag står för vad jag säger.
    Sålla ut era elever när barnen har blivit vuxen istället, och låt barn vara barn tills de själva åtminstone vet vad ”Eliten” betyder. För mig är det helt klart att ni vill ha människan i ett enda perspektiv ”ELITUNGDOMAR” ska de också ha en viss färg på sitt pennskrin?
    För ett tag sedan börjades det med utförsäkringar där inte ens läkarna på en vårdcentral får agera för patientens bästa. Nu handlar det om ungdomarna. Ni tänker verkligen sålla.

  7. S.Lenn Pettersson

    Alla kan tappa humör och fattning i en diskussion. Annevi Linder gör det. En fråga – varför inte ta debatten i sak och lämna otidigheterna åt sidan? Då kan åsikterna tas på allvar. Nu blir allt bara pinsamt.
    AL kan med fördel läsa inlägget av Maria Lindvall under hennes eget. Då klarnar det kanske.

  8. Annevi Linder

    Hej S. Lenn Pettersson

    Ja..a du, det är mitt humör, min fattning min åsikt och inte din. Är det pinsamt för dig, så kan ju inte jag göra något åt det. Rodna får du göra själv.
    Hoppa bara över kommentaren min så slipper du bli röd i ansiktet.

  9. Edward Riedl

    Svar till Elitmoderat (2011-04-04 19:22)
    Alliansregeringen ser just nu över sjukförsäkringen för att kunna förbättra den där människor far illa. Det är dock viktigt att komma ihåg varför vi gjorde reformen. Det var nämligen därför att människor for väldigt illa och sjukpensionerades bort utan hjälp att återvända. Det är detta vi föförändrat. men även om huvudinriktningen är bra finns det fortfarande skäl att förbättra reformen ytterligare. Konkreta förslag kommer under våren.

  10. Edward Riedl

    Svar till Annevi Linder (2011-04-05 11:45)
    Din kommentar är inte bara otrevlig till tonen utan också grovt osaklig och bygger på felaktiga antaganden. Jag trodde mer om dig.

  11. Edward Riedl

    Svar till Annevi Linder (2011-04-05 20:51)
    Om du läser hela min blogg en gång till ser du snart att de antaganden som ligger till grund för din otrevliga kommentar bygger på rena felaktigheter.

  12. Maria Skiddi

    Det var på tiden. Det har funnits länge för duktiga idrottare. Det är OK/PK att vara det, men inte att vara duktig på ngt annat. ”De kan ju redan ungefär medel” så det räcker, det är orättvist…=/

  13. RWR

    De finns ju en del som ser på ekonomi som om det bara finns ett visst kapital. Konsekvensen blir då att om en person får mer så måste en annan få mindre. I konsekvensens namn så brukar de också vara för förslag som krymper landets ekonomi förmodligen av samma anledning!

    Nu har epitetet utökats till att innefatta kunskap! Det finns alltså bara en viss mängd kunskap så när någon blir bättre i matte så blir någon annan …

    Suck!

  14. Annevi Linder

    Svar på din första och andra kommentar Edward.

    Tror ni verkligen att ni i Alliansen kan få köksvågen att väga lika, genom att de som har svårt i skolan ska få det lättsamt, och de som har lätt att lära i skolan ska uppmuntras, och allt detta ska bli till en enda elitklass. Vilket trams!

    Var någonstans drar ni gränserna här?

    Det är ju samma tankesätt som när det gällde utförsäkringar. De som hade och har det svårt på grund av sjukdomar skulle det bli lättsamt för, istället blir de utförsäkrad, får inga pengar och familjer strandar, och de som har kroppslig vigör ska uppmuntras att arbeta. Vi ska ju vara duktiga
    Var någonstans drog ni gränserna här?

    Mitt i köksvågen och vikterna står ni och väger vad som ska gälla. Då undrar jag! Var finns lagen för den själsliga delen, den som ingen annan ser än de närmaste, har ni lagar för det också. Står ni bredvid och hjälper de som fick eller har prestationsångesten, gråten stressen och kraven, smärtorna, dunkar ni på ryggen och säger.

    – Ta den här näsduken! Allt ordnar sig tillslut.

    Sverige är ett avlångt land, så mycket kan jag, och enligt uppslagsboken Wikipedia så finns här 9,4 miljoner som står och stampar, (och är det fel så skyll på wikipedia, och inte på mig för jag är obildad och kan inte argumentera.) Men vad spelar det för roll miljoner hit och dit, ni verkar kunna ha dess kontroll att väga vågen vågrät och stabilt i varje familj och elev. Ni verkar ju vara med personligen i varenda människas upp och ned gång, och i era tal så verkar ni ju ska kunna bedöma alla ärenden personligen ända nere från Småland till övre Norrland. En sak måste jag lägga till det här är väl inte unikt i det ni förmedlar, har funnits sen urminnes tid. Politik makt och krig och då spelar det ingen roll i vilket parti vi är och har varit i, striden verkar inte sluta, och de som får lida det är den tredje parten.

    Att vara munvig är helt klart att samla röster på, men den resterande frågan då. Löften om minskad börda för alla. Det skulle jag vilja se, och den dagen det sker ska jag vifta med den vita flaggan för fred. Herr Riedl!

    Jag är snäll ibland men inte så ofta, så den tredje kommentaren från dig hoppar jag över. Det skulle bli för pinsamt för er, och ni verkar båda två för känsliga för övrigt. Jag vill som säges bespara er den här gången den rödaste färgen i ansiktet, för folk i överlag kan ju tro ni har blivit socialister, och det vill inte jag.

  15. Edward Riedl

    Svar till Maria Skiddi (2011-04-06 17:53)
    Det håller vi nu på och förändrar. På den som är i behov av extra stöd och extra stimulans ska ha rätt till det.

  16. Edward Riedl

    Svar till Annevi Linder (2011-04-07 10:35)
    Vi har på inget sätt minskat stödet för de som behöver extra hjälp för att nå kunskapsmålen i skolan. Att även stödja och uppmuntra de som har lätt för sig står på inget sätt i motsatsförhållande till att hjälpa de som har det svårt.

    Sedan får var och en bete sig så som man vill bli uppfattad av omgivningen. Men otrevligheter förstärker inte ståndpunkter utan vittnar oftast om dålig underbyggnad av desamma.

  17. Galen Pannan

    Enligt tidigare undersökningar så har barn till föräldrar med låga löner betydligt sämre betyg i genomsnitt än de barn som har föräldrar med mycket pengar. Här handlar det alltså inte bara om begåvning. Jag är inte emot förslaget alls och tänkte just skriva om det, men jag är väldigt nyfiken på hur upplägget är tänkt.

    När blir det elitklasser? Tas det hänsyn till elevens faktiska begåvning? Handlar det om betyg?..

    Det finns ett bra citat, ”Skolan är den plats där småsten blir blankpoleraade och diamanter blir matta.”

    Visst stämmer citatet, men att enbart gå efter betyg hoppas jag att ni verkligen INTE gör för då kommer det att komma statistik senare på att era elitklasser innehåller betydligt fler medel- och övreklass medborgare. Och inte är fattiga barnfamiljer mindre begåvade, de har bara sämre förutsättningar från början.

  18. Annevi Linder

    Ge propager som katt´a runt het gröt´n, å hä rinn mella fingr´a som vattu tvål´n hä ge förespråk. Sä hä ä svårt å få nalta lödder på händren.

    Man kan läsa och förstå på olika sätt, så varsågod och läs rätt.

    Hej på dig nu tar jag helg, för vissa fick turen att just nu få det ganska förspänt.

  19. Edward Riedl

    Svar till Galen Pannan (2011-04-07 16:50)
    Precis det som du skriver är viktigt. ör barn till föräldrar med ekonomiska resurser kan alltid hjälpa sina barn. Det här handlar om att på samma sätt som vi stödjer barn med svårigheter ska vi uppmuntra de som har lätt för sig.

  20. Edward Riedl

    Svar till Annevi Linder (2011-04-07 17:08)
    Om du gillar det hon skriver gör jag tolkningen att du faktiskt också gillar alliansregeringens förslag till elitklasser när vi resonerat en stund och låtit fördomar och heta känslor svalna.

  21. Annevi Linder

    Ha ha… Jag kan inget annat än att skratta. Den dagen det sker att jag gillar era förslagslagar, den dagen ska jag vifta med min vita flagga, och aldrig ta ned den sen.
    Ditt fina politikerspråk är inget för mig, inte heller elitklassen Alliansen.
    Glad påsk på dig Edward Riedl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.